Αρχική Ζώα Τα χταπόδια βιώνουν πανομοιότυπες καταστάσεις ύπνου με τον άνθρωπο – Νέα στοιχεία...

Τα χταπόδια βιώνουν πανομοιότυπες καταστάσεις ύπνου με τον άνθρωπο – Νέα στοιχεία για την κατανόηση πολλών ζώων

0
χταπόδι
Διαφήμιση

Τα χταπόδια βιώνουν δύο μεγάλες εναλλασσόμενες καταστάσεις ύπνου, που είναι πανομοιότυπες με αυτές του ανθρώπου, ενώ μάλιστα τα έξυπνα ασπόνδυλα μπορούν και να ονειρεύονται, όπως έδειξε μία βραζιλιάνικη έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Χαρακτηριστικά, οι ερευνητές παρατήρησαν σε εργαστηριακό περιβάλλον, ένα είδος χταποδιού που ονομάζεται Octopus Ιnsularis.

Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν νέα στοιχεία ότι το χταπόδι διαθέτει μια πολύπλοκη και εξελιγμένη νευροβιολογία που βασίζεται σε ένα εξίσου εξελιγμένο ρεπερτόριο συμπεριφοράς, ενώ μάλιστα προσφέρουν και μία ευρύτερη εικόνα για την εξέλιξη του ύπνου, μια κρίσιμη βιολογική λειτουργία.

ο “ήσυχος” και ο “ενεργός ύπνος”

Τα χταπόδια είναι γνωστό ότι αλλάζουν χρώματα ενώ κοιμούνται.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν τώρα ότι αυτές οι αλλαγές χρώματος σχετίζονται με δύο διαφορετικές καταστάσεις ύπνου: “ήσυχος ύπνος” και “ενεργός ύπνος“.

Κατά τη διάρκεια του “ήσυχου ύπνου“, το χταπόδι παραμένει ακίνητο, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια ενώ οι κόρες του ματιού συστέλλονται σε μια σχισμή.

Κατά τη διάρκεια του “ενεργού ύπνου“, το χταπόδι αλλάζει δυναμικά το χρώμα και την υφή του δέρματος και κινεί και τα δύο μάτια ενώ συστέλλεται και το σώμα του, με μυϊκές συσπάσεις.

Ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο “ήσυχος ύπνος” διαρκεί συνήθως περίπου 7 λεπτά. Ο επόμενος “ενεργός ύπνος” διαρκεί συνήθως λιγότερο από 1 λεπτό.

Αντιστοιχία με την κατάσταση ύπνου που βιώνουν οι άνθρωποι

Αυτός ο κύκλος φαίνεται ανάλογος με την εναλλασσόμενη “ταχεία κίνηση των ματιών” ή το REM και τη “μη ταχεία κίνηση των ματιών” ή τη μη REM, κατάσταση ύπνου που βιώνουν και οι άνθρωποι, καθώς και άλλα θηλαστικά, πουλιά και ερπετά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα έντονα όνειρα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, καθώς τα μάτια ενός ατόμου κινούνται γρήγορα, η αναπνοή γίνεται ακανόνιστη, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και οι μύες παραλύονταi. Ο ύπνος μη REM διαθέτει περισσότερο βαθύ ύπνο και λιγότερο όνειρα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sylvia Medeiros είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα χταπόδια μπορεί να ονειρεύονται ή να βιώνουν κάτι παρόμοιο.

“Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί τόσο διαφορετικοί όσο οι άνθρωποι και τα χταπόδια μπορούν να μοιράζονται θεμελιώδη χαρακτηριστικά, όπως ο κύκλος ύπνου ανοίγει νέους δρόμους για τη διερεύνηση της γνώσης των ζώων και για την κατανόηση των γενικών αρχών που διαμόρφωσαν τον εγκέφαλο σε αυτές τις ομάδες εξαιρετικά ευφυών ζώων,” πρόσθεσε.

Ενώ, όπως ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sidarta Ribeiro, ιδρυτής του Brain Institute: “Η διερεύνηση του ύπνου και των ονείρων στο χταπόδι μας δίνει πλεονέκτημα για την ψυχολογική και νευροβιολογική σύγκριση με τα σπονδυλωτά, καθώς το χταπόδι διαθέτει αρκετά εξελιγμένα γνωστικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται μόνο σε ορισμένα σπονδυλωτά είδη αλλά με μια πολύ διαφορετική αρχιτεκτονική του εγκεφάλου.”

Πηγή: reuters.com

Διαφήμιση