Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον

ΟΗΕ: Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον

0
env
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με μία απόφαση που χαρακτηρίστηκε “ιστορική” ο ΟΗΕ κήρυξε σήμερα την πρόσβαση σε καθαρό περιβάλλον ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε την Παρασκευή 8/10 την πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον ως θεμελιώδες δικαίωμα, προσθέτοντας και επίσημα το ειδικό βάρος του στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τις καταστροφικές συνέπειές του.

Η ψηφοφορία πέρασε με συντριπτική υποστήριξη, παρά τις αρχικές ενστάσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και τη μη συμμετοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το ψήφισμα, το οποίο συζητήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ωστόσο δίνεται μέσω αυτού η δυνατότητα διαμόρφωσης των παγκόσμιων προτύπων. Οι νομικοί που εμπλέκονται σε διαφορές για το κλίμα λένε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν επιχειρήματα σε υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Ιστορική” απόφαση

“Αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση προκαλεί περισσότερους από εννέα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο”, δήλωσε ο David Boyd, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση “ιστορική”.

Το κείμενο, που προτάθηκε από την Κόστα Ρίκα, τις Μαλδίβες, το Μαρόκο, τη Σλοβενία ​​και την Ελβετία, ψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ και 4 αποχές από τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία, προκαλώντας ένα σπάνιο χειροκρότημα στο φόρουμ της Γενεύης.

Η Βρετανία,παρότι ήταν μεταξύ των επικριτών της πρότασης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ψήφισε τελικά υπέρ. Μια αιφνιδιαστική κίνηση, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή. Η πρέσβειρά του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Ρίτα Φράντζ, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει «ναι» επειδή συμμερίζεται τη φιλοδοξία των υποστηρικτών να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε ,ομως ότι τα κράτη δεν θα δεσμευτούν με τους όρους του ψηφίσματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ψήφισαν αφού δεν είναι επί του παρόντος μέλος του 47μελούς Συμβουλίου. Στις συζητήσεις ωστόσο, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει νομικές ανησυχίες καθώς και ότι η αναγνώριση νέων δικαιωμάτων θα μπορούσε να αμβλύνει τα παραδοσιακά αστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η πρέσβειρα της Κόστα Ρίκα, Catalina Devandas Aguilar, δήλωσε ότι η απόφαση “θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται με τις κλιματικές δυσκολίες ότι δεν είναι μόνοι”.

Στη “λάθος πλευρά της ιστορίας”

Οι επικριτές είχαν προβάλει διάφορες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι το Συμβούλιο δεν ήταν το κατάλληλο φόρουμ και επικαλούνταν νομικές ενστάσεις.

Οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος είχαν πει ότι η προηγούμενη κριτική στάση της Βρετανίας υπονόμευε τις δεσμεύσεις της ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που φιλοξενεί στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα.

Ο Τζον Νόξ, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι όσοι επέκριναν το ψήφισμα ήταν «στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η χημική έκθεση.

“Σε εθνικό επίπεδο, αυτό το δικαίωμα έχει αποδειχθεί ότι δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι σε περιβαλλοντικές ζημιές ή κλιματικές αλλαγές, να οδηγήσουν την αλλαγή και να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις”, δήλωσε ο Marc Limon, της ομάδας σκέψης της Universal Rights Group. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των υποθέσεων δικαστικών διαφορών που σχετίζονται με το κλίμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους.

“Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν αρέσει σε ορισμένες κυβερνήσεις …”.

Τα 47 μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν επίσης την πρόταση για δημιουργία νέου ειδικού εισηγητή για την κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: Reuters

Διαφήμιση