Αρχική Ειδήσεις Έξυπνοι μετρητές: Στον διαχειριστή και όχι στους καταναλωτές το κόστος

Έξυπνοι μετρητές: Στον διαχειριστή και όχι στους καταναλωτές το κόστος

Οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους κυρίως σε επιχειρήσεις, ενώ τώρα έρχεται η σειρά των νοικοκυριών. Ωστόσο αυτό που απασχολεί είναι το κόστος για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών, το οποίο θα επιβαρύνει εντέλει τον διαχειριστή και όχι τους πολίτες.

0
εξυπνοι μετρητες ΔΕΗ
Διαφήμιση

 

Οι έξυπνοι μετρητές θα μπουν σταδιακά στη ζωή μας και το κόστος, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας με δημοσιογράφους ο Δημήτρης Καρέλης, υπεύθυνος γραφείου Τύπου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα το επιβαρυνθεί ο διαχειριστής και όχι ο πολίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καρέλης, η αντικατάσταση περίπου 7 εκατομμυρίων μετρητών θα γίνει σταδιακά και υπενθύμισε ότι σήμερα είναι εγκατεστημένοι, περίπου, 150.000 μετρητές μέσης τάσης κι αυτό κυρίως σε επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Το έργο το οποίο χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές. Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, στους χρήστες να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

ηλεκτρικό ρεύμα - ρεύματος

Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.

Μ.Μ.

Διαφήμιση