Αρχική Επιλεγμένα Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Στ. Νιάρχος: Τεχνολογία αιχμής και βιοκλιματικός σχεδιασμός...

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Στ. Νιάρχος: Τεχνολογία αιχμής και βιοκλιματικός σχεδιασμός από τον Renzo Piano

0
komotini renzo piano1
Διαφήμιση

Μια …γεύση από το μέλλον φέρνει στην Κομοτηνή ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano. Όπως φαίνεται και από τα πρώτα αρχιτεκτονικά φωτορεαλιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την ολοκλήρωση των σχεδίων προμελέτης, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δεν μοιάζει με κανένα άλλο δημόσιο (ούτε ιδιωτικό) νοσηλευτικό ίδρυμα σε αυτήν τουλάχιστον τη χώρα.

Το νέο Νοσοκομείο, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά συνολικού ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων ευρώ του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του για την Υγεία, είναι ένα σύγχρονο, ιδιαίτερης αισθητικής κτίσμα, λειτουργικό και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίας.

Το σκεπτικό

komotini renzo piano4

Όταν ένας ασθενής νοσηλεύεται, υπάρχουν πολλές παράμετροι, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο προφανείς, που μπορούν να συντελέσουν στην ανάρρωσή του, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΙΣΝ και εξηγεί: «Διότι η θεραπεία εξαρτάται, αλλά δεν περιορίζεται στον εξοπλισμό ενός νοσοκομείου, τους γιατρούς και νοσηλευτές και την υψηλή επιστημονική κατάρτισή τους. Παρά τη συχνά υποτιμημένη αξία τους στην Ελλάδα, η τοποθεσία ενός νοσοκομείου, ο περιβάλλων χώρος, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, των χειρουργείων και των δωματίων, διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα, εάν όχι εξίσου, καθοριστικό ρόλο στην πορεία θεραπείας ενός ασθενούς».

Η έμπνευση

komotini renzo piano2

«Με έμπνευση από τα Ασκληπιεία και τη σπουδαιότητα που αποδιδόταν στον περιβάλλοντα χώρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο όμορφο περιβάλλον, τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Αντί της λέξης όμορφο, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω εδώ τον αρχαίο ελληνικό όρο “καλός καγαθός”, καθότι αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός ιδεώδους χώρου θεραπείας και ανάρρωσης, και όχι απλώς υψηλής αισθητικής» λέει ο ίδιος ο Renzo Piano περιγράφοντας τη θεωρητική βάση του σχεδιασμού του.

Τεχνολογία αιχμής και φυσικό περιβάλλον

komotini renzo piano5

Το νέο υπερσύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης, θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.

Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός.

Πράσινη αρχιτεκτονική

komotini renzo piano3

Στα «χνάρια» του επιτυχημένου μοντέλου του Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο (ΚΠΙΣΝ), ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.

Έτοιμο το καλοκαίρι του 2024

Με την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, το ΙΣΝ φιλοδοξεί το ίδρυμα να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Ροδόπης.

Οι συντελεστές

Στην υλοποίηση του έργου, συμβάλλουν οι άνθρωποι του ΙΣΝ από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και πλήθος συμβούλων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως η Hill International, υπεύθυνη για τον συνολικό συντονισμό του έργο, η βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies, ως σύμβουλος του νοσοκομειακού σχεδιασμού και φυσικά ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, με το γραφείο του Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan.

Α.Χ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here