Αρχική Ειδήσεις Μέλι: αφιέρωμα. Διαλέξτε την κατάλληλη ποικιλία ή παράγετε τη δική σας!

Μέλι: αφιέρωμα. Διαλέξτε την κατάλληλη ποικιλία ή παράγετε τη δική σας!

0
Διαφήμιση

Το νέκταρ των ανθρώπων: τότε & τώρα
Οι Έλληνες γνώρισαν και αγάπησαν το μέλι πολύ νωρίτερα από το ελαιόλαδο και πολύ πριν από το κρασί. Στην αρχαία Ελλάδα, η μέλισσα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται απ’ αυτήν βρίσκονταν ψηλά στην εκτίμηση και του λαού και των κυβερνώντων. Πάμπολλες μυθολογικές αναφορές και αναπαραστάσεις σε αρχαία ελληνικά αγγεία, κυρίως του 6π.Χ., αποτελούν απόδειξη για την σημαντική θέση που κατείχαν τα προϊόντα των μελισσών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο ως τρόφιμα αλλά και ως θεραπευτικά μέσα.

Σήμερα, το ελληνικό μέλι είναι παγκοσμίως ξακουστό για την εξαιρετική του ποιότητα, το μοναδικό του άρωμα και την πλούσια γεύση του. Η μεγάλη ποικιλομορφία του, όσον αφορά τη γεύση και το άρωμά του, το θέτει πολύ υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη και του παρέχει διεθνή αναγνώριση. Αυτό το πλεονέκτημα οφείλεται κυρίως στην πλούσια ελληνική χλωρίδα, που αποτελείται από πολυάριθμα άγρια φυτά και βότανα.

Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 14.000 τόνοι μελιού ετησίως. Το 60-70% αυτής της παραγωγής προέρχεται από εκκρίματα μελιτώματος (δασικό μέλι) και το υπόλοιπο από λουλούδια (μέλι λουλουδιών). Η μεγαλύτερη ποσότητα του δασικού μελιού προέρχεται από τα πεύκα, τα έλατα και τις βελανιδιές. Αυτοί οι τύποι μελιών δεν κρυσταλλώνουν και έχουν υψηλή θρεπτική αξία, λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρος κ.ά.).

Το μέλι λουλουδιών ταξινομείται σε αμιγείς κατηγορίες όπως το ονομαστό θυμαρίσιο μέλι, το πολύ αρωματικό μέλι του άνθους πορτοκαλιάς, το μέλι από ερείκη, το μέλι από κάστανο, το πλούσιο σε αντιβακτηριακές ιδιότητες μέλι βαμβακιού και διάφοροι άλλοι τύποι μελιού που συλλέγονται κυρίως από τα αρωματικά βότανα της ελληνικής επαρχίας, όπως η αγριορίγανη η άγρια λεβάντα και πολλά άλλα.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 27.000 μελισσοκόμοι στην Ελλάδα και περίπου 1,4 εκατομμύρια κυψέλες. Παρά το μεγάλο αριθμό των κυψελών – τις βλέπει κανείς σε όλη την ελληνική ύπαιθρο – η παραγωγή είναι σχετικά περιορισμένη. Οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή, αλλά ο όγκος παραγωγής είναι αρκετά σταθερός από χρόνο σε χρόνο. Οι μελισσοκόμοι μετακινούν τις κυψέλες τους από μέρος σε μέρος και από πλαγιά σε πλαγιά, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα κάθε εποχής και να δώσουν τροφή στις κυψέλες τους.

Η εποχή της παραγωγής αρχίζει τον Μάρτιο και τελειώνει γύρω στον Νοέμβριο στα νοτιότερα μέρη της Ελλάδας. Τον Μάιο, όταν ανθίζουν οι πορτοκαλιές, οι μέλισσες τρέφονται από τα λουλούδια τους, που έχουν μεθυστικό άρωμα. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας για το θυμαρίσιο μέλι, ο Σεπτέμβριος για το πεύκο και την ερείκη, η οποία ανθίζει επίσης και το Μάιο. Κατά γενικό κανόνα, η συγκομιδή του μελιού γίνεται αμέσως μετά την περίοδο σίτισης, για να εξασφαλισθεί όσο το δυνατόν καλύτερη γεύση.

Βασικά, το μέλι ήταν η πρώτη– και για αρκετό διάστημα η μόνη – γλυκαντική ουσία που είχαν οι Έλληνες στη διατροφή τους. Ακόμα και σήμερα παραμένει η πιο εκλεκτή. Το μέλι, μαζί με την ελιά και το σταφύλι, σημαντικά διατροφικά είδη από την αρχαιότητα, σηματοδότησαν την αρχή της ελληνικής γαστρονομίας και της ελληνικής κουζίνας που διατηρεί μέχρι και σήμερα τις μοναδικές και αυθεντικές γεύσεις της.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
• Σήμερα εκτρέφονται περίπου 1.400.000 μελισσοσμήνη.
• Με τη μελισσοκομία ασχολούνται περί τα 27.000 άτομα, εκ των οποίων ποσοστό 25% είναι επαγγελματίες (κατέχουν περισσότερες από 150 κυψέλες).
• Η ετήσια παραγωγή μελιού ανέρχεται στους 14.000 τόνους.
• Η μέση κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 κιλό ανά άτομο τον χρόνο.
• Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό μελισσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Ισπανία.
• Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει περίπου το 90% της κατανάλωσης.
• Το μέλι αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα μας. Οι κύριοι «πελάτες» μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία και η Ισπανία.

Kατηγορίες μελιού



Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών, και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Το ανθόμελο όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Έτσι, έχουμε μέλι Θυμαριού, Πορτοκαλίας, Ηλιναθού, Ερείκης, Καστανιάς, Βαμβακιού, Πολύκομβου κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με κύριες κατηγορίες το μέλι Πεύκου και Ελάτου.

Κάθε κατηγορία έχει τις εξής ιδιομορφίες που την κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλες τις άλλες:

Θυμαρίσιο: έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του. Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Πορτοκαλιάς: έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα σ΄ ένα με δύο μήνες. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο και ο χρωματισμός του γίνεται άσπρος μετά τη κρυστάλλωση του.

Καστανιάς: Σκούρο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς. Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.

Πευκόμελο: Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία πρωτεΐνες και αμινοξέα και έχει λιγότερες θερμίδες. Είναι από τις κατηγορίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική. Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος.

Έλατο: Χρυσοκάστανο χρώμα. Προέρχεται κυρίως από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Έλατο «βανίλια»: Μέλι με κεχριμπαρένιο χρώμα. Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.

Ρείκι:.Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.

Ανθέων: To μέλι που χαρακτηρίζεται έτσι διαθέτει χρώμα περλέ είναι παχύρευστο και κρυσταλλώνει εύκολα. Μπορεί να προέρχεται απ’ όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Άλλες ποικιλίες: Στην αγορά μπορεί να βρούμε και τα παρακάτω πιο σπάνια μέλια: Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού Κάμπου και τη Μακεδονία), Ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων, εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού), Ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου), Δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό), Ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας), Ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα
Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση γλυκόζης και νερού, η σχέση φρουκτόζης-γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης-νερού η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιζιτόζη κ.α. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Το χρώμα του μελιού


Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία(κάλιο μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κ.α.) και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.

Νοθεία
Το μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δε νοθεύονται. Αναμιγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία. Περιπτώσεις νοθείας του ελληνικού μελιού είναι πολύ σπάνιες. Πάντως δύο είναι οι πιθανοί τρόποι νοθείας του μελιού: α) με ισογλυκόζη (καταγγελία του συλλόγου των επαγγελματιών μελισσοκόμων Ελλάδας) ή β) η πώληση του ως αγνού «ελληνικού» μελιού από άλλες χώρες ή μίγματος ελληνικού μελιού με μέλι από άλλες χώρες. Είναι δύο προσφιλείς μέθοδοι στα μη ελεγχόμενα δίκτυα διακίνησης του μελιού, σε βάρος βέβαια του καταναλωτού που πιστεύει ότι αγοράζει «αγνό μέλι παραγωγού». Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται όπου υπάρχει δυνατότητα κρατικού ελέγχου δηλαδή στα νόμιμα ελεγχόμενα δίκτυα πωλήσεως (σούπερ-μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κ.α.) και εξαλείφεται για τις γνωστές, μεγάλες εταιρείες με εξάπλωση στην αγορά, όπου ο έλεγχος είναι συνεχής και άμεσος.

Γιατί Ελληνικό και όχι ξένο
Το ελληνικό μέλι ποιοτικά είναι καλύτερο από το εισαγόμενο για τους εξής λόγους:
• Το εισαγόμενο μέλι είναι “νερουλό” έχει δηλαδή μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας . Όσο μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας έχει το μέλι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να ξινίσει.
• Τα εισαγόμενα μπαίνουν στην Ελλάδα φθηνά και πωλούνται ακριβά σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.
• Η τεχνολογία μελιού στη Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένη, με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Αντίθετα το εισαγόμενο μέλι είναι προϊόν τυποποίησης και προχωρημένης επεξεργασίας (αφαίρεση γύρης, υπερβολικό ζέσταμα, χαρμάνια για να μην κρυσταλλώνει, αλλαγή του χρώματος κ.α.)
• Η γεύση των ελληνικών μελιών είναι ανώτερη εκείνης των εισαγόμενων. Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελο) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι’ αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή.

Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.

Βιολογικό μέλι
Για να πιστοποιηθεί ένα μέλι ως βιολογικό θα πρέπει οι κυψέλες να βρίσκονται κοντά σε βιολογικές καλλιέργειες ή σε αυτοφυή βλάστηση και μακριά από εστίες μόλυνσης (αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, βιομηχανικές περιοχές κ.λπ.). Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενειών και θα πρέπει να αποφεύγεται το «τάισμα» των μελισσών με άλλες τροφές πέρα από μέλι. Επειδή όμως η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι νομαδική, που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι μετακινούν τα μελίσσια τους όπου υπάρχει τροφή, είναι πολύ δύσκολο για έναν παραγωγό να αποκτήσει «πράσινη» ετικέτα. Κι αυτό καθώς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως το περιβάλλον γύρω από τις κυψέλες του. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα ελληνικά βιολογικά μέλια στην αγορά.

Επειδή όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλες εντατικές καλλιέργειες και όσες υπάρχουν είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένα σημεία, το συμβατικό μέλι δεν είναι επιβαρυμένο με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα δε αν προέρχεται από τα νησιά, όπου η μελισσοκομία είναι κατά βάση στατική και γι’ αυτό περισσότερο ελεγχόμενη. Παρ’ όλα αυτά, το βιολογικό μέλι, μας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και επιπλέον είναι και το ζήτημα της χρήσης των αντιβιοτικών και των χημικών φαρμάκων που στη βιολογική μελισσοκομία έχουν αντικατασταθεί με ήπιες και φυσικές μεθόδους. Για τους λόγους αυτούς, προτιμάμε το βιολογικό μέλι, όταν το βρίσκουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το μέλι δεν λήγει, αν συντηρηθεί σωστά.
Η νομοθεσία θέτει ως όριο για τη λήξη του μελιού τα 3 χρόνια. Ωστόσο, αν ένα μέλι διατηρηθεί σε σωστές συνθήκες, δεν λήγει. Για να επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής του φροντίζουμε να το φυλάσσουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος, χωρίς φως και έντονες οσμές, π.χ. σ’ ένα ντουλάπι, μακριά από το καλοριφέρ και ποτέ στον πάγκο της κουζίνας.

Τι κάνουμε αν κρυσταλλώσει;
Βάζουμε το βαζάκι με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι με νερό και το ζεσταίνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά.Ανακατεύουμε ασταμάτητα το μέλι με ξύλινο κουτάλι, φροντίζοντας να μην πέσουν μέσα υδρατμοί και σταγόνες νερού.Με ένα θερμόμετρο κουζίνας ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40° – 45° C.

Επειδή το μέλι έχει την ιδιότητα να παραμένει ζεστό για πολλή ώρα, το κρυώνουμε βάζοντας το βάζο σε ένα δοχείο με κρύο νερό και ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για να κρυώσει ομοιόμορφα.

Μεταγγίζουμε το μέλι

Καλό είναι να αγοράζουμε ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε μέσα σε 2 – 3 χρόνια. Μετά την πάροδο αυτών των ετών, το μέλι μπορεί να σκουρύνει και σίγουρα θα χαθούν το άρωμα και η γεύση του. Αν πάλι αγοράζουμε χύμα μέλι σε μεγάλες ποσότητες, φροντίζουμε να το μεταγγίζουμε σε πολλά μικρότερα γυάλινα βάζα που να το χωράνε ακριβώς, ώστε να μη μένει αέρας στο βάζο και ξινίσει το μέλι.

ΜΕΤΡΑ – ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Το μέλι είναι από τα προϊόντα που δεν εντάσσονται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). Ωστόσο, υπάρχουν, προγράμματα και μέτρα που εφαρμόζονται και προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την στήριξη της μελισσοκομίας και των άμεσα απασχολουμένων με αυτό τον κλάδο.

Κανονισμός 2019/93 για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, σε αυτήν την κατηγορία νησιών υπάγονται όλα εκείνα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους. Οι Ενώσεις Μελισσοκόμων προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης μέσω του Κανονισμού αυτού, υποχρεούνται στην υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των όρων εμπορίας και προώθησης του μελιού ποιότητας. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 12€ ανά κυψέλη και μέχρι 100.000 κυψέλες.

– Επίσης, αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία και πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι ενήλικο άτομο, δεν έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του, εγκαθίσταται ως γεωργός για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση, είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ. μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που αποσκοπεί στην προσέλκυση και μόνιμη εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο. Το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά:
· ορεινές περιοχές : μέχρι 25.000 Ευρώ
· μειονεκτικές περιοχές : μέχρι 20.000 Ευρώ
· κανονικές περιοχές : μέχρι 15.000 Ευρώ

Η χορήγηση χαμηλότοκου δανείου είναι για την αντιμετώπιση των δαπανών που ενδεχομένως προκύψουν κατά την πρώτη εγκατάσταση, για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης και κυρίως για την προσαρμογή της εκμετάλλευσης στα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων, κλπ. Σημειώνεται πως το ποσό αυτό του δανείου δεν προορίζεται για την υλοποίηση επενδύσεων Σχεδίου Βελτίωσης.

Η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου των δανείων που συνάπτουν οι ενδιαφερόμενοι με οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα. Περαιτέρω πληροφορίες για την εφαρμογή του εν λόγω Μέτρου, μπορεί να πάρει ο υποψήφιος-ενδιαφερόμενος από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του τόπου μόνιμης κατοικίας του, καθώς και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr.

 –Σχέδια Βελτίωσης. Δικαιούχοι υποβολής σχεδίων βελτίωσης είναι οι μελισσοκόμοι (φυσικά πρόσωπα) αλλά και νομικά πρόσωπα (με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της μελισσοκομίας), καθώς και συνεργαζόμενες εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά, επενδύσεις που μπορούν να ενισχυθούν στα πλαίσια ενός Σχεδίου Βελτίωσης είναι:
– αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου
– κατασκευή αποθήκης και εργαστηρίου
– αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, κλπ

Η οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται σαν ποσοστό (από 40% έως 70%) του συνολικού κόστους της επένδυσης, το οποίο ενδεικτικά για τα Σχέδια Βελτίωσης μπορεί να φθάσει τα 225.000€ ανά εκμετάλλευση φυσικού προσώπου και τα 600.000€ ανά εκμετάλλευση Νομικού προσώπου. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στο Δικαιούχο χωρίς καμία παρακράτηση. Τα σχέδια βελτίωσης κατατίθενται στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης του τόπου μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου, από τις οποίες δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις, λεπτομέρειες, κλπ Επίσης πληροφορίες δίνονται και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr

Επενδύσεις στη μεταποίηση – εμπορία γεωργικών προϊόντων
Φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί κλπ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της δευτερογενούς παραγωγής, μπορούν να ενισχυθούν μέχρι ποσοστού 50% (και μέχρι 65% στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους) της δαπάνης για:- Εκσυγχρονισμό-επέκταση και ίδρυση νέων μονάδων παραγωγής προϊόντων διατροφής-υγιεινής διατροφής με βάση το μέλι και άλλα προϊόντα της κυψέλης (Δράση 4.1)
Εκσυγχρονισμό-επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων τυποποίησης-επεξεργασίας-μεταποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης (Δράση 4.2)
– Ίδρυση νέων μονάδων τυποποίησης-επεξεργασίας-μεταποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης (Δράση 4.3)
– Ίδρυση – εκσυγχρονισμός – επέκταση – μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks, κλπ (Δράση 4.4)

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να εντάξουν επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια της εν λόγω απόφασης, πρέπει να απευθύνονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης που ανήκουν, οι οποίες διαθέτουν καταλόγους με ιδιώτες γεωτεχνικούς που συντάσσουν τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια. Αρμόδια αρχή για την παραλαβή των αιτήσεων είναι η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κεντρική Υπηρεσία.

Εκπαίδευση των Μελισσοκόμων


Μελισσοκομικές εκπαιδεύσεις οργανώνονται:

Για την Αθήνα: στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο Μαρούσι ( Κτήμα Συγγρού,Τηλ: 210.80.11.146 και 210.80.82.467)

Για την Περιφέρεια: από τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», τόσο στα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ που λειτουργούν στις Νομαρχίες της χώρας, όσο και στα πλαίσια του Καν.1221/97, σε συνεργασία με μελισσοκομικούς φορείς. [Τηλ. (210) 8821404-6]

της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Διαφήμιση