Αρχική Ειδήσεις Φάλαινες…το κέρδος εξαφανίζει τους άλλοτε κυρίαρχους των ωκεανών

Φάλαινες…το κέρδος εξαφανίζει τους άλλοτε κυρίαρχους των ωκεανών

0
Διαφήμιση

Ο κόλπος στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας είναι ο τόπος της αιματηρής εξόντωσης δελφινιών και το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “The Cove” ήταν ουσιαστικά μια γροθιά στο στομάχι για το μέγεθος της ανθρώπινης σκληρότητας. Ο ίδιος τόπος αποτελεί ένα από τα μέρη εξόντωσης και των φαλαινών, ένα από τα αρχαιότερα είδη στη γη, ο πληθυσμός του οποίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τον τελευταίο αιώνα. Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος “κατάφερε” να σκοτώσει τις μισές φάλαινες σε 100 χρόνια… και συνεχίζει στο όνομα κάποιας παράδοσης αλλά στην ουσία με ένα μόνο κίνητρο, το κέρδος που προκύπτει από το εμπόριο.

 

Τα θαλάσσια αυτά κήτη ήταν κάποτε οι κυρίαρχοι των ωκεανών και ζούσαν σε κοπάδια των αρκετών χιλιάδων σε όλες τις θάλασσες. Προτού παρέμβει ο άνθρωπος οι πληθυσμοί κάποιων ειδών ήταν πολλαπλάσιοι ακόμα και 20 φορές απ’ ότι τους παρουσιάζει η σημερινή καταγραφή. Για παράδειγμα από τα ιστορικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προκύπτει, ότι σήμερα ζουν στον Βόρειο Ατλαντικό περίπου 11.000 μεγάπτερες φάλαινες. Πριν από την εποχή του κυνηγιού εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο είδος μετρούσε 20.000 έως 40.000 φάλαινες.

Μια άλλη κατηγορία, οι πτεροφάλαινες του Βορείου Ατλαντικού ανέρχονται σήμερα σε 56.000, από τις 155.000 που εκτιμάται ότι ζούσαν το προηγούμενο αιώνα, ενώ οι γκρι φάλαινες Ανατολικού Ειρηνικού υπολογίζονται σήμερα σε 22.000 και εκτιμάται ότι παλιότερα ανέρχονταν σε 28.000.

Ωστόσο, όταν για κάποιους η εξέλιξη αυτή αποτελεί κώδωνα κινδύνου για την ύπαρξη του είδους, για κάποιους άλλους αποτελεί καταγεγραμμένη αποτυχία και …χαμηλες επιδόσεις σ’ένα ιδιότυπο έθιμο. Εξηγούμαστε. Όταν προ εβδομάδων έγινε γνωστό ότι Iάπωνες φαλαινοθήρες σκότωσαν 679 φάλαινες στην περιοχή της Ανταρκτικής, μπορεί κάποιοι να ξεσηκώθηκαν, το υπουργείο Αλιείας, όμως, στο Τόκυο ανακοίνωνε ότι δεν έπιασαν το στόχο τους που ήταν γύρω στις 850. Το κυνήγι της φάλαινας στην Ιαπωνία θεωρειται μέρος της πολιτιστικής της παράδοσης.

Επισήμως η Ιαπωνία έχει σταματήσει το κυνήγι της φάλαινας αποδεχόμενη το παγκόσμιο μορατόριουμ που συμφωνηθηκε το 1986, αλλά από τον επόμενο κιόλας χρόνο ξεκίνησε ένα “επιστημονικό πρόγραμμα έρευνών” -όπως το ονόμασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρέας φάλαινας μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα σούπερ μάρκετ και εστιατόρια του Τόκιο.

Νομοθεσία

Εκτός από το παγκόσμιο μορατόριουμ, η Ε.Ε. θεωρεί το είδος, είδος προς εξαφάνιση και διαμηνύει ότι η φαλαινοθηρία δεν επιτρέπεται στα ύδατα της Ε.Ε. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είναι και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμβαλλόμενα μέρη με την ΙWC και επιπλέον οι φάλαινες είναι άκρως μεταναστευτικό είδος. Επομένως, η απαγόρευσή της αφορά μόνο τα ύδατα της Ε.Ε., αλλά όχι και τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο, τότε τα αποτελέσματα στον πληθυσμό των φαλαινών θα είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με το Αssociated Press, η Ιαπωνία, πάντα με το πρόσχημα των επιστημονικών ερευνών, επιδίδεται τώρα και στο κυνήγι του σπανιότατου είδους της μεγάπτερης φάλαινας. Οι μεγάπτερες είναι γνωστές για τα μακρόσυρτα τραγούδια τους και τα ακροβατικά τους άλματα έξω από νερό και είχαν σχεδόν εξαφανιστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες. Το κυνήγι τους απαγορεύτηκε το 1963 από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και σήμερα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 30 με 40 χιλιάδες, περίπου στο ένα τρίτο του αρχικού τους πληθυσμού.

Αντί συστάσεων…

Στους ωκεανούς απαντούμε συνολικά 14 είδη φάλαινας και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η Balaenoptera omurai, ένα νέο είδος που το 2003 υποστήριξαν ότι ανακάλυψαν τρεις Ιάπωνες επιστήμονες με σχετικό τους άρθρο στο Nature.

Η φάλαινα είναι θαλάσσιο θυλαστικό και το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη. Διακρίνεται για τις κολυμβητικές ικανότητες και για την αναπνοή της διαθέτει πνεύμονες και όχι βράγχια. Για το λόγο αυτό πρέπει ν’ ανεβαίνει στην επιφάνεια για ν’ ανανεώνει τον αέρα, μπορεί, όμως, να κατέβει σε βάθος 100-120 μέτρων και να παραμείνει πολλές ώρες.

Η αρχική τους διάκριση γίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις μπαλενοφόρες, που χαρακτηρίζονται κυρίως από τις μπαλένες (κεράτινα ελάσματα) που έχουν στο στόμα τους και τους χρησιμεύουν για το φιλτράρισμα του νερού και στις οδοντοφόρες, στις οποίες ανήκουν οι φυσητήρες. Χαρακτηριστική γνήσια φάλαινα είναι η γαλάζια, το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη, με το βάρος της να φτάνει τους 100 τόνους και το μήκος της τα 33,5μέτρα.

Οι μπαλενοφόρες φάλαινες τρέφονται με οργανισμούς που βρίσκονται μέσα στο νερό και ιδιαίτερα με πλαγκτόν. Οι γνήσιες φάλαινες τρέφονται, καταπίνοντας τεράστιες ποσότητες νερού μέσα στις οποίες υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί πλαγκτόν.

Η μετανάστευσή της φάλαινας είναι το μεγαλύτερο ταξίδι όλων των θηλαστικών, καθώς καλύπτει απόσταση μεταξύ 12.000 και 20.000 χλμ. Ξεκινώντας τον Οκτώβριο από τις θάλασσες Μπέρινγκ και Τσάκτσι του Αρκτικού Ωκεανού, διανύει περίπου 120 χλμ. την ημέρα για να φτάσει, στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, στην Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού και να γεννήσει ή να ζευγαρώσει.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το υπέροχο θυλαστικό είναι η φαλαινοθηρία και τα σόναρ των πολεμικών πλοίων. Τα τελευταία ευθύνονται για πολλούς εκβρασμούς στη στεριά. Η ηχητική δέσμη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποβρυχίων, όχι μόνο τις αποπροσανατολίζει, αλλά συχνά τους προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και θάνατο.

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here