Αρχική Διάστημα Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου (video)

Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του νέου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου (video)

0
Arianespace
Διαφήμιση

Ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος ΜETOP-C, εκτοξεύθηκε με επιτυχία, από διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, το βράδυ της Τρίτης.

Ο ΜETOP-C είναι ο τρίτος μετεωρολογικός δορυφόρος που εκτοξεύεται. Είχαν προηγηθεί το 2006 ο ΜETOP-A και το 2012 ο ΜΕΤOP-B.

Photo , S. Martin

Σχεδιασμένος για επταετή αποστολή, ο MetOp-C θα βοηθήσει στη βελτίωση των προβλέψεων μεσαίας κλίμακας που κυμαίνονται από 12 ώρες έως 10 ημέρες. Τα όργανα του θα μετρήσουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το όζον, τα ίχνη αερίων και τις ταχύτητες ανέμου πάνω από τους ωκεανούς.

Photo, S. Martin 2

Οι δορυφόροι METOP κατασκευάζονται και τίθενται σε τροχιά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ στη συνέχεια ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Photo , P. Baudon

Οι ΜΕTOP είναι μετεωρολογικοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από Γη, σε ύψος περίπου 800 χιλιόμετρων. Τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόγνωση του καιρού, όσο και για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Photo, S. Martin 2

Οι μετρήσεις τους τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση τα αριθμητικά μοντέλα καιρού που «τρέχουν» σε υπερυπολογιστές. Τα δεδομένα από τους δύο πρώτους ΜETOP έχουν ήδη μειώσει κατά 27% τα σφάλματα στις προγνώσεις της μιας ημέρας.
Ήδη, έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς ΜΕΤOP-SG, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να εκτοξευτεί σε τέσσερα χρόνια.

Διαφήμιση