Τα δίπλα 5 ρίχτερ (5,3 λίγο μετά τις 2000 το βράδυ αλλά και τα 5 κοντά στα μεσάνυχτα) “μπερδεύουν” και προβληματίζουν τους επιστήμονες, που δεν είναι ακόμη σε θέση να μιλήσουν για κύριο ή όχι σεισμό, περιορίζοντας ακόμη τις πιθανότητες για ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με τη διάρκεια αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου.
Στη διάρκεια της νύχτας ο χορός της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού., ενώ ένας νέος σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τις Κυκλάδες νωρίς το πρωί.

Τα ξημερώματα της Τρίτης στις 5:47 σημειώθηκε νέος σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,9 χλμ, ενώ στις 07:14 το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, νέος σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00:37, είχε εστιακό βάθος 13,3 χλμ και σημειώθηκε 17χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, έγινε αισθητός ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Στις 00:51 σημειώθηκε νέα δόνηση 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 12,1 χλμ.
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας
Ισχυρός σεισμός -ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής-, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 22:16, είχε εστιακό βάθος 17 χλμ. και σημειώθηκε 14 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα και την Κρήτη.
Ένα λεπτό νωρίτερα είχε καταγραφεί και άλλος σεισμός, ο οποίος αρχικά από την αυτόματη λύση του Εθνικού Αστεροσκοπείου αλλά και του Ευρωμεσογειακού είχε εκτιμηθεί στα 5,2 Ρίχτερ. Στη συνέχεια, αναθεώρησαν στα 3,7 Ρίχτερ.
Τσελέντης: Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας
Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια νέα ανάρτηση λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν παρουσιάζει κάποια εξασθένιση.
“Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές” σημειώνει.
“Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!” προσθέτει.
Παπαδόπουλος: Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε μία σύντομη ανάρτησή του έκανε ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σχόλιο για τη σεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ.
“Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας”, έγραψε χαρακτηριστικά.
Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι Επιτροπές
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις”.
«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε ο κ. Λέκκας.
«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχουν για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα καθώς θα πρέπει να ανασυρθούν και να αντλήσουν οι επιστήμονες τα στοιχεία. Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
Αναφορικά με την τουριστική περίοδο και το ενδεχόμενο επηρεασμού της από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα θα αξιολογήσει πότε θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί. «Η διαχείριση του φαινομένου πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων«, επισήμανε.
Όσον αφορά την καταπόνηση των κτηρίων, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, οι δονήσεις δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, λόγω των χαμηλών επιταχύνσεων. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε κατασκευές που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας, καθώς και στις πισίνες και δεξαμενές που προσθέτουν επιπλέον φορτίο.