Αρχική Υγεία - Διατροφή Oστεοπόρωση: Ποια τροφή θα σάς «σώσει» – 4 ευχάριστοι τρόποι για να...

Oστεοπόρωση: Ποια τροφή θα σάς «σώσει» – 4 ευχάριστοι τρόποι για να την… χωρέσετε στην διατροφή σας

0
osteoporosi
Διαφήμιση

Τα γαλακτοκομικά δεν είναι η μόνη τροφή που κάνει καλό στην υγεία των οστών.

Τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να προστατεύσουν τη δομή και τη δύναμη των οστών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Penn State.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Osteoporosis International, υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επιβραδύνει την εξέλιξη της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία και μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Η διατροφολόγος Jessica Barac, η οποία ειδικεύεται στην υποστήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμμηνόπαυση, μέσα από ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram αναφέρθηκε σε μια μελέτη που έχει αποδείξει ότι η προσθήκη μίας συγκεκριμένης τροφής στη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. «Ανησυχείτε για την οστεοπόρωση; Φάτε δαμάσκηνα», σημείωσε η ειδικός.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Barac (@whatthemenopause)

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Penn State του 2024 έδειξε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν 4-6 δαμάσκηνα την ημέρα, διατήρησαν την ισχύ και πυκνότητα των οστών τους, σε αντίθεση με όσες δεν κατανάλωναν δαμάσκηνα.

Η Jessica εξήγησε: «Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται στην εμμηνόπαυση, η διάσπαση των οστών επιταχύνεται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη πυκνότητα, ασθενέστερη δομή και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Όμως τα δαμάσκηνα, τα οποία είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φαίνεται να αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις οδούς που οδηγούν στην απώλεια οστικής μάζας».

«Πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξετάζει τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων οστών σε σχέση με τη δομή, τη γεωμετρία και την εκτιμώμενη αντοχή των οστών», δήλωσε η Mary Jane De Souza, διακεκριμένη καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State. “Στη μελέτη μας είδαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων επηρέασε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάγματος. Αυτό είναι κλινικά ανεκτίμητο“.

Τα οστά αποτελούνται από δυναμικούς ιστούς που βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης. Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα απομακρύνουν το παλιό οστό αντικαθιστώντας το με νέο οστό. Με την ηλικία, η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει και το σώμα διασπά τα οστά ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τα χτίσει.

Η επιταχυνόμενη απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, μια ασθένεια όπου το οστό γίνεται λιγότερο πυκνό και η δομή του αλλάζει, καθιστώντας το πιο αδύναμο και με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από την πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και είναι πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα μοναδικά ευρήματα 

damaskina
(Πηγή φωτό: Πανεπιστημίου Penn State)

Η μελέτη παρακολούθησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν δαμάσκηνα καθημερινά έναντι μιας ομάδας ελέγχου. Οι σαρώσεις σε διάστημα 12 μηνών έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα διατήρησαν την οστική δομή και ισχύ στην κνήμη, το κύριο οστό φόρτισης του ποδιού.

Η Jessica μοιράστηκε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους αυτό έχει σημασία όσον αφορά την οστεοπόρωση:

  • Αντοχή σε κατάγματα: Η ισχυρή οστική δομή μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
  • Κινητικότητα: Η διατήρηση της ισχύος της κνήμης συμβάλλει στη διατήρηση της κινητικότητας καθώς μεγαλώνετε.
  • Συνολική δύναμη: Η διατήρηση δυνατών και υγιών οστών είναι κρίσιμη για τη συνολική δύναμη και ευεξία στην τρίτη ηλικία.

4 εύκολοι τρόποι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Η κατανάλωση 4-6 δαμάσκηνων καθημερινά μπορεί να γίνει εύκολα με τους εξής τρόπους:

Αναμείξτε τα με γιαούρτι.

Πολτοποιήστε τα σε smoothie.

Προσθέστε τα σε σαλάτες.

Καταναλώστε τα ως σνακ με ξηρούς καρπούς.

Διαφήμιση