Αρχική Ειδήσεις Τουρκία: εμπόλεμη ζώνη η πλατεία Taksim. Τραυματισμοί και συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών

Τουρκία: εμπόλεμη ζώνη η πλατεία Taksim. Τραυματισμοί και συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών

0
Διαφήμιση

Το τελευταίο 24ωρο, ένα τοξικό ομιχλώδες σύννεφο απλώνεται πάνω από την πλατεία Taksim στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Με μάνικες νερού, χρήση δακρυγόνων και άσκηση βίας, οι αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προσπαθεί να καταστείλει εδώ και δύο ημέρες διαδηλωτές που κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της Κυβέρνησης Ερντογάν να ανεγείρει εμπορικό κέντρο στο πάρκο Gezi.

Συγκεκριμένα, ακτιβιστές και πολίτες από πολλές πόλεις της Τουρκίας, πέρασαν τη γέφυρα του Βοσπόρου, καταφθάνοντας με κάθε πιθανό τρόπο στο κέντρο της πόλης, καθώς θεώρησαν ότι αυτά τα μέτρα είναι αντι-οικολογικά και η Κυβέρνηση επιτρέποντας την εμπορική αναβάθμιση και άλλων παράκτιων σημείων και οικοτόπων, θυσιάζει τα πάντα σο βωμό του κέρδους και της εμπορικής ανάπτυξης.

Η γέφυρα του Βοσπόρου ήταν κλειστή με πάνω από 40.000 διαδηλωτές και κατ’επέκταση, από εκείνη τη στιγμή, το συμβάν πήρε διεθνείς διαστάσεις, προβαλλόμενο από τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα, αφού πλην της είδησης μιας αναταραχής τέτοιας έκτασης, οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι έκαναν έκκληση στη παγκόσμια κοινότητα να τους στηρίξει.

Η νύχτα που προηγήθηκε ήταν δραματική, με εικόνες μάχης σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, πανικό, συλλήψεις, αναταραχή. Το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, σε μια νύχτα που σίγουρα κανείς δε κοιμήθηκε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή της δεκαετίας στην Τουρκία, ενώ φαίνεται πως οι διαμαρτυρόμενοι έχουν και πολιτικό υπόβαθρο από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Σε σχετική δήλωση, ο SebahatTuncel, βουλευτής και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, τόνισε πως «Ο πρωθυπουργός παρέβλεψε και επιχείρησε να καταπνίξει τη θέληση του λαού. Φερόμενος ως μικρός σουλτάνος..». Ο Ερντογάν πάντως δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδεχομένως τα πλήθη έχουν χειραγωγηθεί και ότι τα σχέδια μετατροπής του κέντρου δεν είναι σε καμία περίπτωση αντι-οικολογικά. Η γενικότερη δυσαρέσκεια του λαού, ενδέχεται να έχει ενταθεί και από τα πρόσφατα ποτο-απαγορευτικά μέτρα του Ερντογάν, ευνοώντας κλίμα αντίδρασης.

Πάντως, η αστυνομία προέβη σε υπερβολική χρήση βίας καταστολής και έπειτα από εντολή της Κυβέρνησης , σήμερα το μεσημέρι μετριάστηκε, αφού η κατάσταση είχε ξεφύγει εκτός ελέγχου και οι συνολικοί τραυματίες άγγιζαν την εκατοντάδα, με σχεδόν επίσης 100 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, με πρώτη τη Διεθνής Αμνηστία, αλλά και την αμερικανική πλευρά που καταδεικνύει προς έρευνα την υπερβολική άσκηση βίας από τις Αρχές.

Ανησυχητικό είναι, ότι παρά το γεγονός πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή κάποιας αναστολής της βίας εκ μέρους των Αστυνομικών δυνάμεων , ταυτόχρονα δήλωσε στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ένα μήνυμα που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως «Η αστυνομία ήταν εκεί εχθές, είναι εκεί σήμερα και θα είναι εκεί αύριο. Η πλατεία Taksim δε μπορεί να επιτραπεί να γίνει ένας τόπος όπου περιθωριακά γκρουπ μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα».

Στο πλευρό της Κωνσταντινούπολης, διαδηλωτές έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 15 άλλες πόλεις, ενώ μέσα στην Κωνσταντινούπολη μπορούμε να πούμε ότι το πρωτοφανές αυτό συμβάν έχει επηρεάσει όλες τις συνοικίες.

Διαφήμιση