Αρχική COVID-19 Τα ημερολόγια της Γουχάν: Μια πολύτιμη μαρτυρία

Τα ημερολόγια της Γουχάν: Μια πολύτιμη μαρτυρία

0
wuhan
Διαφήμιση

Εξήντα κείμενα-μαρτυρίες στα οποία η Κινέζα συγγραφέας Fang Fang περιγράφει εν είδει ημερολογίου τη ζωή της στη Wuhan από τις 25 Ιανουαρίου, που έγινε γνωστός ο νέος κορωνοϊός, έως τις 25 Μαρτίου, πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στα ελληνικά ο  εκδοτικός οίκος Anubis

Η συγγραφέας ζει στο κέντρο της Wuhan όπου και παρέμεινε κατά τις 76 ημέρες του lockdown. Είναι 60 χρονών και ζει με τον σκύλο της, τον οποίο όπως γράφει, τάιζε με ρύζι όταν ξέμενε από ειδική τροφή. Υποφέρει από διαβήτη και γνώριζε ότι αν κολλούσε τον ιό κινδύνευε σοβαρά.

Στα κείμενά της που αναρτούσε καθημερινά στο διαδίκτυο αποτυπώνει την καθημερινότητά της. Μιλάει για το φαγητό, τα κατοικίδια, τους φίλους της. Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ η ιστοσελίδα oanagnostis.gr, η Fang Fang καταγράφει τα πράγματα που έβλεπε, άκουγε, ένιωθε και σκεφτόταν κατά την περίοδο του εγκλεισμού, παράλληλα όμως αναζητάει λύσεις και επιρρίπτει ευθύνες.

“Κόκκινο πανί”

Τα ημερολόγια της Γουχάν: Μια πολύτιμη μαρτυρία

Για την Fang Fang τα ημερολόγια ήταν μια καθημερινή κάθαρση, γράφουν οι New York Times. Για κάποιους άλλους όμως ήταν κόκκινο πανί. Η κριτική της για τη στάση της κυβέρνησης, για την αρχική απόκρυψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19, την ανεπαρκή προμήθεια και την παράλογη διανομή των μασκών και γενικότερα για την ανικανότητα και αναποφασιστικότητα των ιθυνόντων, όπως και για την αδράνεια του Τύπου κατά την πρώτη περίοδο της επιδημίας, προκάλεσε το κοινό αίσθημα, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για προδοσία.

Ηρωίδα

Τα ημερολόγια της Γουχάν: Μια πολύτιμη μαρτυρία

Ωστόσο εκείνη επέμεινε. Και σιγά σιγά αποθεώθηκε σαν εθνική ηρωίδα. Την διάβασαν εκατομμύρια συμπατριώτες της που αναζητούσαν την αλήθεια πίσω από τα πατριωτικά κυβερνητικά παραληρήματα.

“Στο διαδίκτυο κάποιοι με ρώτησαν γιατί καταγράφεις μόνο τα ψιλοπράγματα, και όχι τους λαϊκούς στρατιώτες που σαν απελευθερωτές εισέρχονται στην πόλη, γιατί δεν μιλάς για την υποστήριξη των ανθρώπων από όλη την χώρα, για τα μεγάλα επιτεύγματα της κατασκευής των νοσοκομείων, τους γενναίους ανθρώπους που έδωσαν βοήθεια κ.τ.λ..” γράφει σε άλλο σημείο και εξηγεί: “Εντάξει. Τι να πω; Κάθε άνθρωπος καταγράφει διαφορετικά πράγματα. Ακόμα και το φαγητό που τρώει ο καθένας είναι διαφορετικό, σωστά;”

Σελίδες ημερολογίου

Τα ημερολόγια της Γουχάν: Μια πολύτιμη μαρτυρία

  • Η καταστροφή έρχεται όταν ενώ στο παρελθόν ένας αριθμός πιστοποιητικών θανάτου χρειάζονταν μήνες για να καταγραφούν, τώρα καταγράφονται σε λίγες μέρες. Η καταστροφή έρχεται όταν στο παρελθόν ένα αμάξι μετέφερε μόνο ένα πτώμα με φέρετρο προς το κρεματόριο, αλλά τώρα ένα αμάξι μεταφέρει πολλά πτώματα με σακούλες.
  • Η καταστροφή έρχεται όταν στην οικογένεια σου δεν πεθαίνει μόνο ένα άτομο, αλλά πεθαίνει όλη η οικογένεια σε λίγες μέρες ή σε μισό μήνα. Η καταστροφή έρχεται όταν εσύ, τραβώντας το άρρωστο σώμα σου, περπατώντας μέσα στον ψυχρό άνεμο και τη βροχή, προσπαθείς να βρεις ένα κρεβάτι νοσοκομείου, που όμως δεν το βρίσκεις.
  • Η καταστροφή έρχεται όταν περιμένεις στο νοσοκομείο για νοσηλεία από το πρωί μέχρι τα επόμενα μεσάνυχτα και μάλλον θα πέσεις στο πάτωμα πριν προλάβεις να νοσηλευθείς. Η καταστροφή έρχεται όταν περιμένεις στο σπίτι ενημέρωση ότι βρέθηκε κρεβάτι στο νοσοκομείο, και όταν φτάνει έχεις αφήσει την τελευταία σου πνοή.
  • Στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας του ιού, απουσίαζαν οι γιατροί, τα κρεβάτια, οι εργάτες του κρεματόριου, τα αμάξια που μεταφέρουν πτώματα, τα οποία μολύνθηκαν από τον ιό και έπρεπε να καούν αμέσως.
  • Ξέρετε κάτι; Δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αντίθετα, όταν έρχεται η καταστροφή, οι άνθρωποι έχουν κάνει όλες τις προσπάθειες, ακόμα και υπερβαίνουν τις προσωπικές τους ικανότητες, αλλά δεν μπορούν να καταφέρουν πράγματα σαν κι αυτά που είπαν τα τρολ του διαδικτύου. Ο χρόνος στην καταστροφή δεν είναι ήρεμος και όμορφος, αφήνει μόνο το αίσθημα του ανικανοποίητου των πεθαμένων, την θλίψη των συγγενών και την θέληση των ζωντανών για επιβίωση.
Διαφήμιση