Αρχική Ειδήσεις Θες δουλειά; Για να δω λίγο το profile σου…

Θες δουλειά; Για να δω λίγο το profile σου…

0
Διαφήμιση

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αποτελούν δώρο για τους εργοδότες και μπελά για συγκεκριμένες ομάδες νέων.

Σύμφωνα με έρευνα του Northwestern University, μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, οι άνδρες και ειδικά οι ισπανόφωνοι και όσοι διαθέτουν χαμηλές γνώσεις χρήσης του διαδικτύου, είναι λιγότερο πιθανό να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας ή να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της τρέχουσας απασχόλησής τους, μέσω του onlineπροφίλ τους, έναντι των γυναικών, της λευκής φυλής και όσων έχουν ευχέρεια στη χρήση διαδικτύου.

Κι αυτό, δεν φαίνεται να είναι προϊόν ρατσισμού ή αποτέλεσμα προτίμησης των εργοδοτών σε συγκεκριμένες ομάδες. Περισσότερο συμβαίνει επειδή, η πρώτες ομάδες που αναφέραμε δεν έχουν στο μυαλό τους τη χρήση του προφίλ τους ως εργαλείου για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι πιθανότερο να το χρησιμοποιήσουν για αυτό τον λόγο, τροποποιώντας τις ρυθμίσεις απορρήτου, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίζουν την προσωπική από την επαγγελματική τους ζωή και ταυτόχρονα να φαίνονται ελκυστικοί στους εργοδότες.

Η παρούσα αποτελεί την πρώτη έρευνα που επιχειρεί να αναλύσει πως η διαφορετικότητα της δημογραφίας νεαρών ενηλίκων αντιμετωπίζει online την έννοια των στρατηγικών διαχείρισης της υπόληψης κατά την έρευνα εργασίας. Και έχει δημοσιευθεί onlineαπό την επιστημονική IEEE Security & Privacy.

“Οι νέοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν αν κατανοούσαν τις επιπλοκές που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα”, επισημαίνει η βασική συγγραφέας της έρευνας, Eszter Hargittai. “Χωρίς επαρκείς ρυθμίσεις απορρήτου, ακατάλληλες φωτογραφίες ή σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο προφίλ ενός κοινωνικού δικτύου, είναι ορατά από έναν εργοδότη και μπορούν να σου στοιχίσουν την ευκαιρία για μια δουλειά”.

“Η διαχείριση απορρήτου στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Οι ρυθμίσεις μιας τέτοιας ιστοσελίδας μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή χωρίς προειδοποίηση. Εάν δεν ελέγχεις τακτικά αυτές τις τροποποιήσεις, τότε χωρίς να το θέλεις βρίσκεσαι εκτεθειμένος και κατηγορίες του προφίλ σου είναι δημόσια προσβάσιμες, ακόμα κι αν τις είχες περιορίσει κάποια στιγμή”.

Παράλληλα, κατέληξε πως “δεδομένου του σημαντικού αριθμού νέων ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο αναφορικά με τις πρακτικές απορρήτου, ίσως προκύπτει ανάγκη για επίσημη ενημέρωση και περεταίρω εκπαίδευση από τους οργανισμούς αναζήτησης και εύρεσης εργασίας, τις βιβλιοθήκες και άλλους φορείς, προκειμένου κάποιος να διατηρεί το επιθυμητό onlineπαρουσιαστικό”. Φαίνεται πως αυτό μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει το πραγματικό παρουσιαστικό.

Τι λένε οι αριθμοί..

• Το 34,5% των ανδρών και το 25% των γυναικών ποτέ δεν διαχειρίστηκαν τις ρυθμίσεις απορρήτου ή το περιεχόμενο των διαδικτυακών τους προφίλ σε σχέση με το κοινό εργοδοσίας τους.

• Οι λευκοί είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλες φυλές να προσαρμόσουν τα διαδικτυακά τους προφίλ μέσα στο έτος που πέρασε, περιμένοντας πως πιθανοί εργοδότες θα τα επισκεφθούν.

• Οι ισπανόφωνοι ήταν λιγότερο πιθανό να έλαβαν υπόψη την επίσκεψη πιθανών εργοδοτών στο προφίλ τους.

• Οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανό να λάβουν υπόψη πιθανούς εργοδότες απ’ότι οι άνδρες, και διαχειρίζονταν τις ρυθμίσεις απορρήτου συχνότερα.

• Όσοι διέθεταν περισσότερη γνώση σε ζητήματα διαδικτυακού απορρήτου και σχετικών διαδικτυακών όρων, όπως “tagging/επισήμανση”, “limitedprofile/περιορισμένο προφίλ” και “preferencesettings/ρυθμίσεις προτιμήσεων”, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες διαχείρισης απορρήτου στα προφίλ τους των κοινωνικών δικτύων.

• Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες επικοινωνίας ανέλυσαν ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν 545 εντελώς διαφορετικοί νέοι ενήλικες από 21 έως 22 ετών και τα οποία είχαν αποσταλεί ταχυδρομικά στα δείγματα πληθυσμού.

• 507 από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

• Είναι το ίδιο δείγμα νέων ενηλίκων που συμμετείχε το 2009 σε έρευνα πάνω σε φοιτητές και τις διαδικτυακές τους δεξιότητες, για λογαριασμό του Northwestern University. Τότε, ήταν όλοι φοιτητές του University of Illinois του Σικάγο. Το 2012 κάποιοι από αυτούς ήταν ακόμα φοιτητές, σχεδόν οι μισοί είχαν αποφοιτήσει και ορισμένοι είχαν παρατήσει εντελώς τις σπουδές.

• Το 90% δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εργαζόταν ή έψαχνε εργασία.

• Η έρευνα δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές για σχεδιαστές ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς υπογραμμίζει πως οι ελάχιστα καταρτισμένοι χρήστες του διαδικτύου αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν ρυθμίσεις απορρήτου και σχετικές ρυθμίσεις σε τακτική βάση.

Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιάτου
source: esciencenews.com

Διαφήμιση