Πρωινό ξύπνημα με σεισμό της τάξεως των 5,1 ρίχτερ είχαν οι κάτοικοι σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:49 στις Κυκλάδες με εστιακό βάθος στα 5,0 χλμ, ενώ ο σεισμός εκδηλώθηκε 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μόλις 3 λεπτά νωρίτερα (09:46) έλαβε χώρα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 16,7 χλμ. Εκδηλώθηκε 20 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Υπενθυμίζεται ότι και χθες αργά το βράδυ στις 22.55 σημειώθηκε σεισμός 4,2 R εστιακό βάθος στα 13.5 χλμ, ενώ στην 01:08 μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού εκδηλώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 11,7 χλμ.
Ωστόσο, μειωμένη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου κάτι το οποίο διατυπώνουν και οι επιστήμονες μετά την μαραθώνια συνεδρίαση των δύο επιτροπών.
Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την περιοχή της Καλδέρας όπου η ακολουθία είναι στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews, υπάρχει μία εδαφική μετατόπιση της Σαντορίνης κατά 8 εκατοστά, μεταξύ βορρά και νότου, κάτι το οποίο είναι άξιο παρατήρησης και θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα.
Σε ότι αφορά στις σεισμικές ακολουθίες και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην προέλευση τους συζητήθηκε εκτενώς και αυτό που μελετούν είναι ο εάν οι σεισμοί προκάλεσαν την μαγματική δραστηριότητα, την κίνηση δηλαδή του μάγματος σε βάθος 10.000 μέτρων κάτω από τον βυθό ή το αντίστροφο, αποκλείοντας το σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα που σημαίνει με απλά λόγια ότι θα υπάρξει έκρηξη ή κάτι άλλο. Σε ότι αφορά στη Νέα Καμένη και την ανύψωση κατά 4 εκατοστά, υπάρχει μία σταθεροποίηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε να μπουν μόνιμα όργανα μέτρησης.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τα δεδομένα για πιθανή νέα παράταση των μέτρων. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων εντός κτηρίων και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα ή περιοχές που έχουν πρόβλημα ευστάθειας.
Β.Κικίλιας: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη
Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του λιμανιού αυτού.
«Υπάρχει η ιδιομορφία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο στην Νέα Καμένη. Έχει μια μικρή διέγερση τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει το άλλο ηφαίστειο, το Κολούμπο. Υπάρχει μια μόνιμη ενεργοποίηση του τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθούν επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Υπάρχει και ένα τρίτο ηφαίστειο, στην πορεία από την Σαντορίνη προς την Αμοργό, που προκαλεί σεισμούς, καθώς υπάρχει άνοδος του μάγματος, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα έγκατα της Γης. Το μάγμα βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες» εξήγησε ο κ. Κικίλιας.
Σχετικά με την ανύψωση του εδάφους στην Σαντορίνη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «είναι στο νησί συνολικά η άνοδος του εδάφους και η μετακίνηση κατά μερικά εκατοστά και όχι σε συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές. Μπορεί αυτό να συμβαίνει αργά ή και με επιταχυνόμενο τρόπο. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν και μας ενημερώνουν. Είναι σημαντικό εύρημα που αξιολογούν οι επιστήμονες μας. Έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με άλλη επιτάχυνση βέβαια. Θα το δούμε στην εξέλιξη του, οι επιστήμονες θα εισηγηθούν και θα το δούμε».