Καθώς το πλαστικό διασπάται, σχηματίζει μικροσωματίδια (κάτω των 5 mm) και νανοσωματίδια (κάτω των 100 nm), τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν σε τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Μελέτες εκτιμούν ότι ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει περίπου 40.000 έως 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως μέσω τροφίμων και ποτών, με κάποιες να εκτιμούν ότι η έκθεση μπορεί να φτάσει τα 10 εκατομμύρια σωματίδια ετησίως.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε πολυστυρένιο, τα ποντίκια που κατανάλωναν νανοπλαστικά εμφάνισαν συστηματική δυσανεξία στη γλυκόζη και αυξημένη αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT), η οποία υποδηλώνει ηπατική βλάβη. Επίσης, στα ποντίκια που κατανάλωναν πολυστυρένιο, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου και αυξημένα επίπεδα ενδοτοξίνης, που συμβάλλουν στην ηπατική δυσλειτουργία.
«Τα ευρήματά μας δικαιολογούν περαιτέρω μελέτες για να βοηθήσουν στην ενημέρωση της πολιτικής γύρω από τα μικρο και νανοπλαστικά», επισημαίνει η Έιμι Πάρκχαρστ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τον αντίκτυπο των νανοπλαστικών σε άλλους ιστούς.