Ένα περίεργο φαινόμενο έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες · Πρόκειται για ένα μυστηριώδες αντικείμενο που βρίσκεται 14.700 έτη φωτός μακριά, εκπέμπει σήματα ραδιοκυμάτων και ακτίνων Χ κάθε 44,2 λεπτά.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «πρωτοφανές», καθώς πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο που εκπέμπει τόσο ραδιοκύματα όσο και ακτίνες Χ.
«Αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο αμφισβητεί όλα όσα γνωρίζαμε για τα αστέρια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ζιτένγκ Γουάνγκ από το ICRAR. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι μπορεί να πρόκειται για έναν αρχαίο μαγνητάρ ή ένα υπερ-μαγνητισμένο λευκό νάνο, αν και και οι δύο θεωρίες προκαλούν ερωτήματα.
Το ASKAP J1832−0911 βρίσκεται στη λεγόμενη «κοιλάδα του θανάτου» του διαστήματος, μια ζώνη όπου τα αστέρια δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ενεργά. Η ένταση των ραδιοσημάτων του, που έφτασε τα 1.870 milliJansky, το καθιστά ένα από τα πιο φωτεινά παροδικά αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί ποτέ. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τέτοια αντικείμενα μπορεί να κρύβουν κινδύνους, όπως ισχυρές εκρήξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Γη, διαταράσσοντας δορυφόρους, επικοινωνίες και ακόμα το κλίμα.
Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά παρόμοια αντικείμενα στον γαλαξία μας, τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί λόγω της σύντομης δραστηριότητάς τους.
«Αν αυτά τα αντικείμενα είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζαμε, πρέπει να επανεξετάσουμε την κατανόησή μας για το σύμπαν», προειδοποίησε ο Γουάνγκ. Η επιστημονική κοινότητα καλεί για περισσότερες παρατηρήσεις, καθώς το μυστήριο του ASKAP J1832−0911 μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην αστροφυσική – ή να αποκαλύψει απρόβλεπτες κοσμικές απειλές.
@chandraxray and @SKA_Australia telescope have uncovered a strange cosmic object: ASKAP J1832−0911. It emits powerful, synchronized bursts of X-rays and radio waves every 44 minutes—unlike anything scientists have seen before. This behavior doesn’t match known neutron stars or… pic.twitter.com/kUCpMz3A1Y
— Piotr Dyląg (@PitPlayfun) May 28, 2025