Το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, ή 6,1 ή 6,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ, είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει νέα σύσκεψη των ειδικών με προτάσεις.
Σύνταξη : ecozen.gr
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες βλέπουν τώρα πιθανό το σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κος Λέκκας.
Λέκκας για Σαντορίνη: «Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε εβδομάδες»
https://t.co/hwiQxKe2eX#Σεισμός #Σαντορίνη #Ηφαίστειο
— neakriti.gr (@neakritigr) February 8, 2025
Το Σάββατο 8/2 θα συνεδριάσουν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την πολιτεία, εξήγησε ο κ.Λέκκας
Σήμερα στη Σαντορίνη ενημερώθηκα για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. pic.twitter.com/xfDAxdfq5Q
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 7, 2025
«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε», τόνισε και πρόσθεσε ότι συνεχώς μειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή. «Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ανέφερε.
Κατά τα λοιπά, και αργά τη νύχτα της Παρασκευής η σεισμική δραστηριότητα μετά τους δύο σεισμούς στα 4,4 και 4,5 Ρίχτερ που έγιναν το απόγευμα της ίδιας μέρας μέσα σε διάστημα ενός λεπτού. Ωστόσο, τα μεγέθη είναι σημαντικά χαμηλότερα, με πολλές δονήσεις κοντά και λίγο πάνω από τα 3 Ρίχτερ, αλλά και χαμηλότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 7/2 στα ανοιχτά της Σαντορίνης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 17 χλμ νοτια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 22.8 χλμ, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νωρίτερα η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε υπολογίσει τη δόνηση στα 3,6R με επίκεντρο 18 χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.