Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Τι προκαλεί το κόκκινο κρέας που τρώμε στον πλανήτη

Τι προκαλεί το κόκκινο κρέας που τρώμε στον πλανήτη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κρέας - Αγελάδα
Διαφήμιση

Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ της ποσότητας τροφής που παράγουμε σήμερα και της ποσότητας που απαιτείται για τη σίτιση του κόσμου το 2050, όταν ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια .

Το διατροφικό μας σύστημα είναι προβληματικό, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αντιπροσωπεύει το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών και καταλαμβάνει το ήμισυ της κατοικήσιμης γης του πλανήτη .

Για να διατηρήσουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές από την παραγωγή τροφίμων.

 

Αυτό σημαίνει μείωση της ποσότητας κρέατος που τρώμε, ειδικά του κόκκινου κρέατος . Η εκτροφή βοείου κρέατος είναι μακράν ο μεγαλύτερος ένοχος για το κλίμα . Απελευθερώνει τεράστια ποσότητα εκπομπών άνθρακα, τροφοδοτεί την αποψίλωση των δασών και συμβάλλει στην απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το αποτύπωμα άνθρακα του βοείου κρέατος

Τα ζώα εκτροφής ευθύνονται για το 14,5 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η παραγωγή κόκκινου κρέατος αντιπροσωπεύει το 41 % αυτών των εκπομπών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών .

Οι εκπομπές από την παγκόσμια παραγωγή βοείου κρέατος είναι περίπου ίσες με εκείνες της Ινδίας, σύμφωνα με το World Resources Institute .

Για να αποφευχθούν τα επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κατανάλωση βοείου κρέατος πρέπει να μειωθεί κατά 90% στις δυτικές χώρες, σύμφωνα με μελέτη του 2018 .

Κρέας

Ανά γραμμάριο πρωτεΐνης, το βόειο κρέας εκπέμπει 20 φορές περισσότερες εκπομπές από όσπρια όπως τα φασόλια και τις φακές, και τέσσερις φορές περισσότερο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για την παραγωγή 100g πρωτεΐνης, η παραγωγή βοείου κρέατος εκπέμπει περίπου 50kg εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δήλωσε στην The Independent ο Dave Reay, πρόεδρος στη διαχείριση άνθρακα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου .

Αυτό είναι πέντε φορές υψηλότερο από τις εκπομπές από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και σχεδόν 17 φορές υψηλότερο από το αποτύπωμα άνθρακα του σιταριού, σύμφωνα με τον Reay.

 

Τεράστιες εκπομπές μεθανίου

Οι αγελάδες, τα αιγοπρόβατα είναι ζώα γνωστά ως «μηρυκαστικά». Τα στομάχια τους περιέχουν ειδικά βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση σκληρής, ινώδους ύλης όπως το γρασίδι. Όταν οι αγελάδες τρώνε γρασίδι, κουνάνε ή ξεφλουδίζουν μεθάνιο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου το οποίο, αν και μικρότερης διάρκειας στην ατμόσφαιρα, έχει αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη 84 φορές υψηλότερο από το CO2 σε μια περίοδο 20 ετών . Μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου, ένα άλλο ισχυρό αέριο, εκπέμπονται επίσης από την κοπριά αγελάδων.

Το αποτύπωμα άνθρακα του βοείου κρέατος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το πού εκτρέφονται οι αγελάδες. Τα βοοειδή που εκτρέφονται σε αποψιλωμένη γη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 12 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ό, τι οι αγελάδες που εκτρέφονται σε φυσικούς βοσκότοπους, σύμφωνα με μελέτη του 2018 .

Επιβάρυνση εδάφους και νερού

“Το βόειο κρέας είναι πιο απαιτητικό για την παραγωγή από τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά τρόφιμα”, δήλωσε ο Richard Waite, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο World Resources Institute, στην The Independent.

Έχει υψηλή ένταση νερού. “Το βόειο κρέας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου υδατικού αποτυπώματος της ζωικής γεωργίας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα”, δήλωσε ο Waite.

Σύμφωνα με το δίκτυο Water Footprint , ένα κιλό μοσχάρι χρειάζεται περίπου 15 χιλιάδες λίτρα νερού. Το αποτύπωμα του βοείου κρέατος ανά θερμίδα είναι 20 φορές υψηλότερο από ό, τι για τις καλλιέργειες δημητριακών.

Κτηνοτροφία και κλιματική αλλαγή

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού (98%) χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών, με μόλις το 2% να προορίζεται για πόσιμο νερό για τα ζώα.

Οι αγελάδες απαιτούν επίσης τεράστια ποσότητα γης και ζωοτροφών για να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και αναπαραγωγής από άλλα ζώα, όπως τα γουρούνια και τα κοτόπουλα, οπότε χρειάζονται περισσότερες ζωοτροφές ανά μονάδα κρέατος που παράγεται.

Το βόειο κρέας απαιτεί 20 φορές περισσότερη γη ανά βρώσιμο γραμμάριο πρωτεΐνης από τις πλούσιες σε πρωτεΐνες καλλιέργειες, όπως τα φασόλια.

Η παραγωγή 100g πρωτεΐνης βοείου κρέατος απαιτεί περισσότερα από 160 τετραγωνικά μέτρα γης, σε σύγκριση με τα 2 τετραγωνικά μέτρα γης που απαιτούνται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης tofu, φτιαγμένης από σόγια, είπε ο Reay.

Αποψίλωση των δασών

Η παραγωγή κόκκινου κρέατος συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στην υποβάθμιση της γης και στην απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Ενώ η πλειοψηφία των λιβαδιών του κόσμου δεν μπορούν να στηρίξουν καλλιέργειες ή δέντρα, τα αυτοφυή λιβάδια χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλο βαθμό για την κτηνοτροφία, πράγμα που σημαίνει ότι η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση βοείου κρέατος πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στα δάση», δήλωσε ο Waite.

Η μετατροπή της γης για παραγωγή βοείου κρέατος είναι μία από τις κύριες αιτίες αποψίλωσης του Αμαζονίου και άλλων τροπικών δασών. Είναι υπεύθυνη για την καταστροφή 2,71 εκατομμυρίων εκταρίων τροπικών δασών κάθε χρόνο στη Νότια Αμερική.

Η κτηνοτροφία έχει συνδεθεί με την αύξηση των πυρκαγιών και την εκκαθάριση της γης στον Αμαζόνιο . Η αποψίλωση τροπικών δασών όπως ο Αμαζόνιος απελευθερώνει τεράστια αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα και αντιπροσωπεύει το 8 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου .

Η καταστροφή των δασών για εκτροφή βοείου κρέατος απειλεί τη βιοποικιλότητα και ήδη απειλούμενα είδη,  συμπεριλαμβανομένης της γιγαντιαίας βίδρας και του μεγαλύτερου μυρμηγκοφάγου στον κόσμο στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με την Greenpeace .

Με πληροφορίες από: https://www.independent.co.uk, Greenpeace

Διαφήμιση