Τα κακά νέα είναι ότι στην Ελλάδα η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει κακή συνήθεια αφού πετάμε 191 κιλά τρόφιμα κατά άτομο τον χρόνο, ενώ τα τρόφιμα που πετάει στα σκουπίδια μια τετραμελής οικογένεια στη χώρα μας κοστίζουν 300-350 ευρώ ετησίως και τα νοικοκυριά πετούν συνολικά 930.000 τόνους το χρόνο! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω» το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την παραγωγή απορριμμάτων και αναμένεται να τεθεί σε διευρυμένη εφαρμογή, εντός του 2024. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν!
Σύνταξη: ecozen.gr
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΡΤ που υπογράφει η Κατερίνα Φάκα για την σπατάλη τροφίμων και τα σκουπίδια, που δημιουργεί ο καθένας μας, μπορεί η ακρίβεια στα τρόφιμα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα – αν όχι το μεγαλύτερο – των νοικοκυριών, ωστόσο πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν ότι ο καθένας μας πετά 87 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην έρευνα του ΕΡΤNews και της Κατερίνας Φάκα, οι ειδικοί συνιστούν λελογισμένες αγορές στα καταστήματα τροφίμων και αξιοποίηση όλων των υλικών καθώς, το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου συνδέεται με το φαγητό που δεν καταναλώνεται και καταλήγει στα σκουπίδια! Αν σεβόμαστε τα υλικά που αγοράζουμε θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη μείωση των αποβλήτων» σημείωσε ο σεφ και επιχειρηματίας, κ. Περικλής Κοσκινάς. Τι μπορεί να αξιοποιηθεί στην κουζίνα; «Θεωρητικά όλα. Μπορεί να φτιάξεις κανονικό φαγητό με ένα κεφάλι ψαριού, τα λέπια μπορεί κάποιος να τα τηγανίσει και να τα κάνει τσιπς, πολλά»!
Πληρώνω όσο πετάω
Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να περιορίσει την παραγωγή απορριμμάτων είναι το «Πληρώνω όσο πετάω» και αναμένεται να τεθεί σε διευρυμένη εφαρμογή από την Κυβέρνηση, εντός του 2024. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν. Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος: «Ο πολίτης παίρνει μια σακούλα βιοαποβλήτων, πάνω έχει ένα barcode δικό του, όταν έρθει το απορριμματοφόρο ζυγίζει τη σακούλα και πιστοποιείται ποσά έχει παράξει. Άλλος τρόπος είναι να έχει ο πολίτης ένα κάδο και να περνάει το απορριμματοφόρο κάθε 15 ημέρες. Αυτή η υπηρεσία θα κοστίζει 5 ευρώ. Αν θέλεις τον κάδο να στον παίρνω κάθε εβδομάδα κοστίζει 12».
Σε πολλούς Δήμους της Αττικής έχουν ήδη τοποθετηθεί καφέ κάδοι βιοαποβλήτων όπου μπορούμε να ρίξουμε τα αστικά απόβλητα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης για την παραγωγή λιπάσματος. Ωστόσο οι πολίτες δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για τη χρήση των καφέ κάδων! Δεν είναι τυχαίο ότι σε καφέ κάδους συναντά κανείς απορρίμματα που προορίζονται για τους πράσινους ή τους μπλε κάδους!
Η τοποθέτηση των καφέ κάδων είναι ένα ακόμη μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση των οικιακών αποβλήτων τροφίμων. Αυτοί που βρίσκονται ωστόσο στις γειτονιές, δεν επαρκούν ενώ δεν υπάρχει οργανωμένη δράση για τα απόβλητα του κλάδου εστίασης και των ξενοδοχείων.