Τον κοκκύτη ή αλλιώς τον βήχα των 100 ημερών των είχαμε ξεχάσει επί 10ετίες, ωστόσο οι αριθμοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου κυρίως για τα βρέφη καθώς το 2024 τα κρούσματα στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 4.800%.
Σύνταξη:ecozen.gr
«Τα νέα για τον κοκκύτη είναι δυσάρεστα, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή νόσος κάνει δυναμική επανεμφάνιση» τόνισε ο κύριος Νικόλαος Σύψας, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας- Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό» στο πλαίσιο του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων που θα διεξάγεται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από 13 έως 16 Μαρτίου.
Τα νούμερα είναι κάτι παραπάνω από δραματικά: To 2023 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 9 κρούσματα κοκκύτη, ενώ για το 2024 τα κρούσματα ανήλθαν σε 438. «Πρόκειται για αύξηση κατά 4800%», ανέφερε με δραματικό τόνο ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ., MD, PhD, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Λητώ» τονίζοντας ότι συγκριτικά το σύνολο των κρουσμάτων για δεκαέξι χρόνια – από το 2000 έως το 2016 – είναι 509.
Οι αριθμοί συνεχίζουν να γεννούν ανησυχία καθώς ο κύρος Τσιάκαλος ανέφερε ότι το 2024 σημειώθηκαν δύο θάνατοι βρεφών με κοκκύτη, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ νεογνών.
Ο εμβολιασμός της εγκύου μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης αποτελεί το μοναδικό τρόπο να θωρακιστεί το μωρό με τα απαραίτητα αντισώματα που θα το βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης, τόνισε ο ειδικός. Πρόκειται για ισχυρή σύσταση εμβολιασμού που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
Ο τρόπος για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τα μικρά παιδιά και κυρίως τα νεογέννητα που είναι και τα πιο ευάλωτα στον κοκκύτη, είναι ο εμβολιασμός, επισήμανε ο κ. Τσιάκαλος. Κατά τη διάρκεια της κύησης, συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων κατά του κοκκύτη, μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας κυήσεως. Τα αντισώματα της μητέρας περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο και έτσι τα νεογέννητα είναι προστατευμένα από τον κοκκύτη. Ωστόσο, τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων δείχνουν ότι μόνο 3,8 έγκυες στις 10 εμβολιάζονται κατά του κοκκύτη, παρόλο που συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η πρόληψη και οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα κύρια θέματα του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες. Όπως τόνισε ο κ. Σύψας (Πρόεδρος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας- Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων – COVID, ΓΝΑ «Λαϊκό»), η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων είναι τα μέτρα πρόληψης μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός. Τα τελευταία δεδομένα για την πολύ χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού των ενηλίκων, όχι μόνο για την νόσο COVID-19 αλλά και για πολλά άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο ιός RSV, οφείλεται σε «εμβολιαστική κόπωση» αλλά και παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ παραβλέπεται το τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού. Ως τραγικό παράδειγμα, μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη καταγράφονται ξανά, επιδημίες αλλά και θάνατοι από ιλαρά, κοκκύτη και διφθερίτιδα.
Τι είναι ο κοκκύτης;
Ο κοκκύτης είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, τον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Η λοίμωξη από κοκκύτη συνήθως παρουσιάζει 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί 1-2 εβδομάδες χαρακτηρίζεται από έντονη καταρροή και ενδεχομένως άτυπο, νυχτερινό κυρίως, βήχα. Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο με διάρκεια 1-6 εβδομάδες και έντονα επεισόδια παροξυσμικού βήχα. Τέλος, το στάδιο της αποδρομής το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες και εκδηλώνεται με ηπιότερους παροξυσμούς βήχα.
Πώς μεταδίδεται ο κοκκύτης;
Ο κοκκύτης μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 7-10 ημέρες. Η μεταδοτικότητα μεταξύ των επίνοσων μη εμβολιασμένων ατόμων υπολογίζεται στο 80%. Οι ασθενείς με κοκκύτη είναι μεταδοτικοί από την έναρξη του καταρροϊκού σταδίου και για 2-3 εβδομάδες μετά. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει τη μεταδοτικότητα και την εξαλείφει μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών.
Γιατί ανησυχούμε για τον κοκκύτη;
Ο κοκκύτης κάνει εξάρσεις κάθε 4 χρόνια περίπου και αποτελεί σοβαρή ασθένεια κυρίως για τα βρέφη. Εκτός από λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθή πνευμονία, εγκεφαλοπάθεια, σπασμούς, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα, ωτίτιδα, αφυδάτωση και κάκωση πλευρών από τον συνεχή έντονο βήχα. Οι θάνατοι που προκαλούνται από τον κοκκύτη στο 90% αφορούν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.
Μπορεί να προληφθεί ο κοκκύτης;
Ο κοκκύτης μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη και πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τα βρέφη εμβολιάζονται ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών με βάση το εγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου κάθε 10 χρόνια. Ειδική περίπτωση αφορούν οι έγκυες γυναίκες που πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων.