Ένα νέο “φάρμακο” ενάντια στο Αλτσχάιμερ, βλέπει νέα έρευνα σε ένα πασίγνωστο βότανο-φυτό, οι θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου είναι περισσότερες από όσες φανταζόμαστε!
Η μέντα είναι ένα βότανο που το γευόμαστε καθημερινά, μέσα σε τσίχλες και καραμέλες, για να καθαρίσουμε την αναπνοή μας και αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις επιλογές σε ροφήματα, ειδικά όταν θέλουμε να ανακουφιστούμε από τον βήχα.
Πολλά είναι τα οφέλη της μέντας, του αρχέγονου μυρωδικού με την έντονη και δροσιστική γεύση, που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra, η εισπνοή της μενθόλης, μιας οργανικής ένωσης που δημιουργείται με τη χρήση διαφόρων τύπων μέντας, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.
Διαθέτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας, που δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, και την αίσθηση της φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται.
Συμπεριλαμβάνεται σε διαφορετικά προϊόντα, όπως σε σκευάσματα για το βήχα ή τον πονόλαιμο, σε καλλυντικά, σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε προϊόντα καπνού.
“Σύμμαχος” κατά του Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές εξέθεσαν σε μενθόλη ποντίκια, τα οποία είχαν εμφανίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εκείνο που ενδιέφερε τους επιστήμονες, ήταν η ανοσολογική τους απόκριση και η γνωστική τους ικανότητα. Τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά από σύντομη έκθεση στην ουσία αυτή, με το άρωμα της μέντας.
Πιο συγκεκριμένα, η επαφή με τη μενθόλη μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β), μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που μεσολαβεί στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν περαιτέρω αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα, οι γνωστικές ικανότητες των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.
Βοηθάει και το άρωμα της μέντας
Τα ερευνητικά στοιχεία συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των υγιών αλληλεπιδράσεων. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση στα ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικιών», εξήγησε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.
Όπως διαπίστωσαν, ακόμα, οι ερευνητές, ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου) βοήθησε εξίσου στη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στις επιδόσεις των υγιών ποντικιών.