Αρχική Special Topics “Καμπανάκι” από τον νομπελίστα Φυσικής, Τζέφρι Χίντον για την τεχνητή νοημοσύνη

“Καμπανάκι” από τον νομπελίστα Φυσικής, Τζέφρι Χίντον για την τεχνητή νοημοσύνη

0
geoffrey hinton
Διαφήμιση

Ο αποκαλούμενος “νονός” της τεχνητής νοημοσύνης, που έθεσε τα θεμέλια για την IT, Τζέφρι Χίντον είναι εκείνος που κρούει τώρα τον “κώδωνα του κινδύνου”, ζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια στην ανάπτυξή της.

Ο Βρετανο-Καναδός επιστήμονας υπολογιστών Τζέφρι Χίντον, ο οποίος μαζί με τον Τζον Χόπφιλντ, ερευνητή στον τομέα της μηχανικής μάθησης και των νευρωνικών δικτύων, κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για το 2024, προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης μετά την κατάκτηση του βραβείου. Ενώ το έργο του 76χρονου επιστήμονα έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης, οι πρόσφατες προσπάθειές του επικεντρώθηκαν στην υποστήριξη μιας ασφαλέστερης τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος όταν ανακάλυψε ότι κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής.

«Δεν είμαι φυσικός, τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τη Φυσική. Την εγκατέλειψα μετά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο γιατί δεν μπορούσα να λύσω τα περίπλοκα μαθηματικά. Έτσι, η απόκτηση ενός βραβείου στη Φυσική είναι πολύ περίεργο για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η επιτροπή Νόμπελ αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των τεχνητών νευρωνικών δικτύων» είπε ο Χίντον.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης πίστευαν πως τα νευρωνικά δίκτυα δεν θα λειτουργούσαν ποτέ. Ήταν πολύ σίγουροι ότι αυτά τα πράγματα ήταν απλώς χάσιμο χρόνου… αλλά έκαναν λάθος» τόνισε.

techniti noymosini

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πιο έξυπνη από εμάς

Πέρυσι, ο ερευνητής έγινε πρωτοσέλιδο όταν παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου στο τμήμα μηχανικών της Google δηλώνοντας φοβισμένος από την εξέλιξη της τεχνολογίας που ο ίδιος συνέβαλε στη δημιουργία και ανάπτυξη της τις τελευταίες δεκαετίες. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ, ο Χίντον- ο οποίος είναι γνωστός ως ένας από τους «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης– επανέλαβε επείγουσες εκκλήσεις προς τις εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, είπε, η τεχνολογία αυτή θα αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, phishing, deepfake βίντεο και πολιτικών παρεμβάσεων.

«Αρκετοί καλοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο έξυπνη από εμάς και πρέπει να σκεφτούμε καλά τι θα συμβεί στη συνέχεια», προειδοποίησε.

«Αν κοιτάξετε τριγύρω, υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα πιο έξυπνων πραγμάτων που ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα, κάτι που σας κάνει να αναρωτιέστε εάν όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πιο έξυπνη από εμάς, θα αναλάβει τον έλεγχο» κατέληξε.

Ο Χίντον, ο οποίος θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο αξίας 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 930.000 ευρώ) με τον Χόπφιλντ, είπε ότι θα δωρίσει το ποσό σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Πηγή: Independent

Διαφήμιση