Το λιμάνι του Γυθείου αποτέλεσε πρόσφατα το σκηνικό μιας ιδιαίτερης εμφάνισης που ξάφνιασε τους τουρίστες · Η βασιλική ζαργάνα, ένα πελαγικό ψάρι της οικογένειας των βελονίδων, εμφανίστηκε ξαφνικά, προκαλώντας αναστάτωση στους παρευρισκόμενους.
Ωστόσο, οι τοπικοί ψαράδες αναγνώρισαν αμέσως το ψάρι και καθησύχασαν όσους ανησύχησαν.
Ζαργάνα: Ένα πελαγικό ψάρι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Η ζαργάνα (γνωστή και ως βελονίδα, αραφίδα, βελόνι ή σακοράφα) είναι ένα ψάρι που ζει σε θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Συχνά κολυμπά κοντά στην επιφάνεια του νερού και ξεχωρίζει για το μακρύ και λεπτό της σώμα, που μπορεί να φτάσει σε μήκος από 20 εκατοστά έως και 1,5 μέτρο, με βάρος από 50 γραμμάρια έως 3,5-4 κιλά.
Μετανάστευση και αναπαραγωγή
Οι ζαργάνες μεταναστεύουν από τη Βόρεια Θάλασσα σε πιο ρηχά νερά κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ αναπαράγονται τον Μάιο και τον Ιούνιο σε περιοχές με φύκια.
Το φθινόπωρο επιστρέφουν στα βαθύτερα νερά της ανοιχτής θάλασσας.
Διατροφή και αλιεία
Αυτό το ψάρι τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια και γεννά τα αυγά του σε αντικείμενα που επιπλέουν στο νερό. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ζαργάνας είναι τα ασυνήθιστα πράσινα κόκαλά της, τα οποία αποθαρρύνουν πολλούς ανθρώπους από το να τις τρώνε, παρόλο που το πράσινο χρώμα είναι ακίνδυνο.
Οι ζαργάνες αλιεύονται σχεδόν αποκλειστικά με παράκτιες τεχνικές, με τις πιο αποτελεσματικές να είναι το “εγγλέζικο” και το “lrf”. Επίσης, ψαρεύονται με spinning και ελαφριά συρτή αφρού, αν και με αισθητά λιγότερες επιτυχίες. Στην κουζίνα, οι ζαργάνες απολαμβάνονται τηγανιτές, ψητές ή καπνιστές.
Η εμφάνιση της ζαργάνας στο λιμάνι του Γυθείου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους τουρίστες, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτό το εντυπωσιακό ψάρι.
Οι τοπικοί ψαράδες επιβεβαίωσαν την ακίνδυνη φύση της ζαργάνας, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσαν για τη σημασία της στο τοπικό οικοσύστημα και την αλιεία.