Αρχική Ειδήσεις Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με φυτά

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού με φυτά

0
Διαφήμιση

Οι διαστημικοί σταθμοί του μέλλοντος θα έχουν σπαθόφιλα και δράκαινες… γιατί όχι και τα σπίτια μας. Σύμφωνα με έρευνα της NASA τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν βοηθούν μόνο στην καλαισθησία αλλά κυρίως αποτελούν φυσική και σημαντική λύση στο σύνδρομο των “άρρωστων κτιρίων”. Τα χαλιά, η επίπλωση, τα μονωτικά υλικά και οι συσκευές σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους δημιουργούν μια άκρως επιβαρυντική ατμόσφαιρα που πρέπει να καταπολεμήσουμε, αφού το 90% της ζωής μας το περνάμε εκεί.

 

Χημικά όπως η φορμαλδεΰδη, η βενζόλη και η ακετόνη συσσωρεύονται στον αέρα του σπιτιού μας ως απόρροια της επίπλωση, των θερμομονωτικών υλικών, των μηχανημάτων, των χαλιών, ενώ ακόμα κι εμείς οι ίδιοι εκπέμπουμε αέρια όπως το μεθάνιο, η αμμωνία και αλκοόλες με την αναπνοή μας. Οι πιο κοινές συνέπειες από το μολυσμένο εσωτερικό αέρα είναι αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, άσθμα και διάφοροι ερεθισμοί όπως το τσούξιμο στα μάτια.

Όταν βρισκόμαστε σε περιορισμένους χώρους αναπνέουμε ένα μείγμα επιβλαβών αερίων και είναι χαρακτηριστικό ότι σε εσωτερικούς χώρους, τα επίπεδα μόλυνσης βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερα από το κανονικό. Στο εξωτερικό περιβάλλον, η φύση καθαρίζει τον αέρα για μας. Στους εσωτερικούς χώρους αυτά τα χημικά μπορούν να επικάθονται και είναι τώρα γνωστό ότι τέτοια μολυσμένα αέρια είναι υπεύθυνα για την ευρεία εξάπλωση του φαινομένου του “Συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων”. Αυτό έγινε εμφανές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν τα κτίρια άρχισαν να κτίζονται ερμητικά… κλειστά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Οι πιο κοινοί είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, άσθμα, αναπνευστικοί ερεθισμοί, (τσούξιμο στα μάτια και ερεθισμός στο λαιμό), ενώ στη χειρότερή του εκδοχή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και το “Σύνδρομο των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων” (SIDS).

Πηγές ρύπανσης

Σύμφωνα με τις έρευνες της NASA, ο κάθε ρύπος έχει την πηγή του αλλά και τις ξεχωριστές επιπτώσεις στην υγεία μας. Πιο συχνά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και του γραφείου μας εμφανίζονται:

  • η βενζόλη (διαλυτική ουσία), “προέρχεται” από το μελάνι, τα χρώματα, τα απορρυπαντικά, τον καπνό του τσιγάρου και προκαλεί ερεθισμό σε μάτια και δέρμα, ζαλάδες, πονοκεφάλους στην καλύτερη περίπτωση…
  • η φορμαλδεΰδη (απολυμαντική ουσία), πηγή της είναι οι χαρτοσακούλες, νοβοπάν, MDF και διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σαν στερεωτικά και συγκολλητικά, ενώ προκαλεί σειρά ερεθισμών και αναπνευστικών προβλημάτων.
  • το τριχλωροαιθυλένιο (εμπορικό προϊόν για βιομηχανική χρήση), βρίσκεται στους μεταλλικούς απολυμαντές, στα βερνίκια και τα προϊόντα στεγνού καθαρισμού. Οι επιπτώσεις σύμφωνα με την έρευνα της NASA συνδέονται με ενδεχόμενο καρκίνο στο συκώτι.

Ακολουθώντας το “μονοπάτι” από προηγούμενες θεωρίες βάσει των οποίων τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους, η ΝΑΣΑ ξεκίνησε μια μελέτη χρησιμοποιώντας γύρω στις δώδεκα ποικιλίες διακοσμητικά φυτά για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση διαφόρων σημαντικών μολυσματικών στοιχείων που έχουν σχέση με την επιβάρυνση του αέρα.

Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν εντυπωσιακά σε βαθμό που μερικά από τα φυτά που “δοκιμάστηκαν” στο πλαίσιο της έρευνας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για “καθαρισμό” της ατμόσφαιρας, ως μέρος του συστήματος υποστήριξης της βιολογικής ζωής στους διαστημικούς σταθμούς του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κάθε τύπος από τα φυτά τοποθετήθηκε σε σφραγισμένα δωμάτια από πλεξιγκλάς τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά. Το φιλόδεντρο, ο πόθος και το χλωρόφυτο μετρήθηκαν σαν τα πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μορίων φορμαλδεΰδης. Τα ανθοφόρα φυτά όπως η ζέρμπερα μαργαρίτα και το χρυσάνθεμο μετρήθηκαν να υπερέχουν στην απομάκρυνση της βενζόλης από την ατμόσφαιρα των δωματίων. Άλλοι καλοί δείκτες είναι η δράκαινα μασαντζιάνα και το σπαθίφυλλο.

Τα διάφορα είδη φτέρης, το γιούκα και οι μικροί φοίνικες, τα μπαμπού ακόμα και τα αναρριχητικά όπως ο κισσός, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα των 50 φυτών που ερεύνησε η NASA. Η λίστα στην ουσία αποτελεί μια διαβάθμιση βασισμένη στην συνολική εικόνα των φυτών σε σχέση με το φιλτράρισμα του αέρα, την ευκολία συντήρησης, την αντοχή στις ασθένειες και στο βαθμό διαπνοής (Πόση ποσότητα νερού απελευθερώνεται στον αέρα – η υγρασία είναι είναι καλός παράγοντας και για μας επίσης).

Οφέλη

Κάποια από τα άμεσα αποτελέσματα που εμφανίστηκαν και είναι από τα κύρια οφέλη στην επιλογή για την επιλογή φυτών στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού ή του γραφείου είναι:

• απομακρύνουν τις χημικές τοξίνες από τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Ειδικά τις τρεις βλαβερότερες που προαναφέρθηκαν.

• βοηθούν να μειωθεί η κόπωση των ματιών προσφέροντας μια φρέσκια εστία θέασης.

• προσφέρουν ένα ελκυστικό πολύχρωμο διακοσμητικό στοιχείο.

• αυξάνουν την υγρασία στον ξερό αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο, υδρατμούς, και μειώνοντας τα προβλήματα του στατικού αέρα.

• δημιουργούν μια ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας κάτι από το το φυσικό τους περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, η διακόσμηση του σπιτιού μπορεί πολύ εύκολα να γίνει και ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και τουλάχιστον στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Τα φυτά έρχονται πάντα στην “επικαιρότητα” την Άνοιξη, εποχή που όλοι επιλέγουμε για την ανανέωση του κήπου μας και της διάθεσής μας… Πλέον, μπορούμε προσεκτικά και χωρίς προσπάθεια να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά το περιβάλλον που ζούμε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε κάποιο φυτώριο ή ανθοπωλείο, αποφασίστε προς όφελός σας.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή των φυτών που θα προτιμήσετε για το σπίτι και το γραφείο σας, παρουσιάζουμε τον πίνακα με τα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά στην απομάκρυνση φορμαλδεΰδης, βενζόλης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.

Κοινή ονομασία             Επιστημονική ονομασία

Χαμαιδώρεα                   Chamaedorea Seifritzii

Αγλαόνημα                     Aglaonema Modestum

Κισσός                           Hedera Helix

ΖέρμπεραΜαργαρίτα     Gerbera Jamesonii

Δράκαινα “Janet Craig”   Dracaena “Janet Craig”

Δράκαινα Mαρτζινάτα     Dracaena Marginata

ΔράκαιναΜασαντζιάνα   Dracaena Massangeana

Χρυσάνθεμο                   Chrysanthemum morifolium

Σπαθίφυλλο                  Spathiphyllum “Mauna Loa”

Δράκαινα “Warneckii”     Dracaena “Warneckii”

Δράκαινα “Warneckii”     Dracaena “Warneckii”

 

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση