
Ο Ενώχ ήταν το ερευνητικό δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης που κλήθηκε να αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβουν οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας.
Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι παλαιότεροι από ό,τι πιστεύεται, υποστηρίζουν οι ειδικοί
και οι ερευνητές ζήτησαν τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μαζί με τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να παράξουν νέες γνώσεις σχετικά με τα αρχαία κείμενα
Οι πρώτοι από τους αρχαίους κυλίνδρους ανακαλύφθηκαν στις σπηλιές του Κουμράν στην έρημο της Ιουδαίας από Βεδουίνους βοσκούς στα μέσα του 20ού αιώνα.
Τα χειρόγραφα που περιλαμβάνουν από νομικά έγγραφα έως και χωρία της Εβραϊκής Βίβλου, πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.
Τώρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις χρονολογίες μεμονωμένων ειλητάριων – ευρήματα που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις ιδέες για το πότε, πού και από ποιον παρήχθησαν.
«Είναι σαν χρονομηχανή. Έτσι, μπορούμε να σφίξουμε τα χέρια με αυτούς τους ανθρώπους πριν από 2.000 χρόνια και μπορούμε να τους χρονολογήσουμε πολύ καλύτερα τώρα», δήλωσε ο καθηγητής Μλάντεν Πόποβιτς, πρώτος συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία.
Ενώ ορισμένοι πάπυροι χρονολογήθηκαν με ραδιοάνθρακα τη δεκαετία του 1990, ο Πόποβιτς είπε ότι οι μελετητές δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της μόλυνσης από καστορέλαιο – μια ουσία που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1950 για να βοηθήσει τους ειδικούς να διαβάσουν τα χειρόγραφα, αλλά η οποία θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, πολλοί από τους πάπυρους είχαν χρονολογηθεί μόνο μέσω ανάλυσης γραφής.
Γράφοντας στο περιοδικό Plos One , η ομάδα αναφέρει πώς επιχείρησε χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα 30 δειγμάτων από διαφορετικά χειρόγραφα που βρέθηκαν σε τέσσερις τοποθεσίες και πιστεύεται ότι καλύπτουν πέντε αιώνες. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η ομάδα καθάρισε πρώτα τα δείγματα για να αφαιρέσει τη μόλυνση από καστορέλαιο.
Οι ερευνητές χρονολόγησαν με επιτυχία με ραδιοάνθρακα 27 δείγματα, διαπιστώνοντας ότι ενώ δύο ήταν νεότερα από ό,τι είχε υποδείξει η ανάλυση γραφής, πολλά ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο διαφορετικά στυλ γραφής, γνωστά ως Ασμοναϊκή και Ηρωδιανή γραφή, συνυπήρχαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, ενώ ένα δείγμα από ένα χειρόγραφο που ονομάζεται 4Q114 – το οποίο περιέχει στίχους από το βιβλίο του Δανιήλ – ήταν παλαιότερο από ό,τι είχε υποδείξει η παραδοσιακή παλαιογραφία.
«Προηγουμένως χρονολογούνταν στα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., μια γενιά μετά τον συγγραφέα του Βιβλίου του Δανιήλ. Τώρα, με τη μελέτη μας, μεταφερόμαστε πίσω στον χρόνο, σύγχρονο με αυτόν τον συγγραφέα», δήλωσε ο Πόποβιτς.
Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως μηχανική μάθηση για να κατασκευάσει ένα μοντέλο που ονόμασαν Ενώχ – μια αναφορά σε μια βιβλική φιγούρα που σχετίζεται με την επιστημονική γνώση.
Η ομάδα εκπαίδευσε τον Ενώχ τροφοδοτώντας τον με 62 ψηφιακές εικόνες ιχνών μελανιού από 24 χειρόγραφα χρονολογημένα με ραδιενεργό άνθρακα, μαζί με τις χρονολογήσεις με άνθρακα-14.
Στη συνέχεια, επαλήθευσαν το μοντέλο δείχνοντας στον Ενώχ άλλες 13 εικόνες από τα ίδια χειρόγραφα. Στο 85% των περιπτώσεων, το μοντέλο παρήγαγε ηλικίες που συμφωνούσαν με τις χρονολογήσεις με ραδιενεργό άνθρακα και σε πολλές περιπτώσεις παρήγαγε μικρότερο εύρος πιθανών ημερομηνιών από αυτό που προέκυψε μόνο από τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.
«Αυτό που δημιουργήσαμε είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που βασίζεται στην εμπειρική έρευνα – στη φυσική και στη γεωμετρία», δήλωσε ο Πόποβιτς.
Όταν στον Ενώχ παρουσιάστηκαν εικόνες από 135 αχρονολόγητα χειρόγραφα που δεν είχε δει προηγουμένως, χρονολόγησε ρεαλιστικά το 79% αυτών – όπως έκριναν οι ειδικοί παλαιογράφοι. Ο Πόποβιτς πρόσθεσε ότι όσες θεωρήθηκαν μη ρεαλιστικές μπορεί να είχαν προβληματικά δεδομένα, όπως εικόνες κακής ποιότητας.
Το σύστημα έχει ήδη παράγει νέες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της άποψης ότι ένα αντίγραφο του βιβλικού βιβλίου Εκκλησιαστής χρονολογείται από την εποχή του υποτιθέμενου συγγραφέα του βιβλίου.
Ο Πόποβιτς είπε ότι ο Ενώχ εννοούσε ότι η ηλικία περαιτέρω ειλημμένων ειλημμένων ειλημμένων ειλημμένων ειλημμένων ειλημμένων ειλημμένων ειρη …
«Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 χειρόγραφα των ρολών της Νεκράς Θάλασσας, επομένως η μελέτη μας είναι ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα, που ανοίγει μια πόρτα στην ιστορία με νέες δυνατότητες για έρευνα», είπε.
Η ομότιμη καθηγήτρια Τζόαν Τέιλορ του King’s College London δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις μελέτες για το Κουμράν.
«Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στις σπηλιές κοντά στο Κουμράν δεν θα είχαν γραφτεί στην τοποθεσία του Κουμράν, η οποία κατοικήθηκε αργότερα», είπε.
Ωστόσο, ο Δρ. Μάθιου Κόλινς του Πανεπιστημίου του Τσέστερ προειδοποίησε ότι η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ρίχνει φως μόνο στην ηλικία της περγαμηνής, όχι στο πότε γράφτηκε, ενώ υπήρχαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο στιλιστικά αντιπροσωπευτικός ήταν ο μικρός αριθμός δειγμάτων εκπαίδευσης για διαφορετικές χρονικές περιόδους.
«Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική και ευπρόσδεκτη μελέτη, η οποία μπορεί να μας προσφέρει ένα σημαντικό νέο εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για τη χρονολόγηση αυτών των κειμένων», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, είναι μια μελέτη που θα πρέπει να υιοθετήσουμε με προσοχή και σε προσεκτικό συνδυασμό με άλλα στοιχεία».
(Πληροφορίες: Guardian και Plos One)