Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται στους νέους ενήλικες στην Ευρώπη

Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται στους νέους ενήλικες στην Ευρώπη

0
καρκίνος του εντέρου
Διαφήμιση

Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται στους νέους στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές. Η κατάσταση είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική στους νέους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 16.000 θανάτους ετησίως. Περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θεωρείται ότι μπορεί να προληφθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το ποσοστό των νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20-39 ετών αυξήθηκε κατά 7,4% ετησίως μεταξύ 2008 και 2016, ενώ η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ορθού αυξάνεται επίσης.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μια τάση που παρατηρήθηκε ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Κίνας.

«Αναρωτιόμουν αν αυτή η τάση παρατηρήθηκε και στον ευρωπαϊκό πληθυσμό», δήλωσε ο Fanny Vuik του ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στη συνάντηση γαστρεντερολογίας της εβδομάδας UEG στη Βιέννη.

Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από εθνικά μητρώα καρκίνου 20 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Γερμανίας.

Στο 65% των χωρών, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε στους νέους, ενώ στο 30% παρέμεινε σταθερή και σε 5% μειώθηκε.

“Παρατηρήσαμε μείωση της συχνότητας εμφάνισης για τον ηλικιωμένο πληθυσμό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα πρόγραμμα ελέγχου, δήλωσε ο Vuik. “Έτσι εντοπίζουμε τον καρκίνο σε προγενέστερο στάδιο και επίσης έχουμε νέες θεραπείες”.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν συνιστούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου σε νεαρά άτομα, διότι αν και τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός: για τους νέους ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών η συχνότητα εμφάνισης αυξήθηκε από 2,2 σε 4,9 ανά 100.000 άτομα μεταξύ 1990 και 2016.

Η ομάδα είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από την άνοδο. “Τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε περισσότερη εικόνα σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού – γιατί αυτοί οι νέοι ενήλικες κινδυνεύουν να [αναπτύξουν] τον καρκίνο του παχέος εντέρου;” δήλωσε ο Δρ. Manon Spaander, επίσης από το ιατρικό κέντρο Erasmus, που ηγήθηκε της έρευνας. “Είναι η παχυσαρκία, είναι ο διαβήτης, είναι τα μικροβιοκτόνα, είναι η αδράνεια, είναι το μεταποιημένο κρέας; Δεν γνωρίζουμε ακόμα. ”

Ωστόσο, ο καθηγητής Scott Montgomery του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Örebro στη Σουηδία και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι ο πιο πιθανός παράγοντας ήταν η αυξανόμενη παχυσαρκία.

“Ο σαφής ύποπτος πρέπει να είναι υπέρβαρος και παχυσαρκία και δίαιτα”, είπε, προσθέτοντας ότι η δική του έρευνα έχει δείξει ότι τα αγόρια που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ηλικίας 16-20 ετών έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου όταν φτάσουν τα 50.

“Πολλά χρόνια ανθυγιεινής διατροφής και φλεγμονή που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα ενισχύσουν απλώς αυτόν τον κίνδυνο καρκίνου καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.

Η Katie Patrick από την Cancer Research UK δήλωσε ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στη Βρετανία: “Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 25 έως 49 ετών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου έχει αυξηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο καρκίνος του εντέρου στους νεότερους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστος και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, όχι στο κάπνισμα.

 

 

Πηγή: Guardian

Διαφήμιση