Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η “ταυτότητα” των ΑΠΕ

Η “ταυτότητα” των ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Με πάνελ, με έλικες ή με γεωθερμικές αντλίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας ή τουλάχιστον φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας. Και μπορεί στη χώρα μας μόλις πρόσφατα και για λόγους καθαρά οικονομίας να ανακαλύψαμε τα ηλιακά πάνελ, ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία επιδιώκει να «δαμάσει» όλα τα στοιχεία τη φύσης και όχι μόνο για να προσφέρει φθηνή και «καθαρή» ενέργεια.

 

Εκτός από τις διαδεδομένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπάρχουν και εκείνες που αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, ωστόσο, εγγυώνται σημαντικά αποτελέσματα. Στη χώρα μας πλέον γίνεται προσπάθεια εξάπλωσης της χρήσης ΑΠΕ όχι μόνον στο χώρο της παραγωγής ενέργειας αλλά και στους οικιακούς χρήστες. Ο οικιακός τομέας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 33% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (με εκτίμηση για αύξηση περίπου 1% ετησίως μέχρι το 2020), ενώ ο βαθμός διείσδυσης των ΑΠΕ είναι χαμηλός και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αύξηση. Στόχος είναι η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας όσο το δυνατόν περισσότερων νοικοκυριών, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ηλιακή Ενέργεια

Μακράν η πλέον δημοφιλής σήμερα εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) στηρίζονται στη δυνατότητα ορισμένων υλικών να μετατρέπουν απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Βασική δομή του συστήματος είναι το φωτοβολταϊκό στοιχείο, για την κατασκευή του οποίο χρησιμοποιείται βασικά το πυρίτιο. Για να δημιουργηθεί ένα Φ/Β πλαίσιο, πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία συνδεδεμένα στη σειρά και παράλληλα τοποθετούνται ανάμεσα σε ανθεκτική, διαφανή πλαστική ύλη και καλύπτονται στην πρόσθια πλευρά τους με γυαλί. Η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς μετριέται σε βατ αιχμής (peakwatt), ενώ ένα Φ/Β σύστημα ονομαστικής ισχύος περίπου 3kWp έχει δυνατότητα περίπου 4.200 kwh/έτος, εάν υπολογιστούν και οι απώλειες, ενέργεια που αναλογεί περίπου στις βασικές ηλεκτρικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας σε ετήσια βάση.

Ένα Φ/Β σύστημα χαρακτηρίζεται Αυτόνομο όταν η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται εξ ολοκλήρου από τον χρήση και χρειάζεται αποθήκευση της σε μπαταρίες και Διασυνδεδεμένο όταν η Φ/Β συστοιχία είναι διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο, στο οποίο διοχετεύεται η παραγόμενη ενέργεια.

Βασικό πλεονέκτημα των Φ/Β είναι η δυνατότητά τους να ενσωματωθούν ως δομικά στοιχεία μιας οικοδομής (τοίχοι, σκεπές, σκίαστρα, περσίδες). Οι συγκεκριμένες λύσεις προσφέρουν εξοικονόμηση χώρου και επιτρέπουν την αξιοποίησή των Φ/Β όχι μόνον για τη ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την χρήση τους από μεμονωμένους οικιακούς χρήστες.

Ειδικότερα, σήμερα η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί προσφέρει διάφορες επιλογές:

       Παραδοσιακά Φ/Β συστήματα Βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν απαιτούν άμεση ηλιακή ακτινοβολία, οπότε προσφέρονται για τοποθέτηση σε στέγες αφού δεν χρειάζεται να στρέφονται προς την κατεύθυνση του ήλιου. Σε υψηλές θερμοκρασίες, η ενεργειακή απόδοσή τους μειώνεται έως και κατά 20%, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη ισχύς να αντιστοιχεί στις θερμότερες ώρες της ημέρας.

       Συγκεντρωτική Φ/Β Τεχνολογία (ConcentratingP/VTechnology) Πρόκειται για νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση στο διάστημα και, με βάση τις ίδιες αρχές, συμπεριλαμβάνει επιπλέον ένα οπτικό σύστημα, με φακούς ή καθρέπτες, το οποίο κατευθύνει μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας επάνω σε κάθε Φ/Β στοιχείο. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης, η ίδια ποσότητα της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να επιτευχθεί με επιφάνεια έως και 100 φορές μικρότερη από τα συμβατικά Φ/Β. Αυτό σημαίνει σημαντική οικονομία χώρου αλλά και υλικών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ότι αφορά το πυρίτιο του οποίου η παγκόσμια αγορά ελέγχεται από λίγους «παίχτες». Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανάγκη το σύστημα να στρέφει συνεχώς προς τον ήλιο, με χρήση ειδικών πλαισίων.

       Φ/Β Φιλμ (FilmSolarTechnology) Με τη χρήση ειδικών μορφών καδμίου και πυριτίου, το πάχος του στοιχείου περιορίζεται στο 1 μικρόν, επιτρέποντας η συγκεκριμένη τεχνολογία να αξιοποιηθεί για την ενσωμάτωση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε κτίρια. Λόγω του μικρού πάχους, η απόδοση είναι μειωμένη οπότε απαιτείται μεγαλύτερη επιφάνεια σε σύγκριση με τις άλλες τεχνολογίες, ενώ από περιβαλλοντική άποψη, χρειάζεται ειδική μεταχείριση στο τέλος ζωής του συστήματος.

Αιολική Ενέργεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, το 2019 αναμένεται ότι θα έχουν επενδυθεί παγκοσμίως 150 δις ευρώ για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και εύλογα, αφού χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον φθηνές και λιγότερο ρυπογόνες ΑΠΕ.

Το πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας μας αξιοποιήθηκε από την αρχαιότητα σε εφαρμογές, όπως τα ιστιοφόρα και οι ανεμόμυλοι, ιδιαίτερα σε Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται σήμερα και τα περισσότερα αιολικά πάρκα.

Σήμερα, η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας γίνεται με ανεμογεννήτριες (Α/Γ), οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Συγκεκριμένα, τα πτερύγια της Α/Γ περιστρέφονται από την πίεση του ανέμου και μεταφέρουν την περιστροφική κίνηση αρχικά μέσω ενός κεντρικού άξονα και στη συνέχεια μέσω ενός πολλαπλασιαστή στροφών σε μια ηλεκτρογεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Την ενέργεια αυτή τη διοχετεύουν στο ηλεκτρικό δίκτυο ή αποθηκεύεται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές. Η ισχύς που μπορεί να παράγει μια σύγχρονη Α/Γ φτάνει έως και τα 5MW, ενώ είναι σε θέση να προσφέρει πάνω από 120.000 ώρες ενεργού λειτουργίας.

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στην περίπτωση οικιών και εγκαταστάσεων που είναι απομακρυσμένες από το ηλεκτρικό δίκτυο. Μια άποψη που ακούγεται τελευταίως είναι η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι βραχονησίδες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σενάριο το οποίο θα βοηθούσε την αξιοποίηση του τεράστιου αιολικού δυναμικού της χώρας καθώς πολλές επενδύσεις «μπλοκάρονται» λόγω των αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Γεωθερμική Ενέργεια

Πρόκειται για ήπια και ουσιαστικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που μπορεί σήμερα να καλύψει ανάγκες θέρμανσης/ψύξης αλλά και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον. Στην χώρα μας, η εκμετάλλευση γίνεται κυρίως για θερμικές εφαρμογές, αλλά λόγω του πλουσίου υπεδάφους στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής για την αφαλάτωση του νερού.

Λόγω της σημαντικής δυνατότητας της χώρας μας να αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία, με νέο θεσμικό πλαίσιο υιοθετούνται μέτρα για τόνωση των σχετικών επενδύσεων τα οποία περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του χρόνου εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου και δυνατότητα προσανατολισμού για αγροτικές χρήσεις. Παράλληλα, με στόχο την ενθάρρυνση της οικιακής χρήσης θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για ιδιώτες ενώ απλοποιούνται και οι διαδικασίες.

Σε μια διαφορετική εφαρμογή, η γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας αξιοποιούν τη θερμότητα της γης για να επιτύχουν ενεργητική αποδοτική θέρμανση ή ψύξη ενός κτιρίου, με έναν συνδυασμό υδρόψυκτων αντλιών θερμότητας και εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Μάλιστα, λόγω της σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους σε ορισμένα μέτρα βάθους (15-17 ο C), τα γεωθερμικά συστήματα καταναλώνουν έως και 30% λιγότερη ενέργεια από τα πλέον σύγχρονα κλιματιστικά.

Διαφήμιση