Τέλος οι… γαστριμαργικές πολυτέλειες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νέας Υόρκης: ο δήμος αποφάσισε τελικά ομόφωνα την απαγόρευση του εμπορίου φουά γκρα από το 2022, για λόγους προστασίας των ζώων.
Τσουχτερά πρόστιμα
Από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, δηλαδή μετά από τρία χρόνια, θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα, να το σερβίρουν ή ακόμη και απλώς να το κατέχουν. Όσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες.
Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια έχει απαγορεύσει το εμπόριο φουά γκρα από τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται ακόμη.
Για τα δικαιώματα των ζώων
“Παχύ ήπαρ”
Το “φουά γκρα” (από τα γαλλικά “foie gras” = “παχύ ήπαρ”) είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας. Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους, πρακτική που αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.
Η τεχνική παρασκευής του φουά γκρα εμφανίστηκε το 2.500 π.χ., όταν οι Αιγύπτιοι παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η γεύση του συκωτιού των πτηνών αυτών κρίθηκε εξαιρετική και έτσι αποφάσισαν να αναπαραγάγουν τεχνητά το φαινόμενο, παχαίνοντας χήνες με σύκα και καρπούς.