Αρχική Περιβάλλον Σπάνια Πράσινη θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη

Σπάνια Πράσινη θαλάσσια χελώνα στην Κρήτη

0
ΧΕΛΩΝΑ ΜΥΔΑΣ
Διαφήμιση

Τελικά δεν διαλέγουν μόνο οι καρέττα καρέττα την Ελλάδα για να γεννήσουν. Όπως επιβεβαιώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, τη χώρα μας προτιμάει και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), η οποία απαθανατίστηκε από τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης στο Καλαμάκι του Κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη. Είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται Πράσινη χελώνα στην Ελλάδα, μετά το 2007. 

Η πράσινη χελώνα

ΧΕΛΩΝΑ ΜΥΔΑΣ2

Η Πράσινη χελώνα είναι το δεύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας που ωοτοκεί στις ακτές της Μεσογείου, μετά τη γνωστή μας Καρέττα. Το είδος διαφέρει μορφολογικά από την Καρέττα και αναγνωρίζεται εξωτερικά κυρίως από τέσσερις πλευρικές πλάκες (με την πρώτη να μην έρχεται σε επαφή με την αυχενική πλάκα), ένα ζεύγος προμετωπιαίων πλακών (αντί δύο της Καρέττα) και τέσσερις οπισοφθάλμιες πλάκες αντί τριών της Καρέττα. Επίσης έχει πιο «στρογγυλό» καβούκι, αντί του «καρδιόσχημου» της Καρέττα και αναλογικά (σε σχέση με το μέγεθός της) μικρότερο κεφάλι. Οι νεοσσοί είναι ανοιχτόχρωμοι από κάτω, ενώ από πάνω γκριζωποί με ανοιχτόχρωμο περίγυρο στο κέλυφος και τα άκρα.

Κινδυνεύον είδος

Οι μικρές πράσινες χελώνες είναι παμφάγες, δηλαδή τρέφονται με διάφορα θαλάσσια φυτά και ζώα, αλλά όταν ενηλικιωθούν τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θαλάσσια φυτά.

Η Πράσινη χελώνα θεωρείται είδος κινδυνεύον σε παγκόσμιο επίπεδο και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Οι περιοχές αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο περιορίζονται στο ανατολικότερο άκρο της, κυρίως στην Τουρκία, την Κύπρο και τη Συρία. Μέτρα για την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και συγκεκριμένα προγράμματα παρακολούθησης υπάρχουν κυρίως στην Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Απειλές

Τα διατροφικά τους πεδία προσδιορίζονται στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική μέχρι και τις δυτικές ακτές της Λιβύης όπου μεταναστεύουν μετά την αναπαραγωγή τους. Οι μέχρι σήμερα γνωστές απειλές που αντιμετωπίζουν οι πράσινες χελώνες είναι οι τυχαίες συλλήψεις σε δίχτυα αλιείας και η τουριστική ανάπτυξη στους βιοτόπους αναπαραγωγής. Στις ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά ανήλικες πράσινες χελώνες. Στον Λακωνικό Κόλπο μάλιστα, παρουσιάζεται μια υψηλή σχετικά συγκέντρωση από αυτές και για το λόγο αυτό ο κόλπος θεωρείται οικότοπος ανάπτυξης (developmental habitat) της Πράσινης χελώνας στην Ελλάδα.

https://www.archelon.gr/contents/ournews.php?mid=6&mid2=16&nid=1062

 

Διαφήμιση