Αρχική Special Topics Ιαπωνία: Απόρριψη στη θάλασσα 1 εκατ. τόνων μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα προκαλεί...

Ιαπωνία: Απόρριψη στη θάλασσα 1 εκατ. τόνων μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα προκαλεί αντιδράσεις

0
Reuters
Τα βυτία που φυλάσσεται το μολυσμένο νερό, ο χώρος τελειώνει Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η επικείμενη απόρριψη από την Ιαπωνία 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εντός της θάλασσας, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και ιδιαίτερα αυτές της Κίνας που την χαρακτηρίζει “εξαιρετικά ανεύθυνη” απόφαση.

Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, μόλις 3 μήνες πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ενώ, το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα ακανθώδες για την Ιαπωνία.

Η απόφασή του δε, βάζει τέλος σε διάλογο επταετίας που είχε να κάνει με την μεταχείριση των υδάτων τα οποία προέρχονται από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις αναγκαίες εγχύσεις που έλαβαν χώρα για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με το BBC, τα βυτία που αποθηκεύεται το μολυσμένο νερό, συσσωρεύονται σταδιακά σε ειδικές εγκαταστάσεις και μέχρι το 2022 υπολογίζεται ότι θα έχει καταληφθεί όλος ο υπολειπόμενος χώρος αποθήκευσής τους.

Οργισμένες αντιδράσεις

Μολυσμένο νερό φουκουσιμα
Οι εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα όπου φυλάσσεται το μολυσμένο νερό Photo: Sports Grid Entertainment

Εάν προχωρήσει πράγματι σε αυτή την απόρριψη που έχει προγραμματιστεί να συμβεί σε 2 χρόνια από τώρα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την οργή των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

‘Οταν ξεκινήσει αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες, όπως και η εν εξελίξει διαδικασία παροπλισμού του πυρηνικού εργοστασίου.

Αντιδράσεις δεν υφίστανται μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από Ιάπωνες εργαζομένους, όπως αυτούς του κλάδου της αλιείας που εναντιώνονται στην ιδέα εξαρχής.

Ο κυριότερος λόγος σύμφωνα με το BBC είναι ότι το ραδιενεργό ισότοπο τρίτιο που περιέχεται έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται στα ψάρια μέσω της τροφής, και κατ’ επέκταση να βλάψει τον άνθρωπο.

Κατά τα άλλα η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι καθώς ο χρόνος ημιζωής του είναι 12 έτη, δε θα αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρωπότητα σε βάθος χρόνου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το νερό δε θα απορριφθεί ως έχει, αλλά θα υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να αφαιρεθούν ακατάλληλα και βλαβερά ισότοπα και να αραιωθεί ώστε να μη προκύψει παραβίαση των διεθνών προτύπων κατά τη ρίψη του στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι μέρος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, πρόκειται να διεξαχθεί σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Κίνα: “Εξαιρετικά ανεύθυνη” απόφαση – Να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών

“Εξαιρετικά ανεύθυνη” χαρακτήρισε την απόφαση το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

“Είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών” αναφέρει εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.

Ενώ, συμπληρώνει ότι το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Δε παρέλειψε δε να τονίσει, ότι η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα.

 

Διαφήμιση