Αρχική Θεραπείες Νέο διαγονιδιακό μοντέλο φωτίζει τη νόσο Πάρκινσον

Νέο διαγονιδιακό μοντέλο φωτίζει τη νόσο Πάρκινσον

0
parkinson
Διαφήμιση

Η νόσος του Πάρκινσον (PD) είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που παρουσιάζει κλινικά μη φυσιολογική κίνηση και τρέμουλο. Στον εγκέφαλο, το PD χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης, α-συνουκλεΐνη (αS), σε συσσωματώματα γνωστά ως σώματα Lewy, τα οποία μειώνουν την νευρική υγεία.
Προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ανώμαλη αS μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης και να οδηγήσει στον κυτταρικό θάνατο. Οι ερευνητές από το Brigham και το Women’s Hospital έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό μοντέλο ποντικού για να προκαλέσουν συσσωμάτωση αS τύπου PD, οδηγώντας σε αναίσθητο τρόμο και μη φυσιολογικό έλεγχο της κίνησης. Αυτό το μοντέλο ποντικού ανταποκρίνεται στο L-DOPA, παρομοίως σε ασθενείς με PD. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας σχετικά με τη χρήση αυτού του διαγονιδιακού μοντέλου ποντικού εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα στο Neuron.
“Είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες που να στοχεύουν στην αθροιστική αS”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Silke Nuber, Ph.D., εκπαιδευτής στο Κέντρο Ann Νornney για Νευρολογικές Παθήσεις στο BWH. “Επομένως, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν μοντέλα ποντικών που αντικατοπτρίζουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης Lewy του αS και ενός σχετικού στενού φαινοτύπου PD, για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην έναρξη της PD”.
Για να μοντελοποιήσει τον εγκέφαλο στην PD, ο Nuber και η ομάδα του δημιούργησαν ένα νέο διαγονιδιακό ποντίκι που έχει τετραμερές μετάλλαξη, η οποία οδηγεί σε εναποθέσεις αS, απώλεια ντοπαμίνης και νευροτοξικότητα.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό η τετραμερή μετατόπιση προς μονομερή μπορεί να προκαλέσει PD.
“Με την εμπειρία του εργαστηρίου μας στην αποκρυπτογράφηση των πρώτων σταδίων της νόσου του Alzheimer, αποφασίσαμε πριν από λίγο καιρό να εφαρμόσουμε ανάλογες προσεγγίσεις στις διαφορετικές πρωτεϊνικές ανωμαλίες που συμβαίνουν στην PD”, δήλωσε ο Dennis Selkoe, MD, ανώτερος συγγραφέας του εγγράφου και συν-διευθυντής του Κέντρου Νευρολογικής Νόσου Ann Romney στο BWH.

Διαφήμιση