Αρχική Ενέργεια Τζ. Πάιατ: Η ΔΕΘ και τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Τζ. Πάιατ: Η ΔΕΘ και τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ελλάδα

0
paiat 630x420
Διαφήμιση

Τις βλέψεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα για την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, με έργα όπως ο TAP,  και «πύλη» για την ευρύτερη περιοχή, περιέγραψε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενόψει της ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα.

Οπως τόνισε ευθύς εξαρχής: «Αυτό που δείχνει περισσότερο από κάθε τι άλλο (σ.σ: η σημαντική παρουσία αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ) είναι η δέσμευση των ΗΠΑ, του λαού και της κυβέρνησής τους, να στηρίξουν την Ελλάδα στην έξοδό της από την οικονομική κρίση. Είμαστε περήφανοι για την εξαιρετικά ισχυρή αμερικανική εταιρική παρουσία που έχουμε εδώ φέτος, ως χώρα. Αλά έχουμε και μια φανταστικά ισχυρή αντιπροσωπεία της κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον υπουργό Εμπορίου Ρος, με αξιωματούχους από το Λευκό Οίκο, το ΥΠΕΞ, το Πεντ’αγωνο, τη Γερουσία. Ο Ρον Τζόνσον, πρόεδρος της υπο-επιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη θα συμμετέχει, επίσης, στην αντιπροσωπεία μας.

Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την διοίκηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συμμαχία τους με την Ελλάδα και θέλουν να δει την Ελλάδα επιτέλους να αναδύεται από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να προχωρήσει μπροστά για να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπου εμείς βασιζόμαστε».

Εβαλε, βέβαια, θέμα προς την κυβέρνηση να συνεχίσει τις αναδιαρθρώσεις, για διασφάλιση της ανάκαμψης και προσέλκυση επενδύσεων: «Τελικά εναπόκειται στην κυβέρνηση να δημιουργήσει το περιβάλλον που θα δώσει κίνητρα σε αυτές τις εταιρίες να επενδύσουν εδώ».

Η Θεσσαλονίκη «πύλη» στην ευρύτερη Βαλκανική 

Σημείωσε και ότι όπως προκύπτει και από την παρουσία πολλών και ισχυρών αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ , οι εταιρίες αυτές εξετάζουν «τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα όχι μόνο σαν μια αγορά 11 εκατ. πολιτών, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης ως “πύλη” της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με 30 εκατ. καταναλωτές. Μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες, και την Ελλάδα ως ηγέτη της».

Συνέχισε ότι η μεγαλύτερη προσδοκία του από τη φετινή ΔΕΘ είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να χτίζουν» πάνω σε αυτή. «Να δεσμευτούμε για την παρουσία μας στη Βόρεια Ελλάδα». Μια προσπάθεια όπου «συμμετέχει όλη η πρεσβεία, στο πλαίσιο της δέσμευσης όλης της κυβέρνησης (σ.σ; των ΗΠΑ) στη συνεργασία μας με την Ελλάδα σε κάθε διάσταση».

Για μιαν ερώτηση που δεν πρέπει να ξανατεθεί

Θύμισε ότι όταν έφτασε στην Ελλάδα πριν δυο χρόνια να αναλάβει καθήκοντα πρέσβη εδώ, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και άλλοι παράγοντες τον ρωτούσαν «Γιατί δεν βλέπουμε τους Αμερικανούς; Γιατί δεν εμφανίζεστε τόσο στη Βόρεια Ελλάδα;». «Ελπίζω», συνέχισε ο Πάιατ, «ότι αυτή η ερώτηση δεν θα τεθεί ποτέ ξανά».

Ερωτηθείς, τέλος, ποιες οι προτεραιότητες των ΗΠΑ ευρύτερα στα Βαλκάνια και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ευόδωση των αμερικανικών σχεδίων, απάντησε:

«Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο – κλειδί, πυλώνας της σταθερότητας στην περιοχή, στενό εταίρο που στάθηκε δίπλα στις ΗΠΑ εδώ και πολλές – πολλές δεκαετίες και κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (…) Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ώστε οι βόρειοι γείτονές σας στα Δυτικά Βαλκάνια να συνεχίσουν όλοι τους να κινούνται προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς την ένταξη στην ΕΕ, και αν το επιλέξουν και οι πολίτες τους, και προς το ΝΑΤΟ.

»Βλέπουμε την Ελλάδα ως φυσικό μας εταίρο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Βλέπουμε ακόμα την Ελλάδα ως σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη  Θάλασσα και φυσικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ενέργεια, TAP, άλλα έργα

Και σε ένα πεδίο όπου όπως φαίνεται βλέπουν πολλές ευκαιρίες: «Είναι σημαντικό ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της παρουσίας μας φέτος στη ΔΕΘ εστιάζει στον τομέα της Ενέργειας. Την Παρασκευή θα γίνει μια μεγάλη συνάντηση για θέματα Ενέργειας, με τη συμμετοχή της υπουργού Πέτκοβα από τη Βουλγαρία,  του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, του υπουργού Σταθάκη φυσικά, του δικού μας υφυπουργού Ενέργειας και πολλών άλλων αξιωματούχων, όπως και κορυφαίων εταιρειών Ενέργειας. Γιατί θεωρούμε τη Βόρεια Ελλάδα βασικό πυρήνα  με τον αγωγό TAP, το διασυνδετήριο αγωγό IGB,   την FSRU (σ.σ: πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, τα έργα που η Energean (σ.σ: είναι μέσα και αμερικανικά κεφάλαια)  κάνει ήδη στην Καβάλα. Ελπίζουμε και σε πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ολα αυτά έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο, που είναι μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας θεώρησης για την περιοχή».

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι η σημερινή διοίκηση των ΑΧΕΠΑ (ομογενειακή οργάνωση) είναι «εντυπωσιασμένη (…) από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες συνεργάζονται σήμερα ΗΠΑ και Ελλάδα. Και είναι έτσι ακριβώς. Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος, είναι ένας στρατηγικός εταίρος που μοιράζεται την αμερικάνικη άποψη για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα, και είναι μια χώρα με την οποία θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά όχι μόνο για την επιτυχία της  ΔΕΘ, αλλά και για να οικοδομήσουμε  μια σταθερή, ευημερούσα περιοχή που όλοι θέλουμε να δούμε».

Διαφήμιση