Αρχική Ειδήσεις Οικολογική Ανακαίνιση: Μάθε πως!

Οικολογική Ανακαίνιση: Μάθε πως!

0
Διαφήμιση

Πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ριζική ανακαίνιση του χώρου μέσα στον οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας, είτε αυτός είναι το σπίτι που κατοικούμε είτε ο χώρος όπου εργαζόμαστε. Φυσικά χρώματα, έπιπλα οικολογικά, πράσινες ηλεκτρικές συσκευές αλλά και φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν συνδυαστικά να αποτελέσουν το καλύτερο εφαλτήριο για μια πιο υγιεινή ζωή που σέβεται τη φύση και τους πόρους της.

Πρώτο βήμα μιας εκ βάθρων ανακαίνισης αποτελεί αναμφίβολα το βάψιμο των τοίχων. Η –επιτακτική- απαίτηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών για προστασία του περιβάλλοντος ώθησε τις επιχειρήσεις παρασκευής χρωμάτων να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη “παλέτα” φυσικών αποχρώσεων, φιλικών ως προς το οικοσύστημα αλλά και ως προς την ανθρώπινη υγεία.

Τα γνήσια φυσικά χρώματα είναι τα μόνα που μπορούν να αποκαλούνται οικολογικά ή βιολογικά, καθώς παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο από φυσικές ουσίες που δεν έχουν υποστεί κάποια χημική παρέμβαση. Οι ουσίες αυτές προέρχονται από δέντρα, φυτά, ζωικά παράγωγα και ακίνδυνες ορυκτές ύλες. Οι σπουδαιότερες κατηγορίες πρώτων υλών για φυσικά χρώματα είναι :

-Φυτικές ρητίνες και φυτικά έλαια, όπως δάμμαρη, ρητίνη λάρικα (είδος κωνοφόρου του βορείου ημισφαιρίου) και λινέλαιο.

-Φυτικά κεριά και μαστίχες ,όπως κερίCarnauba (φύλλα φοινικόδεντρου) και φυσικό γάλα καουτσούκ.

-Φυτικά αιθέρια έλαια και φυτικές χρωστικές, όπως αιθέριο έλαιο φλούδας πορτοκαλιού και ίντιγκο.

-Στα φυτικά υλικά ανήκουν επίσης και ουσίες ζωικής προέλευσης με πιο γνωστό το «θαυματουργό» κερί μέλισσας.

-Φυσικά και επεξεργασμένα ορυκτά υλικά, όπως η κιμωλία, ο βόρακας και η ώχρα.

Τι σημαίνει το σήμα της Μαργαρίτας στα χρώματα. .

Η « Μαργαρίτα» είναι το οικολογικό σήμα της Ε.Ε. με το οποίο πιστοποιούνται τα χρώματα που πληρούν τα οικολογικά κριτήρια, όπως αυτά αναφέρονται στις 2002/739/ΕC και 2000/1980/ΕC. Όταν ένα χρώμα έχει τυπωμένο στη συσκευασία του τη Μαργαρίτα, αυτό σημαίνει ότι περιέχει χαμηλά ποσά οργανικών πτητικών διαλυτών, δεν περιλαμβάνει τοξικές ουσίες, εξασφαλίζει ικανοποιητικές αντοχές στη φθορά, ενώ προσφέρει και υψηλή απόδοση. Στην ιστοσελίδα του ecolabel. com μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για το οικολογικό σήμα «Μαργαρίτα», το οποίο παρεμπιπτόντως αφορά μόνο τα χρώματα εσωτερικής χρήσης.


Tα πλεονεκτήματα των φυσικών-οικολογικών χρωμάτων. .

Εύκολα στην εφαρμογή και με υψηλή αποδοτικότητα, τα φυσικά χρώματα συντελούν αποφασιστικά στην υγιεινή του χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την χρήση τους δεν απελευθερώνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις, καθώς δεν περιέχουν χλωριωμένους υδρογονάνθρακες ή άλλες τοξικές –μη διασπώμενες- ουσίες. Είναι κατά κανόνα εύκολα στη συντήρηση και ανακαίνισή τους και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιώντας φυσικά χρώματα δεν νοθεύεται ο χαρακτήρας των φυσικών υλικών –ξύλο, πέτρα, πηλός κ.λπ.- ο οποίος αναδεικνύεται σε μέγιστο βαθμό. Οι φυσικές ρητίνες, τα λάδια και τα φυσικά κεριά έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν επιφάνειες απαλές στην αφή. Την ίδια στιγμή, οι φυσικές χρωστικές δημιουργούν μία αρμονία χρωμάτων επιδρώντας ευεργετικά στις ανθρώπινες αισθήσεις. Το αποτέλεσμά τους είναι κατά κανόνα πιο ζεστό και πιο γήινο συγκριτικά με τα χημικά προϊόντα που αν και πιο φανταχτερά δείχνουν πιο ψυχρά και ξένα στις αισθήσεις.

Τα προϊόντα που διαθέτουν οι παραγωγοί φυσικών χρωμάτων είναι. .

-Προστατευτικά ξύλου (λάδια, κεριά, βερνίκια, λούστρα, λάκα)

-Χρώματα τοίχου (τύπου πλαστικού ή υδροχρώματος), ειδικά ασβεστώματα και χρώματα τεχνοτροπίας.

-Κόλλες για όλες σχεδόν τις χρήσεις, υλικά καθαρισμού και περιποίησης όλων των επιφανειών καθώς και κάποια μονωτικά.

Κόστος ;

Οι τιμές των φυσικών οικολογικών χρωμάτων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Εάν λάβουμε υπόψη την αποδοτικότητά τους τότε θα έχουμε το ίδιο κόστος υλικών με αυτό που αντιστοιχεί στα χημικά χρώματα. Και ένα λάβουμε υπόψη τα κοινωνικά και οικολογικά πλεονεκτήματα αυτών των χρωμάτων, με βασικότερα ότι η χρήση τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ δεν βλάπτουν και την ανθρώπινη υγεία τότε μιλάμε για ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες χρωμάτων, ΒΕΧΡΩ ΑΕ, Βerling, Auro, ERLac διαθέτουν στην αγορά φυσικά χρώματα κορυφαίας ποιότητας, ιδανικά για όλους τους εσωτερικούς χώρους που κατοικούνται.

Συγκεριμένα, όταν μιλάμε για αυτό καθ’εαυτό οικολογικό χρώμα, πρόκειται για χρώμα που φτιάχνεται κατά 100% με φυσικά υλικά και κατά συνέπεια είναι ακριβό. Ωστόσο, οικολογικά χρώματα με την ευρεία έννοια και διαδεδομένα πλέον ευρέως στο εμπόριο είναι τα χρώματα “ήπιας χημείας”. Πρόκειται δηλαδή για χρώμα φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, που χρησιμοποιει ήπιας σύστασης χημικά πρόσθετα. Αυτο σημαίνει ότι τα σχετικά χρώματα:

 • Έχουν μικρή κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανόργανα χρώματα χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή τους σε σχέση με τα χρώματα με οργανικό συνδετικό υλικό.

 • Έχουν περισορισμένη εκπομπή ρύπων. Αυτό ισχύει και για την παραγωγή τους, αλλά και για χρόνια μετά την εφαρμογή τους.

• Ανακυκλώνονται. Αντίθετα, τα χρώματα που παράγονται με βάση τα πετροχημικά συστατικά (ακρυλικά, βινυλικά, πλαστικά) δημιουργούν σημαντική ποσότητα αποβλήτων. Το νερό, μάλιστα, που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια παραγωγής τους έχει τόσο πολύ υψηλό κόστος ανακύκλωσης που γίνεται ασύμφορο και έτσι το μολυσμένο νερό διοχετεύεται στο περιβάλλον και το μολύνει.

Σε ποιότητες όλα αυτά μεταφράζονται με το πιο κάτω παράδειγμα:

-Εάν είχαμε ένα σπίτι 200 τ.μ. και το βάφαμε με οικολογικά χρώματα, θα είχαμε:

 *Εξοικονόμηση ενέργειας 3.350 KWh!

 *80 Mio/m³ λιγότερους ρύπους!

 *100.000 lt (λίτρα) λιγότερο ακάθαρτο νερό!

 *170 lt λιγότερα στερεά απόβλητα!
 *560 kg λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα!

“Πράσινοι σοβάδες”

Ανακαίνιση όμως χωρίς μερεμέτια δεν νοείται. Και σε αυτό το πρόβλημα πλέον η αγορά δίνει πράσινη λύση! Οι λεγόμενοι πράσινοι σοβάδες αποτελούν ένα φυσικό παραδοσιακό κονίαμα. Ενώ για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο υλικό είχε ατονήσει, το πράσινο κονίαμα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο εξαιτίας κυρίως των φιλικών προς το περιβάλλον ιδιοτήτων του. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πράσινος σοβάς είναι απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο. Παράλληλα χάρης στις φυσικές του αποχρώσεις δεν χρειάζεται επιπλέον βάψιμο, γεγονός το οποίο το καθιστά και ιδιαίτερα οικονομικό. Κύρια χαρακτηριστικά του αποτελούν η έγχρωμη χαλαζιακή άμμος, η ψημένη αργιλική άλευρος και άλλα φυσικά συστατικά προϊόντα εξορύξεως. Τέλος η υψηλή περιεκτικότητα του σε ηφαιστικά υλικά, το καθιστούν εξαιρετικά ανθεκτικό στο χρόνο, τις καιρικές συνθήκες και απρόσβλητο από την υγρασία.

Οικολογικά Έπιπλα. .

Εάν έχετε τελειώσει με τα βαψίματα, έφθασε η ώρα για την επιλογή των επίπλων. Η «πράσινη συνείδηση» επιβάλλει κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε να είναι οργανικό, ανακυκλώσιμο ή ήδη ανακυκλωμένο. Κι αν θεωρείται ότι τα φυσικά υλικά θα στερήσουν τον χώρο σας από την κομψότητα που του αξίζει ξανασκεφτείτε ρίχνοντας μια ματιά σε καταλόγους με οικολογικά προϊόντα. Θα μείνετε έκπληκτοι και από την ποικιλία αλλά και την χρωματική πανσπερμία που αυτά διατίθενται.
                                  Deck Chair by Loll designs

Οι επιλογές πλέον που προσφέρονται είναι ικανές να καλύψουν κάθε απαίτηση, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος αγοράς. Αναζητήστε λοιπόν μοκέτες και χαλιά από 100% ανακυκλωμένα υλικά, λευκά είδη και κουρτίνες από οργανικά υφάσματα, έπιπλα από 100% οικολογικό ξύλο ή χαρτοπολτό, πιάτα από μπαμπού και πολλά άλλα ακόμα.

Εγγυημένη λύσεις σε οικολογικά έπιπλα για κάθε χώρο του σπιτιού ή του γραφείου προσφέρει η εταιρεία ΟnlyGreen. Oι χώροι κατασκευής και έκθεσης αν και βρίσκονται αρκετά μακριά στο 3ο χ.λ.μ. Κοζάνης-Κρόκου αξίζει να τους επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία. Τα υλικά για τις επιφανειακές επεξεργασίες των επίπλων δεν είναι τα λεγόμενα υδροδιαλυτά-οικολογικά προϊόντα ακρυλικής βάσης αλλά φυσικά χρώματα και βερνίκια που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως το λινέλαιο από λιναρόσπορο, το ξυλέλαιο από φλοιό καρύδας, το φυτικό κερί καρναούμπα κ.λπ.

Η πράσινη συνείδηση, όμως, επιβάλλει και φυσικές συνταγές για να απολυμαίνετε τους χώρους σας ή προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον. Η EcoHouse (www.ecohouse.gr-2106127995) προωθεί στην ελληνική αγορά προϊόντα οικολογικού καθαρισμού, όπως πανιά υψηλής απορροφητικότητας που καθαρίζουν οποιαδήποτε επιφάνεια μόνο με νερό. Επίσης, η εταιρεία Βioeco (www.bioeco.gr-2109901504) πουλά σειρά πιστοποιημένων βιολογικών και οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, τα οποία δύναται να εξουδετερώσουν κάθε δυσάρεστη οσμή χωρίς την χρήση βλαβερών ουσιών για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Πρωτοποριακά προϊόντα για ένα πράσινο σπίτι, όπως μπάλες πλυσίματος από καουτσούκ, βιοδιασπώμενες σακούλες απορριμμάτων, είδη εξοικονόμησης νερού κ.λπ. προσφέρει και η εταιρεία Ecofamily (www.ecofamily.gr-2104293520). Για στρώματα, κρεβάτια, μαξιλάρια και λευκά είδη φτιαγμένα από φυσικές πρώτες ύλες κάντε μια βόλτα από την εταιρεία ΕcoAlmaSleepProducts στη Φιλαδέλφεια, ενώ μπορείτε να πάρετε και τηλεφωνικές πληροφορίες για τα προϊόντα της στο 210 2389050.

Φυτά εσωτερικού χώρου. .

Έρευνες που δημοσιεύονται κάθε τόσο επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα φυτά εσωτερικής διακόσμησης στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέσα στους κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές τα φυτά εκτός από την ομορφιά που προσφέρουν λειτουργούν και ως «φίλτρα» καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα που εισπνέουμε. Επίσης αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας, ενώ σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

Μολονότι όλοι οι κλειστοί χώροι έχουν να κερδίσουν από την ομορφιά των φυτών, τα τελευταία δεν αποδίδουν το ίδιο σε όλους τους χώρους, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι και αυτά ως ζωντανοί οργανισμοί θέλουν ιδιαίτερες συνθήκες για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμη και αν τοποθετηθούν σε διογκωμένη άργιλο και όχι σε χώμα. Αυτός ο τρόπος επιτρέπει να μην γίνεται συχνό πότισμα
του φυτού, παράμετρος που είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως σε περιόδους διακοπών, ενώ αναμφίβολα ενδείκνυται εάν το φυτό είναι μεγάλο και άρα η μετακίνησή του κοπιαστική.

Σε χώρους μεγάλους και ιδιαίτερα φωτεινούς, όπως είναι το καθιστικό, τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν μεγάλα φυτά όπως ο φίκος, η σεφλέρα, το φυλλόδεντρο και η κέντια. Στην κουζίνα λόγω και των οσμών που δημιουργούνται από το μαγείρεμα ενδείκνυνται φυτά που καθαρίζουν τον αέρα από τις μυρωδιές και βέβαια μπορούν να προσφέρουν υλικά για το καθhμερινό μαγείρεμα. Αν η κουζίνα είναι αρκετά φωτεινή τοποθετήστε φυτά με χρώμα όπως κυκλάμινα ή αζαλέες, ενώ εάν υπάρχει έλλειψη φωτισμού χρησιμοποιήστε καλαθέα ή φιτώνια. Στην κρεβατοκάμαρα, από την άλλη, επιβάλλονται τα μικρά φυτά όπως οι ορχιδέες, ενώ στο μπάνιο εξαιτίας της υγρασίας που έχει ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για μπαμπού ή παχύφυλλα.

Ανεξάρτητα από τον χώρο που έχετε τοποθετήσει τα φυτά σας, καλό είναι να ξέρετε ότι μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο εάν ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες:

-Βρίσκονται μακριά από εστίες θερμότητας (καλοριφέρ)

-Απομακρύνετε το παραπανίσιο νερό από τα πιατάκια τους

-Καθαρίζετε τα φύλλα από την σκόνη και απομακρύνετε τα κίτρινα φύλλα

-Αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους, χωρίς όμως να εκθέτετε τα φυτά σας σε ψυχρά ρεύματα αέρα.

-Να λιπαίνετε τα φυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα με υδροδιαλυτά λιπάσματα.

Στα ανθοπωλεία αλλά και στα φυτώρια μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι στα φυτώρια μπορείτε να αγοράσετε φυτά έως και 30% φθηνότερα –απ’ ότι στα ανθοπωλεία- και το σημαντικότερο είναι ότι μπορείτε να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη δυνατή συντήρησή τους. Οι τιμές των φυτών εσωτερικού χώρου κυμαίνονται από 2 ευρώ περίπου, ενώ στα πολύ μεγάλα φυτά οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100 ευρώ. Καθοριστική παράμετρος στο κόστος αγοράς είναι το μέγεθος του φυτού, καθώς και πόσο αυτό είναι σπάνιο.

Πράσινες ηλεκτρικές συσκευές. .

Πράσινο σπίτι δεν νοείται χωρίς πράσινες ηλεκτρικές συσκευές που δύναται να εξοικονομούν ενέργεια. Δυστυχώς έως σήμερα πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ηλεκτρικές συσκευές στηριζόμενοι σε κριτήρια αισθητικής και μόνο. Το θετικό είναι ότι αυτό αν και αργά αλλάζει υπέρ του περιβάλλοντος. Οι πολίτες κυρίως νεαρότερης ηλικίας αναγνωρίζοντας το πλήγμα που έχει δεχθεί και δέχεται καθημερινά το περιβάλλον από τον ανθρώπινο παράγοντα επιλέγουν συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης. Παρόλα ταύτα είναι φανερό ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα ώστε να περιοριστεί η κατασπατάληση της ενέργειας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι η εξοικονόμηση ενεργείας είναι στάση ζωής και όχι μια νέα νομοθετική ρύθμιση .

Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε ότι όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν επιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά. Αν επιλέξουμε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 30 ευρώ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.

Για να φθάσουμε λοιπόν στην καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας ωφελώντας έτσι το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας καλό είναι να εξετάζονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που πρόκειται να αγοραστεί.

Η ενεργειακή κλάση είναι αυτή που ουσιαστικά αναφέρει την απόδοση κάθε συσκευής σε σχέση με την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνει κατά τη λειτουργία της. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα Ecolabel απεικονίζει ένα ζωγραφιστό λουλούδι και διασφαλίζει ότι η διαδικασία παραγωγής και τα εξαρτήματα της συσκευής δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον τόσο κατά το λειτουργικό χρόνο ζωής της όσο και μετά την απόθεσή της σε σημεία διαχείρισης αποβλήτων. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη σήμανση είναι προαιρετική. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν το επιθυμούν οι κατασκευάστριες εταιρείες υποβάλλουν τη διαδικασία παραγωγής τους σε ελέγχους του κοινοτικού συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος Ecolabel.

Μολονότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα από τις συσκευές παλιάς τεχνολογίας, αξίζουν τα λεφτά τους για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Το ευτύχημα είναι πως πλέον παρατηρούμε τις περισσότερες γνωστές πολυεθνικές και εθνικές εταιρείες να λανσάρουν τις νέες κυκλοφορίες τους με χαρατηριστικά >Α ενεργειακής κλάσης.

της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒιολογικό Πρωϊνό: διατροφικές συμβουλές & σημεία εύρεσης προϊόντων
Επόμενο άρθροΟι παγκόσμιες χωματερές