Αρχική Special Topics Φωνάζουν οι ειδικοί: «Απειλή» για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη

Φωνάζουν οι ειδικοί: «Απειλή» για την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη

Πληθαίνουν οι φωνές για την απειλή από την ανεξέλεγκτη πορεία της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να υφίσταται η ανθρωπότητα και θέτουν ως «παγκόσμια προτεραιότητα» τον μετριασμό του κινδύνου εξαφάνισης της!

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Δεκάδες ηγέτες στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, πανεπιστημιακοί, ακόμη και κάποιες διασημότητες ζητούν με κοινή τους δήλωση τον μετριασμό του κινδύνου εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Η δήλωση υπογράφηκε από κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας όπως ο CEO της OpenAI Σαμ Αλτμαν, ο αποκαλούμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» Τζέφρι Χίντον, υψηλόβαθμα στελέχη και ερευνητές των Google DeepMind και Anthropic, ο διευθυντής τεχνολογίας της Microsoft Κέβιν Σκοτ, ο πρωτοπόρος της ιντερνετικής ασφάλειας και κρυπτογράφησης Μπρους Σνάιερ – αλλά και από τη μουσικό Grimes, μεταξύ άλλων.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με κινδύνους όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», επισημαίνεται στη δήλωση που δημοσίευσε το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (Centre for AI Safety).

Στο κείμενο τονίζεται η ανησυχία για τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης τεχνητής νοημοσύνης. Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς απέχουμε πολύ ακόμη από το είδος της τεχνητής νοημοσύνης που συναντάμε στην επιστημονική φαντασία – τα σημερινά chatbots λειτουργούν με δεδομένα που έχουν «διδαχθεί» και δεν σκέφτονται αυτόνομα – θα πρέπει να οριστούν ρυθμιστικοί κανόνες πριν προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

«Γίνονται εξυπνότερα από εμάς»

Η δήλωση έρχεται ως συνέχεια της viral επιτυχίας του ChatGPT της OpenAI, που ξεκίνησε μια «κούρσα εξοπλισμών» στη βιομηχανία της τεχνολογίας, με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα γενιά chatbots που θα μπορούσε να διακινήσεις ψευδείς πληροφορίες και να καταργήσει θέσεις εργασίας.

Τζέφρι Χίντον
Τζέφρι Χίντον, Ο αποκαλούμενος “νονός” της τεχνητής νοημοσύνης

Ο αποκαλούμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» Τζέφρι Χίντον

Ο Τζέφρι Χίντον, η πρωτοποριακή δουλειά του οποίου βοήθησε στη διαμόρφωση των σημερινών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε παλαιότερα στο CNN ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του στην Google και να προειδοποιήσει τον κόσμο για την συγκεκριμένη τεχνολογία, όταν διαπίστωσε ότι «αυτά τα πράγματα σταδιακά γίνονται εξυπνότερα από εμάς».

Ο Νταν Χέντρικς, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης συνέκρινε τη δήλωση με τις προειδοποιήσεις των πυρηνικών επιστημόνων για τους κινδύνους της τεχνολογίας που δημιούργησαν.

«Δεν είναι θέμα “ή το ένα ή το άλλο”, είναι θέμα “ναι, αλλά επίσης”. Όσο απερίσκεπτο θα ήταν να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στους κινδύνους, το ίδιο απερίσκεπτο θα ήταν και να τους αγνοήσουμε».

 

Διαφήμιση