Αρχική Special Topics 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Αρχαιολογικός περίπατος στους Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης στις 8μμ

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Αρχαιολογικός περίπατος στους Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης στις 8μμ

0
katerini tafoi
Διαφήμιση

 

Οι αρχαιολογικοί περίπατοι αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας και του προγράμματος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, καθότι αναδεικνύουν τον ιστορικό πλούτο της Πιερίας, αλλά και τις δημιουργικές ανησυχίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Για το 2024 κι ενώ το 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου, έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του, ο θεσμός των αρχαιολογικών περιπάτων μας οδηγεί σε δυο σημαντικά ταφικά μνημεία της Πιερικής πρωτεύουσας, τους Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7/7, στις 8:00 το βράδυ, στο χώρο των μνημείων που βρίσκονται στο 2ο χιλιόμετρο Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, εκατέρωθεν της παράπλευρης οδού του κόμβου Κατερίνης, με ελεύθερη είσοδο. Οικοδέσποινα και ξεναγός στον  ιδιαίτερο αρχαιολογικό περίπατο, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Εύα Αλβανού.

Οι τάφοι Α΄ και Β΄ Κατερίνης βρίσκονται περίπου 2χλμ βορειοανατολικά της Κατερίνης και σε άμεση επαφή (γειτνίαση) με τον Βόρειο Ανισόπεδο Κόμβο Κατερίνης. Ο τάφος Α΄ ανασκάφηκε το 1976 και 1977 από την Αικατερίνη Δεσποίνη. Ο τάφος ανήκει σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του, στην κατηγορία των μνημειακών κιβωτιόσχημων τάφων, και στον πρόδρομο των θαλαμωτών τάφων μακεδονικού τύπου, που συνηθίζονταν κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

festival olympou jpg

Ο τάφος Β΄ είναι ένας απλός κιβωτιόσχημος τάφος μνημειακών διαστάσεων. Κατασκευάστηκε απόπωρολιθικές πλάκες. Πάνω στις καλυπτήριες πλάκες βρέθηκαν στοιχεία ενός χρυσού στεφανιούμυρτιάς. Η χρονολόγηση του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4 ου αι. π.Χ. Το έργο: «Συντήρηση, Αναστήλωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Τάφων Α’ και Β’Κατερίνης» εντάχθηκε στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ,ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό665.000,00€.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμα διαχρονικός θεσμός, οι αρχαιολογικές ομιλίες με αναφορά τη Βόρεια Πιερία, αποτελούν και φέτος μέρος του προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Τούτη τη χρονιά το δρώμενο «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τη Βόρεια Πιερία» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, στις 9:30 το βράδυ στο Μουσείο του Μακρυγιάλου, με ελεύθερη είσοδο.

Ο ομιλητής, Γιάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και επιγραφικής θα αναπτύξει το θέμα «Γη Μακεδονίς. όρος Μακεδονικόν». Μια ενδιαφέρουσα αναφορά γύρω από τη διαχρονικότητα της Μακεδονίας, του αρχαίου ελληνικού βασιλείου στο βορειότερο σύνορο της αρχαίας Ελλάδας και αργότερα το κυρίαρχο κράτος της ελληνιστικής Ελλάδας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικά ακούσματα από το  Ανδρικό Σύνολο “Canto Καντάδα” της Δημοτικής Χορωδίας Αιγινίου “Canto Olympus”.

Μαέστρος είναι ο Μιχάλης Καρυοφυλλίδης.

Παίζουν και τραγουδούν: Ακορντεόν: Κοεμτζής Χρήστος, Κιθάρα: Λαλίδης Στέργιος, Μπίτσης Χρήστος, Νταγλιούδης Αντώνης , Κρουστά: Παπαθανασίου Σωτήρης, Μπαγλαμά: Γιαγκούσης Τάσος, Μπουζούκι: Γιαννίκης Ιωάννης, Καραλής Νίκος,Πιάνο: Καρυοφυλλίδης Μιχάλης. Ώρες Λειτουργίας ΜουσείουΜακρυγιάλου: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-14:30. Σάββατο-Κυριακή: κλειστά. Εισιτήριο: Ελεύθερη είσοδος.

Τουριστικός προορισμός -πρότυπο η Πιερία

Με στοχευμένες δράσεις, η Πιερία αξιοποιεί τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματά της και μεταμορφώνεται σε έναν τουριστικό προορισμό – πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Η γη που επέλεξαν ως κατοικία τους οι Θεοί του Ολύμπου, καταφέρνει να συνδυάζει όχι μόνο βουνό, αλλά και θάλασσα με πανέμορφες παραλίες μήκους άνω των 70 χλμ. Επιπλέον, επισκέπτες όλων των ηλικιών, μπορούν να απολαύσουν ιστορία, πολιτισμό, τέχνη, φύση, πνευματικότητα, γαστρονομία και αθλητισμό σε μία περίοδο που εκτείνεται σε 365 ημέρες τον χρόνο.  Ενώ, οι τοπικοί φορείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου, αλλά και της αειφορίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

enipeas olympos
«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τον πλούτο αυτού του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, σε πρόσφατη επίσκεψή της, εκφράζοντας την ισχυρή βούληση για δυναμική ανάδειξη της περιοχής.  Όπως  σημείωσε, «ο Όλυμπος είναι το mega brand της Πιερίας, αλλά μένει να προβληθεί με τη δύναμη που του αξίζει σε όλο κόσμο», καθώς πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία παγκόσμια καμπάνια. Όπως τόνισε «ο τόπος αποτελεί ένα σημαντικό καλειδοσκόπιο γεμάτο μοναδικές εμπειρίες και νοιώθει κανείς ρίγη ευλογιάς όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό τον τόπο».

Παγκόσμιο Συνέδριο Επιστημών στην Πιερία από το 2025

Ήδη η αυλαία άνοιξε για το Φεστιβάλ του Ολύμπου που εδώ και 53 χρόνια προάγει και παράγει πολιτισμό και αποτελεί ένα όχημα παγκόσμιας προβολής της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό η κυρία Γκερέκου, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο επιστημών, φιλοσοφίας και βιώσιμης ανάπτυξης που θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο  ΕΟΤ έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία και το 2025 θα ξεκινήσει αυτός ο νέος θεσμός. Επιπλέον, η πρωτοβουλία για προώθηση της περιοχές με αφορμή τις εξαιρετικής ομορφιάς “Ανθισμένες κερασιές της Πιερίας” αποτελούν ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προσεγγίζει ιδιαίτερα κοινά.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο  Γιώργος Καραλής, πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στόχος είναι να συντονίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να εντείνουμε τις δράσεις εξωστρέφειας για την ανάδειξη του τόπου μας και του φυσικού πλούτου. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 14 οινοποιεία, έχοντας κατακτήσει ένα σημαντικό επίπεδο οινοτουρισμός, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει βραβευμένο μέλι αρίστης ποιότητας.

pieria thalassa

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Τριάντης, δήλωσε ότι “ο Όλυμπος είναι το αρχέτυπο των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Εντείνουμε τις συνεργασίες και  τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του εμβληματικότερου βουνού της χώρας μας. Καθώς πέρα από την πλούσια βλάστηση και πανίδα, στο βουνό ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε δεκάδες μονοπάτια, να απολαύσει τα νερά του καταρράκτη της Λητούς, που πέφτουν με ορμή στις βάθρες του Ενιπέα και βεβαίως να επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιοχή”.

Από την πλευρά της, η κα Σοφία Μαυρίδου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως τους τοπικούς φορείς προκειμένου η Πιερία να καταφέρει να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Βαλκανικής χερσονήσου.  Όπως δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια δίνουμε έμφαση στον προσκυνηματικό και τον θρησκευτικό τουρισμό καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 14 τόποι λατρείας στην περιοχή, που προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών από όλη την βαλκανική αλλά και από την κεντρική Ευρώπη, καθώς η περιοχή βρέθηκε στον δρόμο και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου. Προτεραιότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής αποτελεί η ορθή αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αλλά και η αειφόρος διαχείριση των τουριστικών ροών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα  Παναγιώτα Λάμπρου,  Sustainability  Manager του Ομίλου Mediterranean Hotels: «Προσπαθούμε εντατικά και συστηματικά να μειώνουμε τον αντίκτυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων των ξενοδοχείων μας στο περιβάλλον.
και ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Συνδυάζει την εγγύτητα στον Όλυμπο, αλλά και Θάλασσα. Ένας ευλογημένος τόπος, γεμάτος κρυφές ομορφιές κι εκπλήξεις, που εξάπτουν στον επισκέπτη την περιέργεια να την εξερευνήσει. Μία επίσκεψη αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς τους λόγους που η Πιερία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για όλο τον χρόνο.

Διαφήμιση