Αρχική Υγεία - Διατροφή Αύξηση των καισαρικών επεμβάσεων από το 2000

Αύξηση των καισαρικών επεμβάσεων από το 2000

0
pregnant 2720433 960 720
Διαφήμιση

Ραγδαία άνοδος γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η χρήση καισαρικής επέμβασης έναντι του φυσικού τοκετού καθώς σε σχέση με το 2000 τα στοιχεία δείχνουν πως σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό των γυναικών που προτιμούν αυτό τον τρόπο τοκετού σχεδόν διπλασιάστηκε.

Το 2015 το 21% των γεννήσεων πραγματοποιήθηκε με καισαρική εγχείρηση ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 12% που ίσχυε το 2000. Σύμφωνα με συλλογή ερευνών που διοργανώθηκαν για την Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικολογικής και Μαιευτικής Κογκρέσου στη Βραζιλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet σχεδόν τα 2/3 όλων των χωρών υπερβάλλουν στην χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Τα ευρήματα της μελέτης έκαναν αισθητή την ανομοιογένεια της καισαρικής εφαρμογής ανά τον κόσμο.  Η κατάχρηση της μεθόδου διαπιστώθηκε κυρίως στην Νότια Ασία, τις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη και την Νότια Αμερική ενώ μόλις το 25% των χωρών την χρησιμοποιεί σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο απ’ ότι απαιτούν οι συνθήκες.

Στην Ελλάδα το 2016 το ποσοστό των τοκετών με καισαρική τομή αγγίζει το 58% του συνόλου των γεννήσεων, κυρίως γιατί αποτελεί τόσο για τις μητέρες όσο και για τους γυναικολόγους μία σαφώς πιο προσιτή και εύκολη διαδικασία σε σχέση την φυσική μέθοδο καθώς στην δεύτερη περίπτωση η ξαφνική έναρξη αλλά και η απρόβλεπτη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στις μητέρες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 10-15% από το σύνολο των τοκετών που πραγματοποιήθηκαν με καισαρική απαιτούσαν την συγκεκριμένη διαδικασία λόγω επιπλοκών ή άλλων προβλημάτων. Παρόλα αυτά ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών επιλέγει την συγκεκριμένη μέθοδο χωρίς να υπολογίζουν τις μετέπειτα επιπτώσεις στις ίδιες και στα νεογνά εξαιτίας παλαιότερων άσχημων εμπειριών, φόβου για τον φυσικό πόνο, και μελλοντικές σωματικές αλλαγές στο σώμα τους.

Οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πιθανές συνέπειες της καισαρικής επέμβασης καθώς με τη επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου οι πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού προβλήματος υγείας είναι μεγαλύτερες απ’ ότι για τις γυναίκες που επιλέγουν τον φυσικό τρόπο ενώ σε ένα μελλοντικό τοκετό κινδυνεύει τόσο το έμβρυο όσο και η μητέρα από αιμορραγίες, πρόωρο τοκετό, καθώς και εξωμήτρια κύηση.

Διαφήμιση