Σημαντική επιβράδυνση των αντανακλαστικών, κακή συγκέντρωση και συνολική πτώση της πνευματικής απόδοσης είναι κάποια από τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η έλλειψη ύπνου!
Οι ερευνητές σε νέα μελέτη διαπίστωσαν μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας μεταξύ των μετωπιαίων λοβών (που εμπλέκονται στη λογική και τον προγραμματισμό) και των ινιακών λοβών (που συνδέονται με την όραση).
Η πολύωρη αϋπνία δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή μας: ο εγκέφαλός μας επίσης υποφέρει άμεσα, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Isabelle Thibaud.
Έλλειψη ύπνου: Οι γνωστικές επιδόσεις πέφτουν κατακόρυφα
Για να μετρήσουν την ακριβή επίδραση της στέρησης ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν είκοσι νεαρούς παίκτες επιτραπέζιας αντισφαίρισης που υποβλήθηκαν σε 36 ώρες συνεχούς εγρήγορσης. Πριν και μετά την περίοδο αυτή, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα έργο οπτικοχωρικής επεξεργασίας, ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Τα αποτελέσματα;
Σημαντική επιβράδυνση των αντανακλαστικών, κακή συγκέντρωση και συνολική πτώση της πνευματικής απόδοσης. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί κυριολεκτικά σε αργή κίνηση όταν δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς.
Έλλειψη ύπνου: Μια βαθιά μεταβολή στην εγκεφαλική επικοινωνία
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας μεταξύ των μετωπιαίων λοβών (που εμπλέκονται στη λογική και τον προγραμματισμό) και των ινιακών λοβών (που συνδέονται με την όραση). Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να μεταφέρει αποτελεσματικά τις πληροφορίες. Αυτός ο αποσυγχρονισμός διαταράσσει τη λήψη αποφάσεων και την αντίληψη και αυξάνει τον κίνδυνο σφαλμάτων – ένα κρίσιμο σημείο, ιδιαίτερα για τους αθλητές ή τους επαγγελματίες που υπόκεινται σε απαιτητικές συνθήκες.
Πηγή: Psychologies.com, Manque de sommeil, ce qu’il fait vraiment à votre cerveau selon cette nouvelle étude