Αρχική Υγεία - Διατροφή Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού από σήμερα!

Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού από σήμερα!

0
Φάρμακα
Διαφήμιση

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή και προβλέπει εν γένει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού!

Ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) αλλά στη πράξη δεν εφαρμοζόταν. Όταν η χώρα μας βρέθηκε πρώτη στην Ευρώπη, σε κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος άσκησε πιέσεις εντός του 2019 προς το υπουργείο Υγείας για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία. Ενώ, το Φεβρουάριο που πέρασε, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό πραγματοποιήθηκε με το Νόμο 4675/2020, για την εφαρμογή του οποίου είχε δοθεί ένα περιθώριο 3 μηνών λόγω της πανδημίας.

Πως θα συνταγογραφούνται

Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού από σήμερα!

Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως  τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

Διαφήμιση