Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Νέο πλαίσιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

ΥΠΕΝ: Νέο πλαίσιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

0
prostateuomenes perioxes 696x474
Διαφήμιση

“Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; | Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά;Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει; | Μην είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά; | Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι | και κάθε χώρα της με τα χωριά; | κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει, |κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;”

Οι παλιότεροι θα θυμάστε φαντάζομαι τους στίχους του ποιήματος του Ιωάννη Πολέμη, το οποίο απήγγειλαν τα παιδιά ως δήλωση αγάπης παντοτινής για τη χώρα μας…

Τι είναι η πατρίδα μας λοιπόν; Είναι ένα πολύτιμο μωσαϊκό από δάση, από πεδιάδες, από ποτάμια, θάλασσες, νησιά, λίμνες και ορεινούς όγκους. Είναι μια χώρα που φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων – τα σπουδαιότερα από τα οποία συγκροτούν ένα δίκτυο περιοχών, που προστατεύονται από την εθνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία.

Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών

natura 2000

Η Ελλάδα έχει θεσπίσει εθνικά πάρκα, περιοχές προστασίας της φύσης, και περιοχές απόλυτης προστασίας, ενώ έχει συμπεριλάβει περιοχές στο δίκτυο Natura 2000 (βάσει των οδηγιών για τα άγρια πουλιά (2009/147/ΕΚ) και για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ).

To 2017 η Ελλάδα αποφάσισε τη σημαντική επέκταση, ειδικά στον θαλάσσιο χώρο, των περιοχών Natura 2000. Επιπλέον, έχει ορίσει περιοχές προστασίας βάσει διεθνών συμβάσεων. Στο σύνολό τους, μαζί και με άλλες κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί που έχουν οριστεί από τον Δασικό Κώδικα, συνθέτουν το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών (στοιχεία WWF Ελλάς).

Αμφιλεγόμενο στάτους

nestos

Ωστόσο από τη θέσπισή τους και μετά, ειδικά οι περιοχές Natura και κυρίως οι φορείς διαχείρισής τους, έχουν περάσει από σαράντα κύματα: παραιτήσεις προέδρων, μικροπολιτικές διενέξεις, συγχωνεύσεις, νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, και στο δια ταύτα, ένα αμφιλεγόμενο τελικά καθεστώς προστασίας που πολλές φορές έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Συνάντηση ΥΠΕΝ με Περιβαλλοντικές ΜΚΟ

prostateuomenes thalassies

Πάντως εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα είχε γενικώς ατονήσει, ή έστω ότι δεν αποτελούσε  προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου, επανήλθε, κατά την καθιερωμένη κατά πως φαίνεται διμηνιαία συνάντηση του υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός; Ότι πολύ σύντομα, δηλαδή την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών!

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, ότι πολύ σύντομα ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόκειται να τους καλέσει σε μια επί της ουσίας συζήτηση για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Το «παρών» έδωσαν οι εξής οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Αλκυόνη, ΑΡΙΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ecocity Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, GreenTank, Καλλιστώ, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Greenpeace, MEDASSET, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Mom, Οργάνωση Γη, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, WWF Ελλάς.

Διαφήμιση