Αρχική Special Topics Ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου! Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν νερό...

Ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου! Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν νερό με οίνο μαζί!

0
archaioi krasi
Διαφήμιση
“Ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου” · Πρόκειται για μία φράση λαϊκής σοφίας που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έπιναν το κρασί τους σκέτο αλλά με νερό, αλλά και το νερό τους με κρασί και υπήρχε λόγος! Και όχι μόνο ένας …
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το νέρωμα του κρασιού μια συνήθεια εκλέπτυνσης που τους διαχώριζε από τη βαρβαρότητα των άλλων λαών.
Οι προγονοί μας γνώριζαν, αλλά και φοβόντουσαν τις συνέπειες της μέθης και προφυλάσσονταν.
Η έκφραση ‘’έβαλε νερό στο κρασί του’’ προήλθε ακριβώς από αυτό το πλεονέκτημα του νερωμένου κρασιού, θέλοντας να δείξει ότι ο άνθρωπος συμβιβάστηκε και έκανε παραχώρηση, κάτι που ίσως υπό την επήρεια της μέθης να μην αποδεχόταν και θα οδηγούσε σε διαφωνίες και καυγάδες.
Τα γεύματα, αρχής γενομένης από το πρωινό (Σύκα, παξιμάδια, ξηροί καρποί, ελιές), έως το βραδινό, όσο απλό κι ανεπιτήδευτο κι αν ήταν ή πιο επίσημο, περιείχαν κρασί το οποίο όσο προχωρούσε η μέρα, άλλαζε η αναλογία  του με νερό, γινόντουσαν όλο και πιο «γεμάτα» σε κρασί.
Παρ ολο αυτο το συμπόσιο ξεκινούσε με το γεύμα, το οποίο συνήθως συνοδευόταν από ελάχιστο έως καθόλου αλκοόλ. Στη συνέχεια οι υπηρέτες έφερναν το κρασί. Αφού έκαναν τρεις σπονδές στους θεούς, τους πεσόντες προγόνους τους και τον Δία, ξεκινούσε η οινοποσία. Το κρασί αναμειγνύονταν με νερό σε μια μεγάλη στάμνα, τον λεγόμενο κρατήρα.
Το νερό φυλασσόταν σε ένα μεγάλο δοχείο με τρεις λαβές, την υδρία και σιγά σιγά το προσέθεταν στο κρασί ή και αντίστροφα. Η ποσότητα του νερού καθόριζε το πόσο θα μεθούσαν οι καλεσμένοι,και ήταν κατι που αποφασιζόταν απο κοινού με τον οικοδεσπότη.
Καταλαβαίνουμε ότι η βραδινή αυτη διαδικασία ηταν θεσμός στην κλασική Ελλάδα.
Πάντα απολάμβαναν το φαγητό τους σε μικρές ή μεγάλες παρέες,συζητώντας,και στο τέλος μεθώντας.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έπιναν ποτέ νερό όπως πίνουμε εμείς. Υπήρχε όμως λόγος
Υπήρχε και άλλος λόγος που νέρωναν το κρασί τους οι αρχαίοι ‘Ελληνες 

Οι αρχαίοι Έλληνες όμως δεν έπιναν ούτε νερό σκέτο, αλλά με κρασί και υπήρχε λόγος γι αυτό!

Δεν κατανάλωναν το νερό όπως εμείς σήμερα, αλλά το αναμείγνυαν με κρασί. Αυτό δεν ήταν μια τυχαία συνήθεια αλλά μια πρακτική με ρίζες στην υγιεινή και την καθημερινή τους ζωή. Το νερό εκείνη την εποχή δεν ήταν πάντα καθαρό, και οι αρχαίοι φοβόντουσαν τις ασθένειες που θα μπορούσαν να προέλθουν από το μολυσμένο νερό. Το κρασί, που περιείχε φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθούσε στην απολύμανση, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Η αναλογία νερού-κρασιού διέφερε, με πιο αδύνατα μείγματα για καθημερινή κατανάλωση, ενώ στα συμπόσια προτιμούσαν πιο έντονη γεύση. Η πρακτική αυτή θεωρούνταν επίσης σημάδι πολιτισμού και μέτρο εγκράτειας. Έτσι, οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν το αναμεμειγμένο ποτό τους ως έναν ασφαλή και ισορροπημένο τρόπο να απολαύσουν το κρασί, χωρίς να επιβαρύνονται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

 

Διαφήμιση