Αρχική Ειδήσεις Ανανέωσαν το “ραντεβού” τους για τον Σεπτέμβριο Μητσοτάκης-Ερντογάν-Το Κυπριακό στην ατζέντα των...

Ανανέωσαν το “ραντεβού” τους για τον Σεπτέμβριο Μητσοτάκης-Ερντογάν-Το Κυπριακό στην ατζέντα των δυο αντρών 

Ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας διατηρούν Ελλάδα-Τουρκία, με τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να ολοκληρώνεται μέσα σε καλό κλίμα! 

0
[370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους δύο ηγέτες να προχωρούν σε μια επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί και να ανανεώνουν το “ραντεβού” τους για το Σεπτέμβριο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να θέτει μπροστά στα θέματα συζήτησης το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και περπάτησαν δίπλα-δίπλα μέχρι τον χώρο όπου έγινε η συνάντηση παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Κυπριακό στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Τέλος αναφέρεται επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

Διαφήμιση