Επανέρχονται τα ρίχτερ στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες και μαζί και η ανησυχία των κατοίκων, μετά και τη νέα σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ το πρωί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αν και η εικόνα με τη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη μοιάζει λίγο βελτιωμένη, εντούτοις οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι η κίνηση του μάγματος είναι εν μέρη υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ηφαιστειακή ή κάποια υποθαλάσσια έκρηξη.
«Η επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει η ακολουθία επειδή υπήρχαν 2,5 μέρες ησυχίας. Ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα.
Τραβάνε καιρό, δεν ησυχάζουν εύκολα και ότι αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και μικρο-εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ακόμα δύο δονήσεις, της τάξεως των 4,5 και 4,2 Ρίχτερ έγιναν χθες το βράδυ. Τα τελευταία 24ωρα η περιοδικότητα των σεισμών είχε μειωθεί. Για εδαφική παραμόρφωση στη Σαντορίνη κάνουν λόγο οι επιστήμονες.
Επικαιροποιήθηκαν από τις δύο επιστημονικές επιτροπές που συνεδρίασαν χθες τα μέτρα που ίσχυαν για την προστασία των πολιτών, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί αφορούν σε:
- Αναστολή συμβάσεων εργασίας για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2025.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.
- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
- Απαγόρευση απολύσεων κατά την περίοδο της αναστολής και διατήρηση ίδιου αριθμού θέσεων για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
Ανήσυχοι αλλά ψύχραιμοι επιστρέφουν σιγά σιγά οι κάτοικοι στη Σαντορίνη.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιστημονικές Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ηφαιστειακού Τόξου.
Σαντορίνη: Φταίνε οι σεισμοί για την κίνηση μάγματος ή το αντίστροφο
Σε ό, τι αφορά στην επιστημονική κοινότητα, σήμερα έγινε αυτοψία στα πρανή της Καλντέρας ώστε να δουν την κατάσταση στην οποία είναι, ενώ από το πρωί έχουν τοποθετηθεί νέα σεισμολογία όργανα στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Καμένης, στην οποία έχουν ζητηθεί να μπουν και μόνιμα όργανα παρακολούθησης της.
Αναφορικά με τη σεισμική ακολουθία, τις τελευταίες μέρες είναι μειωμένη στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, κάτι το οποίο διατυπώνουν και οι επιστήμονες. Βλέπουν ωστόσο μια εδαφική μετατόπιση της Σαντορίνης βόρεια βορειοανατολικά και αναζητούν τα αίτια.
Σχετικά με στην προέλευση των σεισμών συζητήθηκε εκτενώς και στην συνεδρίαση των δύο επιτροπών και αυτό που μελετούν οι σεισμολόγοι και οι επιστήμονες είναι τι προκάλεσε στους σεισμούς.
Αν δηλαδή η μαγνητική δραστηριότητα που υπάρχει στα 10.000 μέτρα κάτω από το υπέδαφος προκάλεσε τους σεισμούς ή το αντίστροφο, αποκλείοντας κάθε σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα που παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό.
Αμοργός: Έλεγχοι στατικότητας σε σχολικά κτίρια
Στον αρχαίο Πύργο στην Αρκεσίνη Αμοργού, το οποίο βρίσκεται εκεί, εδώ και περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια, έχει απαγορευτεί η είσοδος για λόγους ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατευθούν οι επισκέπτες από πιθανούς κινδύνους.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε πολλά σημεία του νησιού στα οποία έχουν παρουσιαστεί και κάποιες κατολισθήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί προχωρούν για δεύτερη φορά σε έλεγχο σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων.
Μετά τους σεισμούς που είχαμε και σήμερα και χθες το βράδυ, βλέπουμε ότι επανήλθε εντονότερη η ανασφάλεια στους κατοίκους, γονείς και μαθητές. Είναι ανήσυχοι για το κλείσιμο των σχολείων και τη διδακτική ύλη που έχει πάει αρκετά πίσω.
Τέλος, να πούμε Χρύσα ότι έχει υποβληθεί αίτημα μοριοδότησης για τους μαθητές που δίνουν φέτος πανελλαδικές.