Αρχική Επιστήμη Ερευνητές χαρτογραφούν για πρώτη φορά το γονιδίωμα χλωροπλάστη ενός νάρκισσου

Ερευνητές χαρτογραφούν για πρώτη φορά το γονιδίωμα χλωροπλάστη ενός νάρκισσου

0
daffodil
Διαφήμιση

Οι κηπουροί ενδέχεται να καταλήξουν να μην φυτέψουν ποτέ τον λάθος σπόρο αφού η Royal Horticultural Society (RHS) και το Πανεπιστήμιο Reading με επιτυχία συνέταξαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα χλωροπλάστη* ενός daffodil.

Όταν πωλούνται ως ξηροί βολβοί, οι νάρκισσοι είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν, με περισσότερες από 1.766 διαφορετικές ποικιλίες – συμπεριλαμβανομένων των ροζ, πράσινων, στρογγυλών και διπλών κεφαλών – διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πρώτο βήμα προς την ταυτοποίηση διαφορετικών ποικιλιών σε σχήμα βολβού, ερευνητές από το RHS και το Reading University χαρτογράφησαν ολόκληρο τον κώδικα που αποτελεί το γονιδίωμα χλωροπλάστη – το DNA που είναι υπεύθυνο για τη φωτοσύνθεση στα φυτά.

Ο Δρ Alastair Culham, Αναπληρωτής Καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Reading, δήλωσε: “Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό το έργο κινείται γρήγορα και θα είναι τόσο πρακτική όσο και οικονομικά προσιτή για την καθημερινή χρήση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ως ένας ενεργός κηπουρός μερικές φορές απογοητεύτηκα όταν είδα πως οι βολβοί που είχα φυτέψει το φθινόπωρο τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν το λουλούδι που επιθυμούσα την άνοιξη. Η καλύτερη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και η ικανότητα για την ταυτοποίηση των αδρανοποιημένων βολβών θα πρέπει να σταματήσει τέτοια λάθη στο μέλλον”.

Ο κώδικας κατασκευάστηκε με την εξαγωγή DNA από το φύλλο υλικού (Narcissus poeticus) που καλλιεργείται στο RHS Garden Wisley. Στη συνέχεια εξετάστηκαν τα δεδομένα και το 2% που αφορούσε το γονιδίωμα του χλωροπλάστη τραβήχτηκε και συναρμολογήθηκε.

Ποτέ πριν δεν γινόταν κάτι τέτοιο για τα daffodils, η ομάδα μπορεί τώρα να αναζητήσει παραλλαγές στους γενετικούς δείκτες που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στη διάκριση μεταξύ των ποικιλιών. Αυτό θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθούν οι λάθος εμπορεύσιμοι βολβοί και να ενισχυθούν οι προσπάθειες διατήρησης, η νέα εκτροφή και η καταγραφή των ποικιλιών.

*Οι χλωροπλάστες είναι είδος πλαστιδίων που χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης και περιέχουν όλα τα ένζυμα που απαιτούνται για τις διεργασίες της φωτοσύνθεσης. Οι χλωροπλάστες βρίσκονται μέσα στα κύτταρα των φυτών και των φυκών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση