Αρχική Ενέργεια Σημαντικές συμφωνίες στην Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

Σημαντικές συμφωνίες στην Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας

0
Διαφήμιση

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν σήμερα Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία, κατά τη διάρκεια της Τριμερής Συνόδου που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και βασιλιάς Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ, υπέγραψαν συμφωνίες για την προώθηση των επιμέρους διμερών και της τριμερούς συνεργασίας και Υγεία, Γεωργία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κα.

Νωρίτερα υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως αντάλλαξαν απόψεις για επίτευξη συνεργασιών και κοινών δράσεων στους τομείς της Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Διαχείρισης, Υδάτινων πόρων και Υγείας.

Από την πλευρά του ο Ιορδανός Βασιλιάς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία, ενώ είπε πως πρέπει να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους λαούς από αυτή τη συνεργασία.

Σε δηλώσεις του ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως με αυτή την Τριμερή εγκαινιάζουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε μία περίοδο προκλήσεων στην περιοχή, ενώ τόνισε πως υποστηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιορδανίας και ΕΕ.

Πρόσθεσε: «Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα συμφωνήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η τριμερής μας συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της Γεωργίας, των Ιχθυοκαλλιεργειών, του Τουρισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων και της Υγείας.

Υπογράψαμε, σήμερα, Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτό.

Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία για τα ζητήματα του Τουρισμού και εμπειρία και ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, για να στηρίξουμε κοινά προγράμματα.

Αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών. Γι΄ αυτό, υπογράψαμε σήμερα και Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας, ανάμεσα σε Ελλάδα-Ιορδανία και Κύπρο-Ιορδανία.

Αναγνωρίστηκε ακόμη η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων, όπως είπα,  και διατήρησης και ανάπτυξης των ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας, της περιοχής μας.

Μια κοινή κληρονομιά για την ανθρωπότητα, θα έλεγα. Και για τον σκοπό αυτό, υπογράψαμε σήμερα μια τριμερή Συμφωνία για την πρόληψη κλοπής παράνομων εκσκαφών και παράνομης εισαγωγής-εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και, βεβαίως, τη συνεργασία μας για την προώθηση της επιστροφής τους για όσα έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Και τέλος, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον σημαντικό τομέα της Υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης και με έμφαση στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης ασθενειών».

Διαφήμιση