Αρχική Ειδήσεις Καλά και ..κακά τα νέα φέτος για την Caretta-caretta

Καλά και ..κακά τα νέα φέτος για την Caretta-caretta

0
Διαφήμιση

Ξημερώματα 19ης Μαΐου και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο της Δυτικής Πελοποννήσου, η ζωή ξεπρόβαλλε ξανά για φέτος. Ήταν η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, που εντόπισαν οι  εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ – Συλλόγου για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Η περιοχή αποτελεί τη δεύτερη -μετά τη δικιά μας πάλι, Ζάκυνθο- σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της στη Μεσόγειο. Τις ημέρες που ακολούθησαν παρατηρήθηκαν και άλλες νέες φωλιές.

Κάθε χρόνο, από τα μέσα Μαΐου, νέοι επιστήμονες και εθελοντές, από την χώρα μας και όχι μόνο, περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου. Στόχος, είναι τόσο η παρατήρηση και η καταγραφή, όσο και η προστασία.

Φυσικά, εξαιτίας της Caretta caretta, αλλά και του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών, η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Ο πυρήνας του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας έχει εντοπιστεί στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και συγκεκριμένα στα 10 χλμ. παραλίας, μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό. Σε αυτο το έυρος πραγματοποιείται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων.

Δυστυχώς, εκτός των ευχάριστων νέων, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγγέλλει την παντελή έλλειψη σχεδίου διαχείρισης και προστασίας της συγκεκριμένης ζώνης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εμπορική αξιοποίηση της περιοχής, με τρόπο που εγκυμονεί έσχατο κίνδυνο για την ευημερία της Caretta Caretta. Οικόπεδα και βίλλες στην περιοχή των αμμολόφων καταστρέφουν την παράκτια βλάστηση, ενώ ταυτόχρονα διανοίγονται παράνομοι έξοδοι/διάδρομοι προς τη θάλασσα. Μάλιστα, το φετινό σημείο εύρεσης της πρώτης φωλιάς, απέχει λίγα μόλις μέτρα από μια παράνομη δίοδο.

Συγκεκριμένα, μιλούν για «το γνωστό σενάριο καταστροφής», όπου η πολιτεία δεν προλαβαίνει να θέσει εγκαίρως περιβαλλοντικούς στόχους για ουσιαστική και όχι ευκαιριακή ανάπτυξη, με θλιβερά αποτελέσματα που φυσικά δε θα μπορούν να διορθωθούν μετέπειτα. Κατά συνέπεια, υπάρχει και ο κίνδυνος άλλης μιας καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η ευθεία προς αυτή την κατεύθυνση κοντεύει στο τέλος της.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε αντίθετη πορεία με τα παραπάνω, συνεχίζει να προσφέρει έργο και ζητά κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, εκπροσώπους και μέλη τοπικών φορέων και συλλόγων, να παρακολουθήσουν μαζί του τη φετινή καταγραφή και προστασία των φωλιών της Caretta Caretta.

Info:
Παναγιώτα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου
τηλ.: 6951009785
 

Διαφήμιση