Η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και οι αισθητοί σεισμοί των 5 ρίχτερ στη Σαντορίνη άρχισαν να σπέρνουν την αμφιβολία τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επιστήμονες, οι απόψεις των οποίων πλέον διαφοροποιούνται ως προς το τι πραγματικά μπορεί να συμβεί και ποιο σενάριο, αισιόδοξο ή μη επικρατήσει!
Σύνταξη: www.ecozen.gr
Σε κάθε περίπτωση, όσο οι Κυκλάδες και η Σαντορίνη κινούνται στο χορό των Ρίχτερ οι αρχές προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Αν και κάποιοι κάτοικοι αναθάρρησαν και επέστρεψαν στο νησί τους, και κάποιοι εγκατέλειψαν υπό την πίεση των συνεχών δονήσεων, οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα.
Στο μεταξύ οι επιστήμονες παρουσιάζουν διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες στη Σαντορίνη, καθώς ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο, κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».
Για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο κάνει λόγο και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας – Γεωφυσικής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στον «απόηχο» των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) πως πλέον «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Απεναντίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες» αλλά «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς».
«Είχαμε προειδοποιήσει για μακρόσυρτη ακολουθία»
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» επεσήμανε.
Νωρίτερα μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Καβύρης, συνηγορεί πως επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, ωστόσο δεν αποκλείει και το σενάριο ενός κύριου σεισμού στα ανοικτά των Κυκλάδων που μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ.
Και στο βάθος η παραίτηση Τσελέντη
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, αφήνοντας αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πηγές από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής να αποδίδουν την παραίτηση σε «προσωπική ατζέντα» η οποία όπως διαμηνύουν «δεν αφορά κανέναν».
Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο σεισμολόγος καταγγέλλει πως «δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ».
«Ήμεθα μια εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια επιτροπή που εκπροσωπεύουμε τους φορείς μας με ΦΕΚ» συμπληρώνει, ενώ κάνει λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» που «υποβαθμίζουν το ρόλο μας».

φωτό αρχείου
Η παραίτηση από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Καθηγητή Άκη Τσελέντη, πρώην Δ\ντη Γεωδυναμικού σχολιάστηκε από πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε και να σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε και να σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Η απάντηση μέσω social media του Άκη Τσελέντη ήταν άμεση:
Σε εγρήγορση οι αρχές στη Σαντορίνη -Ενισχύεται υγειονομικά το νησί
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε χθες είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει. Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και σήμερα με σεισμούς από 4,5 έως και 4,9 Ρίχτερ. Έχει στηθεί κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.
Όπως μας ενημέρωσε τόσο ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και ο Διοικητής στο νοσοκομείο, έχει στελεχωθεί με ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση μίας ενός ακραίου σεναρίου, γενικό χειρουργό, παθολόγο, αναισθησιολόγο και ορθοπεδικό.
Σαντορίνη:Άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο του νησιού
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκκενώνουν το νοσοκομείο. Μεταφέρουν τους ασθενείς στις πλήρως εξοπλισμένες σκηνές που έχουν στηθεί στον αύλιο χώρο, για να συνεχιστεί η νοσηλεία μετά από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.
Η άσκηση για την ταχύτητα αντίδρασης, συντονισμού και ετοιμότητας των αρχών έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έκτακτη ανάγκη και περιλάμβανε, επίσης το σενάριο της διακομιδής τραυματιών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και έγινε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.
Στο νησί έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΕΚΑΒ, ενώ το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς και διασώστες. Έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση.
Μία από τις σκηνές που έχει στηθεί έξω από το γενικό νοσοκομείο Σαντορίνης έχει κόκκινη ένδειξη που σημαίνει ότι στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού εδώ θα μεταφερθούν βαριά τραυματίες στο χώρο υπάρχει κρεβάτι φιάλες οξυγόνου, καρδιογράφημα ενώ οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν ακόμη και μικροχειρουργικής επεμβάσεις.
Μέτρα στήριξης εργαζομένων
Ειδικά μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αφορά εργαζομένους με πρόσληψη έως και 31 Ιανουαρίου 2025″.
Για όσους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας προβλέπεται αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ (αντιστοιχεί σε 30 μέρες).
Διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr.
Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων στην Αμοργό
Στην Αρκεσίνη Αμοργού 12 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού η ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εντείνεται διαρκώς.
Αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα παρατηρούν οι κτηνοτρόφοι.
Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με 5 διασώστες και 2 κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκονται στο Δημαρχείο του νησιού, προκειμένου να στηρίξουν ψυχολογικά τους κατοίκους και να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.
Όπως λένε οι κάτοικοι της Αμοργού μένουν ξάγρυπνοι για ενδέκατη συναπτή ημέρα, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους βρει ένας μεγάλος σεισμός στον ύπνο.
Σήμερα έφτασαν στο νησί τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ στο νησί, ενώ σήμερα ξεκίνησαν και τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του δικτύου. Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και βλάβες στο δίκτυο, ενώ άλλα προϋπήρχαν.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν αύριο τις εργασίες, θα παραμείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί και θα κάνουν έλεγχο σε όλο το μήκος του δικτύου. Αύριο θα ακολουθήσουν με αντικατάσταση των στύλων της ΔΕΗ.
Σε επαγρύπνηση η επιστημονική ομάδα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον Βασίλη Κικίλια.
Οι δύο επιτροπές αναμένεται να εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής. Αναμένουν μάλιστα και δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες υποθαλάσσια στη Σαντορίνη, θα συζητήσουν ακόμα και για τα μέτρα που θα λάβουν.