Αρχική Πολιτισμός Νέα ανακάλυψη χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας 60 χρόνια μετά

Νέα ανακάλυψη χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας 60 χρόνια μετά

0
Los Angeles Times
Νέα αποκόμματα των χειρόγραφων της Νεκράς Θάλασσας Φωτό: Sebastian Scheiner / Associated Press όπως δημοσιεύτηκε στο Los Angeles Times
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεκάδες πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποκόμματα βιβλικών κειμένων, γνωστά ως Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (Dead Sea Scrolls), αποκάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι την Τρίτη.

Τα αποκόμματα βασίζονται σε μια συλλογή αρχαίων εβραϊκών θρησκευτικών χειρογράφων που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια.

Χρονολογούνται στον 2ο αι. μ.Χ.

Οι Αρχές Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσαν ότι τα κομμάτια περγαμηνής παρουσιάζουν γραμμές ελληνικού κειμένου από τα βιβλία Ζαχαρίας και Ναχούμ. Ενώ, με τη χρήση ραδιάνθρακα χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ανασκαφής του Ισραήλ στην έρημο της Ιουδαίας και πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα σετ γνωστό ως το Σπήλαιο του τρόμου, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των 40 ανθρώπινων σκελετών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960. Ενώ, φέρουν την ελληνική εκδοχή των “Δώδεκα Μικρών Προφητών”.

Τι ανακάλυψαν

Photograph: Yaniv Berman/Israeli Antiquities Authority/AFP/Getty Images
Πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο καλάθι στον κόσμο Photograph: Yaniv Berman/Israeli Antiquities Authority/AFP/Getty Images

Το εύρημα περιελάμβανε επίσης σπάνια νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών, έναν σκελετό 6.000 ετών ενός παιδιού – πιθανότατα θηλυκό, μουμιοποιημένο σε ένα κομμάτι ύφασμα – και ένα μεγάλο καλάθι που χρονολογείται πριν από 10.500 χρόνια, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το παλαιότερο στον κόσμο.

“Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο σημαντικά για τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Avi Cohen, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπουργείου Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, που συμμετείχε στην ανασκαφή.

«Τα θραύσματα κυλίνδρων που περιέχουν βιβλικά κείμενα, τα νομίσματα και τα πρόσθετα ευρήματα από τη Δεύτερη περίοδο του ναού που βρέθηκαν σε αυτό το μοναδικό έργο βεβαιώνουν άμεσα την εβραϊκή κληρονομιά της περιοχής και τον αδιαχώριστο δεσμό μεταξύ των εβραϊκών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της θέσης μας σε αυτήν τη γη” πρόσθεσε.

Τα αντικείμενα πιστεύεται ότι είχαν συσσωρευτεί στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Bar Kochba, μια ένοπλη εβραϊκή εξέγερση εναντίον της Ρώμης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ 132 και 136 μ.Χ.

Το πρόγραμμα εθνικών αρχαιοτήτων, το οποίο λειτουργεί και ως άμυνα ενάντια στην απειλή λεηλασίας αρχαιοτήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη στα σπήλαια και τις χαράδρες της ερήμου της Ιουδαίας από το 2017. Υποστηρίχθηκε από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία Σαμαριά και έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ.

«Η ομάδα της ερήμου έδειξε εξαιρετικό θάρρος, αφοσίωση και αφοσίωση στο σκοπό, ρίχτηκε σε σπηλιές που βρίσκονται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, σκάβοντας και κοσκινίζοντας τα ευρήματα, υπομένοντας παχιά και ασφυκτική σκόνη, για να επιστρέψουν με δώρα απίστευτης αξίας για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ισραηλινός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Ισραήλ Χάσον.

Εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 1946

Οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας, μια συλλογή από εβραϊκά κείμενα, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά από τους Βεδουίνους βοσκούς στις σπηλιές της ερήμου στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και την αρχαία πόλη Κουμράν, το 1946.

Οι Βεδουίνοι κρεμούσαν τους κυλίνδρους σε έναν πόλο πριν η ύπαρξή τους ανακαλυφθεί από έναν Εβραίο καθηγητή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Στη δεκαετία του 1940 και του 1950, οι συνεχείς ανασκαφές μέσα και πέρα ​​από την περιοχή του Κουμράν έφεραν στο φως επιπλέον χειρόγραφα και κομμάτια που τελικά έγιναν γνωστά ως οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας.

Είναι τα πρώτα γνωστά αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου

Αυτά τα αποσπάσματα, κυρίως σε περγαμηνή καθώς και σε κομμάτια πάπυρου, πιστεύεται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 3ου αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν τα πρώτα γνωστά αντίγραφα της εβραϊκής Βίβλου και παρέχουν αποδείξεις ύπαρξης μιας ασκητικής εβραϊκής αίρεσης που υπήρχε κατά την εποχή του Ιησού.

Πηγή: washingtonpost.com

Διαφήμιση