Αρχική Special Topics «Φρένο» στην εκμετάλλευση των ζώων ζητούν ταξιδιωτικές εταιρίες-Η συμβολική τους κίνηση 

«Φρένο» στην εκμετάλλευση των ζώων ζητούν ταξιδιωτικές εταιρίες-Η συμβολική τους κίνηση 

0
pexels alexazabache 3264722
Διαφήμιση

 

Ένα μήνυμα για να μπει τέλος στην εκμετάλλευση των ζώων στην …υπηρεσία του τουρισμού επιχειρούν να στείλουν τόσο η Airbnb όσο και άλλες εταιρείες, βάζοντας φρένο στην πώληση εισιτηρίων για βόλτες με ζώα ανά την υφήλιο, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στόχος είναι να πάψει η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση ζώων, η οποία δεκαετίες τώρα καταγράφεται σε προορισμούς, όπως οι πυραμίδες της Γκίζας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Πρόσφατα μάλιστα η Airbnb και πέντε άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες σε όλη τη Βόρεια Αμερική – Black Tomato, Shore Excursions Group, ToursByLocals, Under30Experiences και World Travel Holdings – συμφώνησαν να σταματήσουν την προώθηση και την πώληση εισιτηρίων για βόλτες που εκμεταλλεύονται ζώα στις Πυραμίδες της Γκίζας μετά από μια συνάντηση που είχαν με την PETA. Η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) είναι η μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως, με πάνω από 9 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές.

Η τελευταία έρευνα της PETA Asia για την ιστορική τοποθεσία κατέγραψε τους χειριστές των ζώων να χτυπούν βίαια εξαντλημένα άλογα και καμήλες, που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τουρίστες στον ήλιο. Τραυματισμένα και υποσιτισμένα άλογα εθεάθησαν να τρώνε από σκουπιδότοπους και πτώματα νεκρών αλόγων να βρίσκονταν πεταμένα κάθε μέρα σε χώρους σκουπιδιών έξω από τις πυραμίδες της Γκίζας. Καμήλες που θεωρούνταν πολύ ηλικιωμένες, άρρωστες ή τραυματισμένες για να είναι χρήσιμες, συχνά μεταφέρονταν σε ένα σφαγείο, όπου τους έκοβαν τον λαιμό ενώ είχαν ακόμη τις αισθήσεις τους. Μια καμήλα συνέχισε να κλωτσάει για τέσσερα οδυνηρά λεπτά αφού ένας εργάτης έκοψε το λαιμό του ζώου, ενώ άλλα ζώα βρήκαν παρόμοιο θάνατο ακόμα και μπροστά στα μάτια παιδιών, τονίζει ανακοίνωση της PETA.

«Όλο και περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες απορρίπτουν τη φρίκη λύση της μεταφοράς των πελατών τους με ζώα και ενθαρρύνουν τους τουρίστες να απολαύσουν την εκπληκτική θέα των Μεγάλων Πυραμίδων χωρίς να υποστηρίζουν τη σκληρότητα στα άλογα και τις καμήλες», λέει η εκτελεστική αντιπρόεδρος της PETA, Tracy Reiman«Η PETA επικροτεί την Airbnb και άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες που απέφευγαν αυτές τις επαίσχυντες βόλτες και προτρέπει τις αιγυπτιακές αρχές να δείξουν ότι νοιάζονται έστω και λίγο, και να ενεργήσουν για να υπερασπιστούν τα ζώα».

Τα άλογα είναι ζώα αγέλης που μπορεί να αισθάνονται άγχος αν αναγκαστούν να ζήσουν μόνα και θρηνούν το ένα τον θάνατο του άλλου, ενώ οι καμήλες είναι γνωστό ότι χαιρετούν η μία την άλλη πνέοντας αέρα η μία στο πρόσωπο της άλλης. Η Airbnb και οι άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες ενώνουν δεκάδες επιχειρήσεις που δεν θα προωθούν ούτε θα πουλούν βόλτες με ζώα στις πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Abercrombie & Kent Travel Group, British Airways Holidays, easyJet διακοπές, Exodus Adventure Travels, Grand Circle Corporation, Scott Dunn και TCS World Travel.

Η τουριστική βιομηχανία έχει αναγνωρίσει τη σημασία της ηθικής μεταχείρισης των ζώων, με πολλές εταιρείες να αναλαμβάνουν δράση για την προστασία τους.  Ωστόσο, η ανάγκη για συνεχιζόμενη ευαισθητοποίηση παραμένει, καθώς σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, συνεχίζονται πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των ζώων. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, η χρήση μικρών γαϊδουριών για τη μεταφορά τουριστών από το λιμάνι στην πόλη έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των ζώων. Έρευνες της PETA έχουν καταδείξει ότι τα γαϊδουράκια εκτίθενται σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία τους, όπως ακατάλληλοι εξοπλισμοί, ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και έλλειψη κατάλληλης φροντίδας.

Η PETA έχει επανειλημμένα καλέσει τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των ζώων στη Σαντορίνη, προτείνοντας την απαγόρευση των βόλτων με γαϊδουράκια και την προώθηση εναλλακτικών, φιλικών προς τα ζώα, τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων, αρχών και οργανώσεων προστασίας των ζώων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ηθικού τουρισμού, που θα ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα.

Διαφήμιση