Αρχική Ειδήσεις Χρ. Σταϊκούρας: Δράσεις και έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο

Χρ. Σταϊκούρας: Δράσεις και έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο

0
trena
Διαφήμιση

 

Τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο μετά τον Ιούλιο του 2023, καθώς και την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε άλλα πεδία των υποδομών και των μεταφορών παρουσίασε, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε σε δράσεις και έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται και τα οποία, όπως τόνισε: «έχουν ως σκοπό τη διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας, τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων του ανθρώπινου λάθους και τη συγκρότηση ενός σύγχρονου συστήματος λειτουργίας στο σιδηρόδρομο».

«Μαγικές λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα δεν υπάρχουν. Απαιτείται υπομονή, σχέδιο, εθνική συνεννόηση, πείσμα και στοχο-προσήλωση. Χρειάζεται μεγάλη και συνεχής προσπάθεια, για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο τις αδυναμίες και τις υστερήσεις και να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στο επίπεδο που οραματιζόμαστε και αξίζει στους πολίτες και τη χώρα. Ως Κυβέρνηση συνεχίζουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, επιμονή και σταθερά βήματα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν γίνει οι κάτωθι δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Συγκεκριμένα:

1.    Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε.

Δηλαδή, πριν τις καταστροφές του Daniel, ήταν εγκατεστημένη και λειτουργική στο 100%.

Στο τμήμα που επλήγη, προκειμένου να είναι ασφαλής η κυκλοφορία, οι διασταυρώσεις των συρμών γίνονται στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Λάρισας, οι οποίοι καλύπτονται από σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, και ενδιάμεσο σταθμό ελέγχου τον Παλαιοφάρσαλο.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2024, για το τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, με τη Σύμβαση 635.

2.    Τον Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η παράδοση της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS επί της γραμμής.

3.    Τον Μάρτιο του 2024 υπεγράφη, η Σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την αποκατάσταση των συστημάτων ETCS σε 115 μονάδες επί συρμών.

Έως σήμερα έχουν αναταχθεί 72 μονάδες, και, τον Σεπτέμβριο του 2025, θα έχουν αναταχθεί και οι υπόλοιπες 43 μονάδες.

4.    Σήμερα, το σύστημα τηλεπικοινωνίας GSM-R είναι εγκατεστημένο στο 78% της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έχοντας ανατάξει τις ζημιές που προκάλεσε ο Daniel.

Επίσης, είναι εγκατεστημένες 100 μονάδες GSM-R επί συρμού, έχοντας λάβει, τον Ιούλιο του 2023, τη σχετική αδειοδότηση από τη ΡΑΣ.

Εκτιμάται ότι στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2025, και το σύστημα GSM-R θα είναι πλήρως λειτουργικό, πλην του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός.

5.    Το διάστημα Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2023, προστέθηκαν 2 Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 5.

Επίσης, από το 2024, λειτουργούν 3 καινούργια Κέντρα Ελέγχου Σηράγγων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.

Τέλος, το 2025 τέθηκε, για πρώτη φορά, σε λειτουργία σύστημα επιτήρησης κυκλοφορίας συρμών στο τμήμα της μονής γραμμής μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων.

6.    Την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, τοποθετήθηκαν 300 κάμερες για τη συνεχή παρακολούθηση των συρμών σε σήραγγες.

7.    Το 2024, για πρώτη φορά, εκκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση 90 αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας, με πιστώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ.

8.    Τον Ιούλιο του 2023, ο ΟΣΕ υπέγραψε, για πρώτη φορά, Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, 5ετούς διάρκειας, στο πλαίσιο της οποίας αυξάνεται η ετήσια χρηματοδότησή του από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ.

9.    Σήμερα, το προσωπικό του ΟΣΕ αριθμεί 1.317 άτομα, έναντι 1.096 ατόμων στο τέλος του 2023.

Παράλληλα, σε περίπου 1 μήνα, ολοκληρώνεται η πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 140 νέων μόνιμων στελεχών.

Επιπλέον, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η αύξηση προσωπικού κατά 100 μονίμους υπαλλήλους.

10. Τον Δεκέμβριο του 2024, ψηφίστηκε ο ν. 5167, όπου δημιουργήθηκε ενιαίος Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής, η εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος».

Στόχος η νέα εταιρεία να λειτουργεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, να στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και να υιοθετήσει σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης έργων και απόδοσης.

11. Τον Οκτώβριο του 2024, υπεγράφη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την εκπόνηση στρατηγικού, επιχειρησιακού και επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

12. Τον Απρίλιο του 2024, υποβάλαμε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια και τη Διαλειτουργικότητα, που καταρτίσαμε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Σχέδιο Δράσης εφαρμόζεται.

Έχουν ήδη υποβληθεί 3 αναφορές προόδου.

Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2026, περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις συστάσεις ασφαλείας που το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κάνει προς τον ΟΣΕ, τη ΡΑΣ και τη Hellenic Train.

Τονίζεται βέβαια, για όσους δεν έχουν διαβάσει το Πόρισμα, ότι 4 από τις συστάσεις ασφαλείας είναι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, και 2 προς άλλο Υπουργείο που δεν σχετίζεται με τη λειτουργία στον σιδηρόδρομο.

13. Τον Σεπτέμβριο του 2023, στελεχώθηκε o ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Και τον Δεκέμβριο του 2024, με το ν. 5167, ενισχύθηκε θεσμικά τόσο η λειτουργική ανεξαρτησία όσο και η οικονομική αυτονομία του, αυξάνοντας τις συνολικές οργανικές θέσεις και υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του.

14. Υλοποιούνται επενδύσεις υποδομών, ύψους 3 δισ. ευρώ, που πρόσφατα εξασφάλισε η Κυβέρνηση μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)», και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαφήμιση