Αρχική Special Topics Ιζαμπέλ Αλιέντε: Έγινε κούκλα Barbie ως Γυναίκα που εμπνέει

Ιζαμπέλ Αλιέντε: Έγινε κούκλα Barbie ως Γυναίκα που εμπνέει

0
aliente jpeg
Διαφήμιση

Η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, μια από τις πιο πολυδιαβασμένες ισπανόφωνες συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, αποκτά τη δική της κούκλα Barbie από ανακυκλωμένο πλαστικό, μαζί με το σκυλάκι της, την Πέρλα και μια μινιατούρα του πρώτου και διάσημου μυθιστορήματός της “Το σπίτι των πνευμάτων”.

Σύνταξη:ecozen.gr

Η αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Mattel Inc θα ρίξει στην αγορά την κούκλα «Ιζαμπέλ Αλιέντε», που αποτελεί μια νέα μορφή της διάσημης Barbie, ντυμένη με κόκκινο φουστάνι και μεγάλα σκουλαρίκια, στο πλαίσιο της σειράς «Γυναίκες που εμπνέουν». Ήδη στη σειρά αυτή κυκλοφορούν κούκλες Barbie της ποιήτριας Μάγιας Αγγέλου, της δημοσιογράφου Άιντα Μπ. Γουέλς και της τραγουδίστριας Σίλια Κρουζ.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε γεννήθηκε το 1942 στο Περού και μεγάλωσε στη Χιλή. Είναι ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Προέδρου της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 74 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Μέσα από αυτά έχει στόχο να ψυχαγωγεί αλλά και να επιμορφώνει τους αναγνώστες της, συνδέοντας τις ιστορίες της με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Εκτός από το συγγραφικό της έργο, ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

aliente new jpg

Το 1982, όταν δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Το σπίτι των πνευμάτων, έγινε αμέσως ένα από τα κορυφαία ονόματα των συγγραφέων στη γλώσσα του Θερβάντες. Ακολούθησαν, με την ίδια επιτυχία, άλλα επτά μυθιστορήματά της, Του έρωτα και της σκιάς, Εύα Λούνα, Ιστορίες της Εύα Λούνα, Το επουράνιο σχέδιο, Κόρη της μοίρας, Φωτογραφία σε σέπια και Η πόλη των θηρίων.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barbie (@barbie)

Το αξέχαστο πρώτο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, μινιατούρα του οποίου κρατά στο χέρι της η κούκλα Barbie αποτελεί ένα έπος που συνυφαίνει το προσωπικό με το πολιτικό, έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο και καθιέρωσε τη συγγραφέα του μεμιάς ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της εποχής μας (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

izabel aliente geniki jpg

Μετά τον θάνατο της κόρης της το 1992, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ίδρυσε στη μνήμη της ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προστασία και χειραφέτηση των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Από το 1987 ζει στην Καλιφόρνια, αλλά, όπως δηλώνει, βρίσκεται πάντα με το ένα πόδι στην Καλιφόρνια και με το άλλο στη Χιλή. Το 2014 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την τίμησε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη σημαντικότερη διάκριση που απονέμεται σε πολίτη, ενώ το 2018 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ.

«Επαινώ την πρωτοβουλία της μάρκας Μπάρμπι να εμπνεύσει την επόμενη γενιά με τις ιστορίες των αφανών ηρωίδων. Θέλω τα παιδιά να στοχεύουν ψηλά», ανέφερε η συγγραφέας στην ανακοίνωσή της.

Τα έργα της Αλιέντε συχνά αναμιγνύουν ιστορικά γεγονότα με φανταστικά και με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού. Το πρώτο βιβλίο της, το «Σπίτι των πνευμάτων», κυκλοφόρησε το 1982 και έγινε αμέσως μπεστ-σέλερ. Από τότε, έχει γράψει δεκάδες μυθιστορήματα, διηγήματα και τα απομνημονεύματά της, βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Η Αλιέντε έφυγε στη Βενεζουέλα το 1973 όταν ο Χιλιανός πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, που ήταν εξάδελφος του πατέρα της, ανατράπηκε με το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγούστο Πινοτσέτ. Στη συνέχεια έζησε στις ΗΠΑ για περισσότερα από 30 χρόνια, όπου δίδαξε λογοτεχνία και αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι ιστορίες έχουν απίστευτη δύναμη. Προκαλούν το μυαλό και αγγίζουν την καρδιά μας, μας συνδέουν με άλλους ανθρώπους και μας διδάσκουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο ταξίδι της ζωής», είπε.

Η συγγραφέας θα εμφανιστεί και στο πρώτο podcast της σειράς Μπάρμπι, όπου καλεσμένες είναι επίσης η Κάτια Ετσαζαρέτα, η πρώτη Μεξικανή που ταξίδεψε στο διάστημα, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Κρίστι Γιαμαγκούτσι και η χορεύτρια, ηθοποιός και παραγωγός Ντέμπι Άλεν.

magia angelou

Η Barbie εμπνεύστηκε και από την σπουδαία Αφροαμερικανίδα πεζογράφο, ποιήτρια και πολιτική ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου παραπέμποντας στη φυσιογνωμία και στο στιλ της. Σκουρόχρωμη, φορά κοσμήματα κι ένα φόρεμα σε φλοράλ μοτίβο, ενώ το σώμα της είναι πιο «γεμάτο» συγκριτικά με τις συνήθεις αναλογίες της γνωστής κούκλας.

magia aggelou vivlio jpg

Στα χέρια της κρατά το εμβληματικό βιβλίο Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί που αποτελεί και την αυτοβιογραφία της (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη). Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργκερίτ Ανι Τζόνσον, ενώ το Αγγέλου προέρχεται από τον Ελληνοαμερικανό σύντροφό της Αναστάσιο Αγγελόπουλο ή επί το αμερικανικότερον – Τος Αντζελος. Έτσι, κράτησε το χαϊδευτικό όνομα με το οποίο την φώναζε ο αδερφός της, Μάγια και το επίθετο του Αντζελος, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ως Μάγια Αγγέλου ή Αντζέλου όπως προφέρουν το όνομά της οι Αμερικανοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαφήμιση