Αρχική Ειδήσεις Το Ασημένιο ρήγμα στην καρδιά των δύο Ηπείρων

Το Ασημένιο ρήγμα στην καρδιά των δύο Ηπείρων

0
Το μυστήριο από τα βάθη της γης όταν ο ήλιος χάνεται από τα ασημένια νερά του ρήγματος που χώρισε την Ηπειρωτική Γη
Διαφήμιση

Βρίσκεται στη λίμνη …με το δύσκολο όνομα,Thingvallavatn στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο της Ισλανδίας (ThingvellirNationalPark) και είναι το Silfra…(Ασημένιο στα Ισλανδικά).

Αποτελεί μέρος του ρήγματος του Ατλαντικού – η πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή που χώρισε τις δυο Ηπείρους, την Ευρώπη από την Αμερική, μια τεράστια, βαθιά ρωγμή στην επιφάνεια της γης, όπου οι ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται και ο ρυθμός απομάκρυνσης τους είναι περίπου δύο εκατοστά ανά έτος. Στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού αυτή η ρωγμή είναι βασικά αόρατη, αλλά στο Silfra, το καθαρό νερό από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας κάνει το ρήγμα θεαματικά ορατό.

Η εκπληκτική ορατότητα και προσβασιμότητα το κάνει ένα δημοφιλές σημείο κατάδυσης.(Περιλαμβάνεται στο «top5»της κατάδυσης) Δύτες και βατραχάνθρωποι μπορούν να επιπλέουν μεταξύ της Αμερικής και της Ευρασίας σε τεκτονικές πλάκες και σε χώρους, όπου μπορούν να αγγίξουν κυριολεκτικά και τις δύο ηπείρους ταυτόχρονα.

Το μυστήριο από τα βάθη της γης όταν ο ήλιος χάνεται από τα ασημένια νερά του ρήγματος που χώρισε την Ηπειρωτική Γη 

Το μυστήριο από τα βάθη της γης όταν ο ήλιος χάνεται από τα ασημένια νερά του ρήγματος που χώρισε την Ηπειρωτική Γη

Η εξαιρετική ορατότητα που φτάνει σχεδόν τα 100 μέτρα οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

1)Το νερό είναι πολύ κρύο, 2 – 4 ° C, και παραμένει σε αυτή τη θερμοκρασία όλο το χρόνο. Η ψυχρότητα αυτή, διατηρεί το νερό απαλλαγμένο από υδρόβια ζωή.

2)Το ίδιο το νερό είναι στην πιο αγνή του μορφή. Ξεκινά ως αποσταγμένο νερό, όταν η αιχμή του παγετώνα λιώνει ψηλά στο βουνό Hofsjokull,(Όρος των Πάγων) 50χλμ. μακριά.

Το νερό τότε εξαφανίζεται και τρέχει υπόγεια, για να βγει και πάλι στο εθνικό πάρκο Thingvellir της Ισλανδίας. Σε αυτό το ταξίδι του, φιλτράρεται συνεχώς από τα πορώδη πετρώματα της λάβας, μέχρι που γίνεται τόσο καθαρό, όσο το πόσιμο χωρίς να χρειάζεται καμία μορφή επεξεργασίας.

Το MidAtlanticRidge είναι η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, αλλά ως επί το πλείστον, είναι βυθισμένη βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Η κορυφογραμμή περιλαμβάνει μια βαθιά κοιλάδα -ρήγμα που τρέχει κατά μήκος του άξονα της κορυφογραμμής σε ολόκληρο σχεδόν το μήκος του.

Η ρήξη αυτή σηματοδοτεί το πραγματικό όριο μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών, της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ηπείρου. Ακριβώς εκεί, μεταξύ των τεκτονικών πλακών κάτω από λάβα φλοιού της γης ρέει το παγωμένο νερό του Ατλαντικού. Από αυτή την πύλη στάζει η λάβα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και αυτή η μεγαλειώδης φυσική διαδικασία έχει σχηματίσει την οροσειρά AtlanticRidge.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν καταδυθεί στο Silfra, πολλοί λίγοι έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο σπήλαιο του, το οποίο έχει τουλάχιστον 63 μέτρα βάθος. Το μεγάλο βάθος και τα πολύ στενά περάσματα ενέχουν υψηλό κίνδυνο για τους δύτες. Εκτός αυτού, τα βράχια που σχηματίζουν το σπήλαιο είναι επικίνδυνα για κατολισθήσεις. Το σπήλαιο έχει χαρτογραφηθεί από μια ομάδα Αμερικανών σπηλαιολόγων, αλλά οι τακτικοί σεισμοί στην περιοχή καθώς και οι συνεχείς αποκλίσεις των τεκτονικών πλακών εξασφαλίζουν το …μόνιμο μυστήριο του σπηλαίου των σπλάχνων των δυο Ηπείρων.

Απόδοση: Έλενα Ριζεάκου

Πηγές:1)  http://www.amusingplanet.com 2) http://www.silfra.org

Διαφήμιση